Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas zbioru zbóż w gospodarstwie rolnym, operator kombajnu doznał złamania ręki. Jakie powinny być pierwsze kroki w udzielaniu mu pomocy?

A. przeprowadzić sztuczne oddychanie oraz podać leki przeciwbólowe
B. powiadomić jego lekarza rodzinnego
C. unieruchomić uszkodzoną kończynę
D. skontaktować się z bezpośrednim przełożonym, który udzieli mu pomocy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inspekcji przeprowadzanej przez bhp w gospodarstwie, zauważono nieprawidłowości w realizacji zabiegów ochrony roślin. Osoba wykonująca zabieg nie miała na sobie odzieży ochronnej, co stwarzało bezpośrednie zagrożenie dla

A. osób, które będą miały kontakt z tym pracownikiem.
B. środowiska naturalnego roślin.
C. zdrowia i życia pracownika.
D. jakości przeprowadzonego zabiegu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?

A. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
B. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną
C. Próg ekonomicznej szkodliwości
D. Typ wystąpienia uszkodzeń
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Superfosfat pylisty powinien być przechowywany w składzikach przystosowanych do magazynowania nawozów oraz zabezpieczony folią z powodu

A. higroskopijności nawozu, przez co staje się lepki
B. strat czystego składnika z nawozu
C. wyparowywania szkodliwych gazów z nawozu
D. wysychania, co prowadzi do zwiększonej pylistości
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas sprzedaży ziarna pszenicy do młyna, co stanowi wadę dyskwalifikującą?

A. mechaniczne czyszczenie ziarna
B. przechowywanie zboża przez rok bez dostępu powietrza
C. obecność żywych szkodników
D. przewietrzanie zboża w trakcie przechowywania
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co należy zrobić w pierwszej kolejności po porażeniu prądem elektrycznym?

A. zapewnić drożność dróg oddechowych
B. wykonać sztuczne oddychanie
C. zasięgnąć pomocy lekarskiej
D. odłączyć poszkodowanego od źródła prądu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokument potwierdzający dla rolnika, który uprawnia do stosowania środków ochrony roślin, wydany 20 lutego 2018 roku, jest ważny do daty

A. 20.02.2023 r.
B. 20.02.2019 r.
C. 20.08.2018 r.
D. 20.02.2021 r.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z opisu w ramce ustal wykonanie, których zabiegów ułatwi pozostawienie ścieżek przejazdowych podczas siewu rzepaku ozimego.

Siew rzepaku ozimego przeprowadza się przy pomocy siewników rzędowych lub punktowych. Nie należy rezygnować ze ścieżek przejazdowych, które ułatwiają przeprowadzenie kolejnych zabiegów (nawożenie, oprysk fungicydami i insektycydami). Pożądane są możliwie równomierne odległości między nasionami w rzędzie.

A. Opryskiwania pestycydami w celu ochrony przed słodyszkiem rzepakowym.
B. Orki siewnej i przedsiewne nawożenie azotem.
C. Przyorania nawozów organicznych i nawożenie 60% solą potasową.
D. Podorywki z dwukrotnym bronowaniem.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zatrudnienie młodych pracowników do pracy z chemicznymi środkami ochrony roślin jest

A. dozwolone jedynie przez 6 godzin dziennie
B. dozwolone, gdy młodociany osiągnie 16 lat
C. zupełnie zakazane
D. dozwolone wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po zapaleniu się lampki kontrolnej smarowania w silniku spalinowym kierowca powinien

A. zatrzymać pojazd i wyłączyć silnik
B. sprawdzić stan bezpieczników i kontynuować jazdę
C. dalej prowadzić na niskich obrotach
D. zatrzymać pojazd i natychmiast schłodzić silnik
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W sytuacji wystąpienia intensywnego krwotoku z nosa, jak należy postąpić z poszkodowanym?

A. umieścić w pozycji bezpiecznej
B. posadzić z głową pochyloną do przodu i nałożyć gorący okład na nos
C. posadzić z głową pochyloną do przodu i nałożyć zimny okład na nos
D. położyć go na plecach
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Efektywnym sposobem na zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku krów jest

A. stosowanie metody natychmiastowego zasuszania krów bez zastosowania antybiotyków
B. przechowywanie mleka po udoju w hermetycznie zamkniętych zbiornikach
C. schłodzenie mleka do temperatury 3-5°C w ciągu dwóch godzin po zakończeniu doju
D. przeprowadzanie dezynfekcji strzyków bezpośrednio po doju
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż grupę gazów, których stężenie w pomieszczeniach inwentarskich jest regulowane i powinno być utrzymywane na poziomie bezpiecznym dla zwierząt?

A. Amoniak, tlenek węgla, siarkowodór
B. Amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór
C. Amoniak, dwutlenek węgla, metan
D. Amoniak, metan, siarkowodór
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez

A. wirusy przenoszone przez gryzonie
B. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
C. tasiemca
D. włośnię spiralnego
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdarzenie w trakcie pracy w rolnictwie należy zgłosić do

A. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
B. Państwowej Inspekcji Pracy
C. Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
D. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z

A. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
B. pylistości nawozów fosforowych
C. wybuchowości nawozów saletrzanych
D. higroskopijnością nawozów krystalicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką metodę w zwalczaniu szkodliwych organizmów powinno się zastosować po osiągnięciu progów ekonomicznej szkodliwości?

A. Fizyczną
B. Chemiczną
C. Agrotechniczną
D. Biologiczną
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien

A. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
B. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
C. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
D. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inwentaryzacji wykryto braki w składnikach majątkowych, które miały miejsce z powodu winy pracownika. Pracodawca postanowił obciążyć pracownika wartością tych braków. Zgodnie z aktualnym prawem w Polsce,

A. powinien porozmawiać z pracownikiem
B. może to uczynić po uzyskaniu pisemnej zgody pracownika na spłatę
C. nie ma do tego prawa
D. może to uczynić po uzyskaniu opinii od związków zawodowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co oznacza termin tolerancja?

A. taki stopień nasilenia choroby roślin, przy którym nie doświadczamy strat finansowych
B. najwyższa ilość preparatu chemicznego, która jest nieszkodliwa dla zdrowia w produktach spożywczych
C. minimalny czas, jaki powinien upłynąć od użycia środka chemicznego do zbioru i spożycia
D. najniższa ilość preparatu chemicznego, która jest bezpieczna dla zdrowia w produktach spożywczych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zachowania odpowiedniej higieny krów mlecznych w oborze, można wykorzystać

A. pojenie krów jedynie dwa razy dziennie
B. wydłużenie stanowisk do 2,5 m
C. strzyżenie sierści na brzuchu, bokach i zadzie
D. przedłużenie łańcucha uwiązowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec zatruciom pokarmowym ludzi i zwierząt po spożyciu roślin poddanych zabiegom chemicznej ochrony, konieczne jest

A. używanie pestycydów systemicznych
B. przestrzeganie okresu prewencji
C. przestrzeganie okresu karencji
D. stosowanie rotacji pestycydów
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku

A. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
B. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
C. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
D. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Praca w warunkach niskich temperatur może prowadzić do wystąpienia schorzeń

A. zakaźnych
B. reumatycznych
C. alergicznych
D. odzwierzęcych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
B. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
C. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
D. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju