Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?

A. polipeptydy
B. kwasy tłuszczowe
C. aminokwasy
D. cukry proste
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m.

Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku
WiekObsada brojlerów kurzych (szt./m²)
Do 3 tygodnia35
Od 3 do 5 tygodnia22
Powyżej 5 tygodnia17

A. 1 118 szt.
B. 39 130 szt.
C. 24 596 szt.
D. 19 006 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W fermach charakteryzujących się dużym udziałem trwałych użytków zielonych, główną paszą wykorzystywaną w opasie bydła jest

A. kiszonka z prasowanych wysłodków buraczanych
B. sianokiszonka z traw
C. kiszonka GPS
D. kiszonka z kukurydzy
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie

A. w trawieńcu.
B. w żwaczu.
C. w księgach.
D. w czepcu.
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ilość błonnika w diecie krowy mlecznej wpływa na

A. tempo oddawania mleka
B. czas trwania rui
C. procent tłuszczu w mleku
D. przyswajalność wapnia w organizmie
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem użytkowania smuszkowego owiec jest zdobycie

A. skór z dwudniowych oraz trzydniowych jagniąt
B. mięsa z dojrzałych owiec
C. skór z dojrzałych owiec
D. mięsa z dwutygodniowych jagniąt
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się system hodowli kur, gdy kury w gospodarstwie są trzymane na twardym podłożu, mają dostęp do wybiegu oraz są karmione gotowymi mieszankami paszowymi?

A. Ściółkowy
B. Klatkowy
C. Ekologiczny
D. Bateryjny
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Duży krwioobieg zaczyna się

A. w prawym przedsionku
B. w prawej komorze
C. w lewym przedsionku
D. w lewej komorze
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj rasę owiec, która jest hodowana dla mleka.

A. Merynos polski
B. Owca fryzyjska
C. Owca Romanowska
D. Owca pomorska
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do podawania pasz TMR (mieszanka pasz objętościowych i treściwych wzbogacona składnikami witaminowo-mineralnymi)?

A. przyczepa samowyładowcza
B. automat paszowy
C. przenośnik transportowy
D. wóz paszowy
ROL.04 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Poidła kropelkowe wykorzystywane są w obiektach inwentarskich do nawadniania

A. jagniąt
B. cieląt
C. kur
D. prosiąt
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Owca rasy merynos polski jest hodowana głównie w celu uzyskania

A. mleka
B. futra
C. mięsa
D. wełny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź mieszankę nasion odpowiednią do utworzenia pastwiska?

A. 55% trawy wysokie, 35% trawy niskie, 10% motylkowe
B. 55% trawy niskie, 35% trawy wysokie, 10% motylkowe
C. 60% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 5% trawy średnie, 10% motylkowe
D. 55% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 10% trawy średnie, 10% motylkowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.

Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego
Grupa zwierzątśrednia dzienna dawka paszy (kg)Energia metaboliczna (MJ / kg)Białko strawne (g/MJ)
lochy prośne (1-90 dzień)2,411,99,4
lochy prośne (91-111dzień)3,211,610,6
lochy karmiące6,212,810

A. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
B. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
C. 38 MJ EM oraz 112 g białka
D. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wysoka jakość oraz produkcja mięsa mogą pochodzić od bydła rasy

A. nizinnej czarno - białej
B. Jersey
C. holsztyńsko - fryzyjskiej
D. Limousine
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?

A. Szyjny
B. Lędźwiowy
C. Krzyżowy
D. Piersiowy
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opisane w ramce zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie

Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wysklepienie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania.

A. choroby motyliczej.
B. niestrawności zasadowej.
C. tężyczki pastwiskowej.
D. wzdęcia żwacza.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który surowiec rolniczy ma najmniejszą sezonowość w produkcji?

A. Ziarna pszenicy jarej
B. Mleka surowego
C. Korzenia buraka cukrowego
D. Nasion rzepaku ozimego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy

A. mieszanki roślin motylkowych z trawami
B. roślin strączkowych na nasiona
C. kukurydzy na nasiona
D. zbóż
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie 305-dniowego okresu laktacji najwyższa produkcja mleka u krowy występuje

A. tuż po wycieleniu
B. dwa tygodnie przed zasuszeniem
C. w szóstym miesiącu laktacji
D. w drugim miesiącu po wycieleniu
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?

A. zapalenie wymienia
B. pryszczyca
C. ketoza
D. promienica
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziarno owsa powinno być podawane zdrowym, dorosłym koniom

A. po zmieleniu.
B. w postaci całej.
C. rozgniecione.
D. namoczone przez 3-4 dni.
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się metoda hodowli świń, w której zwierzęta przez cały czas przebywają w pomieszczeniach (w kojcach) wyposażonych w automaty do karmienia oraz automatyczne poidła?

A. Alkierzowy
B. Klatkowy
C. Okólnikowy
D. Wolnowybiegowy
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora

A. z uwięziami i bez ściółki
B. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
C. stanowiskowa z płytką ściółką
D. wolnostanowiskowa bez ściółki
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Początkowa masa bukata w określonej grupie wiekowej oraz produkcyjnej wynosi 85 kg. Masa końcowa osiąga 450 kg. Średni okres opasu tego typu trwa 12 miesięcy. Wyznacz dobowe przyrosty masy ciała?

A. 800 g
B. 750 g
C. 1 000 g
D. 600 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zwiększając ilość młodych zielonek dla krów mlecznych, ważne jest, aby pamiętać o stosowaniu dodatków paszowych

A. zawierających antybiotyki
B. wysokoenergetycznych
C. mineralnych
D. wzbogaconych w tłuszcze
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką czynność wykonuje się po porodzie u prosiąt jako pierwszą?

A. przycinanie kiełków
B. podanie preparatu żelazowego
C. skrócenie i dezynfekcja pępowiny
D. kastracja knurków
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdrowym, dorosłym koniom ziarno owsa należy serwować

A. gniecione
B. po ześrutowaniu
C. moczone przez 3 - 4 dni
D. w całości
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielę, które przyszło na świat w gospodarstwie, należy oznaczyć i zgłosić do ARiMR przed opuszczeniem siedziby stada, jednak nie później niż

A. w ciągu 7 dni od dnia urodzenia
B. przed ukończeniem 3 miesiąca życia
C. przed ukończeniem 1 miesiąca życia
D. w ciągu 10 dni od dnia urodzenia
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz koszty wytworzenia 1 litra mleka w gospodarstwie o uśrednionej wydajności 6.000 I mleka w ciągu roku, jeżeli na jedną krowę poniesiono następujące wydatki:
- koszt pasz - 3240 zł,
- wydatki na leczenie - 240 zł,
- koszty remontu stada - 720 zł,
- inne wydatki - 300 zł

A. 0,66 zł
B. 0,54 zł
C. 0,75 zł
D. 0,70 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborach z głęboką ściółką, gdzie stosuje się system wolnostanowiskowy, do usuwania obornika wykorzystywane są

A. przenośniki o ruchu ciągłym
B. przenośniki o ruchu postępowo-zwrotnym
C. szufle mechaniczne
D. ładowarki czołowe
ROL.04 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej

A. mięsno-mlecznego
B. mlecznego
C. mięsnego
D. mleczno-mięsnego
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przygotować tryka do stanówki, co należy wykonać?

A. zwiększyć w dawce udział pasz objętościowych
B. miesiąc przed stanówką zrealizować strzyżenie
C. ograniczyć dostęp do wybiegów
D. zmniejszyć w dawce udział pasz treściwych