Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który zestaw nawozów mineralnych można wykorzystywać w ekologicznej produkcji rolnej?

A. Mocznik, siarczan potasu, kizeryt granulowany, superfosfat granulowany
B. Kainit, dolomit, siarczan potasu, mączka fosforytowa
C. Margiel, karnalit, polifoska, superfosfat pylisty
D. Polifoska, siarczan potasu, saletra amonowa, mączka fosforytowa
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne przeznaczenie folii do owijania balotów z półsuchej zielonki polega przede wszystkim na

A. stworzeniu warunków beztlenowych do zakiszania
B. ochronie przed dostępem światła
C. redukcji kosztów zakiszania
D. skutecznym ugnieceniu zielonki
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inspekcji przeprowadzanej przez bhp w gospodarstwie, zauważono nieprawidłowości w realizacji zabiegów ochrony roślin. Osoba wykonująca zabieg nie miała na sobie odzieży ochronnej, co stwarzało bezpośrednie zagrożenie dla

A. osób, które będą miały kontakt z tym pracownikiem.
B. jakości przeprowadzonego zabiegu.
C. zdrowia i życia pracownika.
D. środowiska naturalnego roślin.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym na łąkach kośnych, znajdujących się na glebach torfowych, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z gleby i wspomóc regenerację korzeni traw, należy przeprowadzić

A. orę melioracyjną
B. orę wiosenną
C. włókowanie
D. wałowanie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który zestaw nawozów mineralnych może być stosowany w rolnictwie ekologicznym?

− kainit
− dolomit
− siarczan potasu
− mączka fosforytowa
− margiel
− karnalit
− polifoska
− superfosfat pylisty
− polifoska
− siarczan potasu
− saletra amonowa
− mączka fosforytowa
− mocznik
− siarczan potasu
− kizeryt granulowany
− superfosfat granulowany
A.B.C.D.

A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?

Numer gospodarstwaLiczba zwierząt (szt.)Średnia masa ciała zwierząt (kg)Powierzchnia gospodarstwa (ha)
I4050012
II2050015
III204508
IV4045012

A. Gospodarstwo III.
B. Gospodarstwo I.
C. Gospodarstwo II.
D. Gospodarstwo IV.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób

A. nowotworowych
B. bakteryjnych
C. reumatycznych
D. wirusowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie czynniki naturalne mają kluczowe znaczenie dla upraw roślinnych?

A. ciśnienie atmosferyczne i osady.
B. wietrzenie i termin siewu.
C. temperatura atmosferyczna i opady.
D. wilgotność powietrza i nawożenie.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż dopuszczalne terminy stosowania gnojowicy na łące.

Terminy stosowania nawozów
Rodzaj gruntówRodzaj nawozów
Nawozy azotowe mineralne
i naturalne płynne
Nawozy naturalne stałe
Grunty orne1 marca – 20 października1 marca – 31 października
Trwałe użytki zielone1 marca – 31 października1 marca – 30 listopada

A. 1 marca - 31 października
B. 1 marca - 30 listopada
C. 1 listopada - 1 marca
D. 1 marca - 20 października
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Agroturystyczne gospodarstwo usytuowane w Sudetach, w sąsiedztwie Parku Karkonoskiego, po przeprowadzeniu analizy SWOT postanowiło zainwestować w rozwój. Jakie czynniki może uznać za możliwości rozwoju?

A. Rośnie zainteresowanie tą formą wypoczynku zarówno w kraju, jak i za granicą, niewielka konkurencja
B. Niskie wydatki na rozpoczęcie działalności, posiadanie własnej oczyszczalni ścieków
C. Zaostrzenie przepisów dotyczących ochrony środowiska, kiepski stan lokalnych dróg, brak telefonów
D. Lojalni klienci, zdolność do nawiązywania relacji z innymi, konkurencyjna oferta usług
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, stosowanie nawozów naturalnych jest zabronione na glebach

A. lekkich
B. porośniętych roślinnością wieloletnią
C. organicznych
D. zalanych wodą
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powodem niewłaściwego funkcjonowania systemu odwadniającego poprzez rowy otwarte może być

A. zarośnięcie dna rowów oraz skarp roślinnością.
B. siew skarp rowów nasionami traw i roślin motylkowatych.
C. umacnianie brzegów rowów.
D. użycie urządzeń piętrzących oraz przepustów w rowach.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z

A. wybuchowości nawozów saletrzanych
B. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
C. pylistości nawozów fosforowych
D. higroskopijnością nawozów krystalicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż działania dotyczące poprawy funkcjonowania urządzeń wodociągowych, które należy podjąć w hali udojowej, jeżeli na podstawie badania próbki wody stwierdzono jej twardość 20°.

Stopnie twardości wody
Klasa twardości wodyStopnie (°)
Bardzo miękka< 4
Miękka4 – 8
Średnio twarda8 – 16
Twarda16 – 28
Bardzo twarda> 28

A. Przeprowadzenie dezynfekcji instalacji wodociągowej.
B. Zainstalowanie wodomierza o większej dokładności.
C. Zainstalowanie stacji uzdatniania wody.
D. Zastosowanie w instalacji wodociągowej rur o większej średnicy.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakim okresie najlepiej przeprowadzać analizę gleby w gospodarstwie rolnym?

A. Przed siewem, aby dostosować nawożenie
B. Podczas siewu, aby monitorować postęp
C. W trakcie wegetacji, aby sprawdzić wzrost
D. Po zbiorach, aby ocenić plony
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który rodzaj nawożenia stosuje się jesienią, aby poprawić strukturę gleby i jej zdolność retencji wody?

A. Nawożenie dolistne
B. Nawożenie organiczne
C. Nawożenie mineralne
D. Nawożenie płynne
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik nie używa w swoich uprawach żadnych chemikaliów ani nawozów mineralnych. Do karmienia zwierząt wykorzystuje jedynie pasze produkowane w jego własnym gospodarstwie. Jaką metodą prowadzone jest to gospodarstwo?

A. integracyjną
B. klasyczną
C. intensyfikowaną
D. ekologiczną
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co oznacza termin tolerancja?

A. taki stopień nasilenia choroby roślin, przy którym nie doświadczamy strat finansowych
B. minimalny czas, jaki powinien upłynąć od użycia środka chemicznego do zbioru i spożycia
C. najniższa ilość preparatu chemicznego, która jest bezpieczna dla zdrowia w produktach spożywczych
D. najwyższa ilość preparatu chemicznego, która jest nieszkodliwa dla zdrowia w produktach spożywczych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nadmiar nawożenia upraw rolniczych saletrą amonową na glebach o lekkiej strukturze może prowadzić do

A. konieczności stosowania nawożenia dolistnego w tych uprawach
B. szkodliwego wzrostu stężenia azotu w wodach gruntowych
C. zatrucia pożytecznych owadów oraz ryb
D. istotnego obniżenia pH gleby, nawet do wartości około 4,0
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie rolniczym, gdzie ilość wyprodukowanego obornika przekracza 170 kg N/ha użytków rolnych, rolnik powinien

A. zmienić system hodowli zwierząt na bezściołowy
B. wdrożyć dodatkowy program nawożenia
C. zmniejszyć liczbę zwierząt
D. zwiększyć ilość nawożenia roślin obornikiem
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obszarach gruntów rolnych z wyraźnym spadkiem terenu orkę należy prowadzić zgodnie z liniami warstw, a w uprawach zaleca się wybór roślin wieloletnich i ozimych ze względu na

A. ochronę lokalnych ekosystemów.
B. możliwość zakwaszenia gleby.
C. gromadzenie pestycydów.
D. ryzyko erozji wodnej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na glebach o lekkiej strukturze, aby poprawić ich właściwości oraz zwiększyć efektywność, zaleca się stosowanie

A. jak największej liczby zabiegów mechanicznych w trakcie uprawy
B. wysokich dawek wapna tlenkowego
C. intensywnego nawożenia azotem
D. systematycznego nawożenia organicznego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obecność mykotoksyn w pryzmie ziarna zbóż, które stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, może być spowodowana

A. hodowlą odmian zbóż o dużej odporności na fuzariozę kłosów
B. zawilgoceniem ziarna i zwiększeniem jego temperatury powyżej 25°C
C. wykorzystywaniem w uprawach tradycyjnego płodozmianu
D. obniżeniem wilgotności ziarna poniżej 15% oraz obniżeniem temperatury poniżej 10°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na użytkach zielonych, które są założone na glebach torfowych, wskazane jest

A. bronowanie po każdym zbiorze pokosu
B. wałowanie gładkim wałem, przeprowadzane wiosną
C. płytkie kultywatorowanie przed nadchodzącymi mrozami
D. bronowanie wykonywane na początku wiosny