Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 1
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaź najodpowiedniejszy zestaw pasz przeznaczonych dla jagniąt po odsadzeniu?

A. Śruta jęczmienna, mieszanka O, buraki pastewne, siano, słoma owsiana
B. Owies gnieciony, mieszanka B, marchew pastewna, siano, słoma owsiana
C. Owies gnieciony, mieszanka C-J, siano, marchew pastewna, wysłodki suszone
D. Owies gnieciony, mieszanka L, brukiew, zielonka z traw, siano, młóto
ROL.10 Pytanie 4
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedożywienie u zwierząt może być spowodowane

A. niską gęstością obsady na m2 oraz brakiem rywalizacji przy stole z paszami
B. poziomem CO2 w pomieszczeniu poniżej 3000 ppm
C. żywieniem bez ograniczeń niezbilansowaną dietą
D. żywieniem według normy żywieniowej przemyślanej mieszanką pełnoporcjową
ROL.10 Pytanie 5
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jakiej części układu pokarmowego zwierząt monogastrycznych dochodzi do trawienia białek z wykorzystaniem pepsyny?

A. w jelicie cienkim
B. w jamie ustnej
C. w żołądku
D. w dwunastnicy
ROL.10 Pytanie 7
Organizacja i nadzorowanie pr…

Śruta sojowa poekstrakcyjna w zestawieniu z nasionami roślin strączkowych nie zawiera

A. białka roślinnego
B. inhibitora trypsyny
C. włókna
D. węglowodanów
ROL.10 Pytanie 8
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeden tucznik zjada dziennie 2,5 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzanej w gospodarstwie według podanej receptury. Ile kilogramów jęczmienia potrzeba do przygotowania mieszanki dla 10 tuczników na 7 dni żywienia?

Receptura mieszanki
Składnik mieszankiIlość składnika w mieszance (%)
Pszenica10
Jęczmień30
pszenżyto50
Koncentrat T10

A. 75,0 kg
B. 52,5 kg
C. 25,0 kg
D. 87,5 kg
ROL.10 Pytanie 11
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jedna kilogram mieszanki pełnoporcjowej dla kur nioski zawiera 175 g białka ogólnego. Dzienne spożycie paszy przez nioskę wynosi 100 g. Ile białka ogólnego przyjmie nioska każdego dnia?

A. 17,50 g
B. 175,0 g
C. 0,175 g
D. 1,750 g
ROL.10 Pytanie 12
Organizacja i nadzorowanie pr…

Brak witaminy E oraz selenu w diecie kur niosek prowadzi do

A. spadku nieśności i odporności ptaków
B. krzywicy oraz problemów z rozmnażaniem
C. niskiej krzepliwości krwi i powiększenia tarczycy
D. zaburzeń w wchłanianiu wapnia i fosforu
ROL.10 Pytanie 13
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podział elementów odżywczych w układzie pokarmowym nazywa się

A. trawienie
B. sekrecja
C. wchłanianie
D. synteza
ROL.10 Pytanie 14
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nadmiar łatwych do strawienia węglowodanów (np. skrobi) w diecie przeżuwaczy prowadzi do

A. zwiększenia liczby komórek somatycznych w mleku
B. gorszej przyswajalności włókna z powodu tzw. depresji strawności
C. zahamowania procesów fermentacji w żwaczu
D. wyższego procentowego stężenia białka w mleku
ROL.10 Pytanie 15
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ilość siana, którą każdy koń potrzebuje dziennie, wynosi 6 kg. Oblicz, ile siana należy zgromadzić na letni okres żywienia (160 dni) dla dwóch koni.

A. 19,20 dt
B. 1920,00 dt
C. 192,00 dt
D. 19200,00 dt
ROL.10 Pytanie 17
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile kilogramów pełnoporcjowej mieszanki należy przygotować dla 2500 kur niosących, gdy ich dzienne zapotrzebowanie wynosi 150 g na osobę na okres 7 dni?

A. 26 250 kg
B. 2 625 kg
C. 3 750 kg
D. 375 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz koszt paszy (netto) potrzebnej do wyprodukowania 1000 szt. brojlerów kurzych przy podanych założeniach produkcji.

Założenia produkcji brojlerów
WyszczególnieniaWartość parametrów
Długość jednego cyklu produkcyjnego45 dni
Przyrost masy ciała brojlera w okresie tuczu2,7 kg
Zużycie paszy na 1 kg przyrostu1,65 kg
Cena 1 tony paszy treściwej1400 zł/netto

A. 6 237,00 zł
B. 4 455,00 zł
C. 2 310,00 zł
D. 3 780,00 zł
ROL.10 Pytanie 19
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość energii metabolicznej pobierze nioska, która każdego dnia spożywa 100 g mieszanki pełnoporcjowej zawierającej 11,3 MJ energii metabolicznej w 1 kg?

A. 11,3 MJ
B. 1,13 MJ
C. 113 MJ
D. 0,11 MJ
ROL.10 Pytanie 20
Organizacja i nadzorowanie pr…

Obecność dwutlenku węgla w oborze na poziomie przekraczającym 3000 ppm prowadzi u krów mlecznych do

A. spadku wydajności mleka
B. zapalnych zmian w wymieniu
C. większego spożycia wody
D. większego poboru paszy
ROL.10 Pytanie 21
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ilość suchej masy w podsuszonych roślinach, które mają być użyte do produkcji sianokiszonki, powinna wynosić około

A. 60-70%
B. 10-20%
C. 20-30%
D. 40-50%
ROL.10 Pytanie 22
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwie zajmowano się tuczem trzody chlewnej od masy 30 kg do 110 kg. Całkowite zużycie mieszanki pełnoporcjowej dla jednego osobnika wyniosło 240 kg. Jakie było zużycie tej mieszanki na 1 kg przyrostu wagi tucznika?

A. 2,0 kg
B. 3,0 kg
C. 2,5 kg
D. 3,5 kg
ROL.10 Pytanie 23
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jagnięta powinny być karmione paszami w sposób ciągły?

A. po zakończeniu podawania siary
B. zaraz po narodzinach
C. po odsądzeniu od matek
D. od drugiego tygodnia życia
ROL.10 Pytanie 24
Organizacja i nadzorowanie pr…

Choroba, która objawia się całkowitym brakiem lub istotnym niedoborem witamin w organizmie, prowadzi do

A. niedokrwistości
B. awitaminozy
C. hiperwitaminozy
D. hipowitaminozy
ROL.10 Pytanie 29
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie energetyczne krowy?

A. na wagę i wiek
B. na poziom produkcji mleka
C. na ilość tłuszczu w mleku
D. na ilość białka w mleku
Organizacja i nadzorowanie pr…

Silos przeznaczony do przechowywania mieszanek treściwych ma pojemność użytkową równą 40 m3. Masa objętościowa mieszanki zbożowej wynosi 650 kg/m3. Jaką maksymalną ilość kilogramów mieszanki można zmagazynować w tym silosie?

A. 26000 kg
B. 26 kg
C. 260 kg
D. 2600 kg
ROL.10 Pytanie 32
Organizacja i nadzorowanie pr…

System TMR w żywieniu krów mlecznych stosuje się, gdy

A. dawka żywieniowa nie zawiera odpowiednich składników mineralnych.
B. liczba krów w stadzie jest mniejsza niż 30 szt.
C. średnia roczna produkcja mleka w stadzie jest niższa niż 7000 l.
D. można podzielić stado na grupy technologiczne.
ROL.10 Pytanie 33
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz zapotrzebowanie na zboże dla grupy 150 tuczników, jeśli w trakcie tuczu jeden tucznik potrzebuje 270 kg mieszanki pełnoporcjowej, a procentowy udział zbóż w tej mieszance wynosi 70%?

A. 15,00 t
B. 28,35 t
C. 18,90 t
D. 40,50 t
ROL.10 Pytanie 34
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kontrola weterynaryjna oraz oznaczanie mięsa informuje

A. o grubości tkanki tłuszczowej
B. o terminie przydatności do spożycia
C. o zawartości tkanki mięśniowej
D. o wartości użytkowej mięsa
ROL.10 Pytanie 36
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedostateczna ilość cynku przy podwyższonym poziomie wapnia w dietach dla tuczników skutkuje

A. parakeratozą
B. chorobą obrzękową
C. zaparciami oraz pojawieniem się zespołu MMA
D. biegunkami oraz zachorowaniami na ZZZN
ROL.10 Pytanie 37
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kondycja krowy przy wycieleniu wynosiła 3,0 pkt. BCS. Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, jaki skutek może wywołać spadek kondycji krowy o 1,2 pkt. BCS spowodowany przedłużającym się niskim pobraniem pasz po porodzie?

Terminy rozrodu i skuteczność inseminacji w zależności od wielkości spadku kondycji
Pkt. BCS – spadek po porodzie< 0,50,5 - 1,0> 1,0
Fizjologiczne terminy rozrodu (dni) i skuteczności inseminacji (%)
Liczba dni do wystąpienia I owulacji273142
Liczba dni do wystąpienia I rui484152
Liczba dni do wystąpienia I zabiegu inseminacji686779
Skuteczność I inseminacji (%)655317
< jest mniejsza od...; > jest większa od

A. Zmniejsza się skuteczność I inseminacji do 17%.
B. Wydłuża się okres wystąpienia I rui po porodzie do 48 dni.
C. Zwiększa się skuteczność I inseminacji o 65%.
D. Skraca się okres wystąpienia I owulacji do 31 dni.
ROL.10 Pytanie 39
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie gruczoły trawienne wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego?

A. nadnercza, przysadka mózgowa oraz szyszynka
B. grasica, serce oraz wątroba
C. wątroba, trzustka i ślinianki
D. tarczyca, pęcherzyk żółciowy oraz śledziona
ROL.10 Pytanie 40
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie warunki przechowywania jaj konsumpcyjnych są zgodne z zasadami?

A. Temperatura 15–20°C; wilgotność 75%
B. Temperatura 20–25°C; wilgotność 75%
C. Temperatura 5–10°C; wilgotność 70%
D. Temperatura 10–15°C; wilgotność 70%