Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Śruta jęczmienna, mieszanka O, buraki pastewne, siano, słoma owsiana
B. Owies gnieciony, mieszanka B, marchew pastewna, siano, słoma owsiana
C. Owies gnieciony, mieszanka C-J, siano, marchew pastewna, wysłodki suszone
D. Owies gnieciony, mieszanka L, brukiew, zielonka z traw, siano, młóto
Organizacja i nadzorowanie pr…
W kosztach związanych z żywieniem zwierząt hodowlanych, największy procent przypada na wydatki
A. karmy
B. prądu elektrycznego
C. benzyny
D. cieczy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gdzie w układzie pokarmowym konia zachodzi główny proces trawienia włókna paszy?
A. w jelicie ślepym
B. w dwunastnicy
C. w okrężnicy małej
D. w żołądku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Niedożywienie u zwierząt może być spowodowane
A. niską gęstością obsady na m2 oraz brakiem rywalizacji przy stole z paszami
B. poziomem CO2 w pomieszczeniu poniżej 3000 ppm
C. żywieniem bez ograniczeń niezbilansowaną dietą
D. żywieniem według normy żywieniowej przemyślanej mieszanką pełnoporcjową
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej części układu pokarmowego zwierząt monogastrycznych dochodzi do trawienia białek z wykorzystaniem pepsyny?
A. w jelicie cienkim
B. w jamie ustnej
C. w żołądku
D. w dwunastnicy
Organizacja i nadzorowanie pr…
W ekologicznych gospodarstwach parowanie ziemniaków odgrywa istotną rolę w żywieniu
A. kóz i koni
B. świń i drobiu
C. drobiu i owiec
D. bydła i świń
Organizacja i nadzorowanie pr…
Śruta sojowa poekstrakcyjna w zestawieniu z nasionami roślin strączkowych nie zawiera
A. białka roślinnego
B. inhibitora trypsyny
C. włókna
D. węglowodanów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jeden tucznik zjada dziennie 2,5 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzanej w gospodarstwie według podanej receptury. Ile kilogramów jęczmienia potrzeba do przygotowania mieszanki dla 10 tuczników na 7 dni żywienia?
| Receptura mieszanki | |
|---|---|
| Składnik mieszanki | Ilość składnika w mieszance (%) |
| Pszenica | 10 |
| Jęczmień | 30 |
| pszenżyto | 50 |
| Koncentrat T | 10 |
A. 75,0 kg
B. 52,5 kg
C. 25,0 kg
D. 87,5 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką kwotę wynosi miesięczny wydatek na żywienie jednego konia, jeśli roczny całkowity koszt utrzymania czterech koni w gospodarstwie to 32 000 zł, a wydatki na żywienie to 60% wydatków łącznych?
A. 200 zł
B. 400 zł
C. 4 800 zł
D. 1 600 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najczęściej anemię u prosiąt wywołuje niedobór lub brak w diecie
A. magnezu
B. wapnia
C. żelaza
D. molibdenu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jedna kilogram mieszanki pełnoporcjowej dla kur nioski zawiera 175 g białka ogólnego. Dzienne spożycie paszy przez nioskę wynosi 100 g. Ile białka ogólnego przyjmie nioska każdego dnia?
A. 17,50 g
B. 175,0 g
C. 0,175 g
D. 1,750 g
Organizacja i nadzorowanie pr…
Brak witaminy E oraz selenu w diecie kur niosek prowadzi do
A. spadku nieśności i odporności ptaków
B. krzywicy oraz problemów z rozmnażaniem
C. niskiej krzepliwości krwi i powiększenia tarczycy
D. zaburzeń w wchłanianiu wapnia i fosforu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podział elementów odżywczych w układzie pokarmowym nazywa się
A. trawienie
B. sekrecja
C. wchłanianie
D. synteza
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nadmiar łatwych do strawienia węglowodanów (np. skrobi) w diecie przeżuwaczy prowadzi do
A. zwiększenia liczby komórek somatycznych w mleku
B. gorszej przyswajalności włókna z powodu tzw. depresji strawności
C. zahamowania procesów fermentacji w żwaczu
D. wyższego procentowego stężenia białka w mleku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ilość siana, którą każdy koń potrzebuje dziennie, wynosi 6 kg. Oblicz, ile siana należy zgromadzić na letni okres żywienia (160 dni) dla dwóch koni.
A. 19,20 dt
B. 1920,00 dt
C. 192,00 dt
D. 19200,00 dt
Organizacja i nadzorowanie pr…
Brak wapnia u dorosłych zwierząt prowadzi do
A. łamliwości kości
B. krzywicy kości
C. kurzej ślepoty
D. paraliżu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kilogramów pełnoporcjowej mieszanki należy przygotować dla 2500 kur niosących, gdy ich dzienne zapotrzebowanie wynosi 150 g na osobę na okres 7 dni?
A. 26 250 kg
B. 2 625 kg
C. 3 750 kg
D. 375 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz koszt paszy (netto) potrzebnej do wyprodukowania 1000 szt. brojlerów kurzych przy podanych założeniach produkcji.
| Założenia produkcji brojlerów | |
|---|---|
| Wyszczególnienia | Wartość parametrów |
| Długość jednego cyklu produkcyjnego | 45 dni |
| Przyrost masy ciała brojlera w okresie tuczu | 2,7 kg |
| Zużycie paszy na 1 kg przyrostu | 1,65 kg |
| Cena 1 tony paszy treściwej | 1400 zł/netto |
A. 6 237,00 zł
B. 4 455,00 zł
C. 2 310,00 zł
D. 3 780,00 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość energii metabolicznej pobierze nioska, która każdego dnia spożywa 100 g mieszanki pełnoporcjowej zawierającej 11,3 MJ energii metabolicznej w 1 kg?
A. 11,3 MJ
B. 1,13 MJ
C. 113 MJ
D. 0,11 MJ
Organizacja i nadzorowanie pr…
Obecność dwutlenku węgla w oborze na poziomie przekraczającym 3000 ppm prowadzi u krów mlecznych do
A. spadku wydajności mleka
B. zapalnych zmian w wymieniu
C. większego spożycia wody
D. większego poboru paszy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ilość suchej masy w podsuszonych roślinach, które mają być użyte do produkcji sianokiszonki, powinna wynosić około
A. 60-70%
B. 10-20%
C. 20-30%
D. 40-50%
Organizacja i nadzorowanie pr…
W gospodarstwie zajmowano się tuczem trzody chlewnej od masy 30 kg do 110 kg. Całkowite zużycie mieszanki pełnoporcjowej dla jednego osobnika wyniosło 240 kg. Jakie było zużycie tej mieszanki na 1 kg przyrostu wagi tucznika?
A. 2,0 kg
B. 3,0 kg
C. 2,5 kg
D. 3,5 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jagnięta powinny być karmione paszami w sposób ciągły?
A. po zakończeniu podawania siary
B. zaraz po narodzinach
C. po odsądzeniu od matek
D. od drugiego tygodnia życia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Choroba, która objawia się całkowitym brakiem lub istotnym niedoborem witamin w organizmie, prowadzi do
A. niedokrwistości
B. awitaminozy
C. hiperwitaminozy
D. hipowitaminozy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do sporządzenia 30 dt mieszanki treściwej należy przygotować zboże w ilości
| Komponent | % |
|---|---|
| Śruta sojowa | 10 |
| Jęczmień | 58 |
| Pszenica | 32 |
| Razem | 100 |
A. 90 dt
B. 27 dt
C. 58 dt
D. 32 dt
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość ton kiszonki z traw można zgromadzić w silosie przejazdowym o wymiarach: długość 25 m, szerokość 5 m oraz wysokość składowania 2 m? Gęstość 1 m3 kiszonki z traw wynosi 0,7 t.
A. 125 t
B. 175 t
C. 357 t
D. 250 t
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby zapobiec anemii u prosiąt, należy wprowadzić w pierwszym tygodniu życia preparaty zawierające
A. magnez
B. wapń
C. żelazo
D. cynk
Organizacja i nadzorowanie pr…
Prowitaminą, z której powstaje witamina A, jest
A. ksantofil
B. retinol
C. chlorofil
D. karoten
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie energetyczne krowy?
A. na wagę i wiek
B. na poziom produkcji mleka
C. na ilość tłuszczu w mleku
D. na ilość białka w mleku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Silos przeznaczony do przechowywania mieszanek treściwych ma pojemność użytkową równą 40 m3. Masa objętościowa mieszanki zbożowej wynosi 650 kg/m3. Jaką maksymalną ilość kilogramów mieszanki można zmagazynować w tym silosie?
A. 26000 kg
B. 26 kg
C. 260 kg
D. 2600 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który fragment układu pokarmowego konia charakteryzuje się największą pojemnością?
A. Okrężnica
B. Żołądek
C. Jelito cienkie
D. Jelito ślepe
Organizacja i nadzorowanie pr…
System TMR w żywieniu krów mlecznych stosuje się, gdy
A. dawka żywieniowa nie zawiera odpowiednich składników mineralnych.
B. liczba krów w stadzie jest mniejsza niż 30 szt.
C. średnia roczna produkcja mleka w stadzie jest niższa niż 7000 l.
D. można podzielić stado na grupy technologiczne.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz zapotrzebowanie na zboże dla grupy 150 tuczników, jeśli w trakcie tuczu jeden tucznik potrzebuje 270 kg mieszanki pełnoporcjowej, a procentowy udział zbóż w tej mieszance wynosi 70%?
A. 15,00 t
B. 28,35 t
C. 18,90 t
D. 40,50 t
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kontrola weterynaryjna oraz oznaczanie mięsa informuje
A. o grubości tkanki tłuszczowej
B. o terminie przydatności do spożycia
C. o zawartości tkanki mięśniowej
D. o wartości użytkowej mięsa
Organizacja i nadzorowanie pr…
Największe straty podczas przechowywania siana występują w
A. stodołach
B. stogach
C. wiatach z dachami
D. pomieszczeniach z efektywną wentylacją
Organizacja i nadzorowanie pr…
Niedostateczna ilość cynku przy podwyższonym poziomie wapnia w dietach dla tuczników skutkuje
A. parakeratozą
B. chorobą obrzękową
C. zaparciami oraz pojawieniem się zespołu MMA
D. biegunkami oraz zachorowaniami na ZZZN
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kondycja krowy przy wycieleniu wynosiła 3,0 pkt. BCS. Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, jaki skutek może wywołać spadek kondycji krowy o 1,2 pkt. BCS spowodowany przedłużającym się niskim pobraniem pasz po porodzie?
| Terminy rozrodu i skuteczność inseminacji w zależności od wielkości spadku kondycji | |||
|---|---|---|---|
| Pkt. BCS – spadek po porodzie | < 0,5 | 0,5 - 1,0 | > 1,0 |
| Fizjologiczne terminy rozrodu (dni) i skuteczności inseminacji (%) | |||
| Liczba dni do wystąpienia I owulacji | 27 | 31 | 42 |
| Liczba dni do wystąpienia I rui | 48 | 41 | 52 |
| Liczba dni do wystąpienia I zabiegu inseminacji | 68 | 67 | 79 |
| Skuteczność I inseminacji (%) | 65 | 53 | 17 |
| < jest mniejsza od...; > jest większa od | |||
A. Zmniejsza się skuteczność I inseminacji do 17%.
B. Wydłuża się okres wystąpienia I rui po porodzie do 48 dni.
C. Zwiększa się skuteczność I inseminacji o 65%.
D. Skraca się okres wystąpienia I owulacji do 31 dni.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Po sprasowaniu, bele wilgotnej zielonki przeznaczonej do zakiszania powinny być owinięte folią w ciągu
A. 2-4 godzin
B. 5-6 godzin
C. 7-8 godzin
D. 9-10 godzin
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie gruczoły trawienne wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego?
A. nadnercza, przysadka mózgowa oraz szyszynka
B. grasica, serce oraz wątroba
C. wątroba, trzustka i ślinianki
D. tarczyca, pęcherzyk żółciowy oraz śledziona
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie warunki przechowywania jaj konsumpcyjnych są zgodne z zasadami?
A. Temperatura 15–20°C; wilgotność 75%
B. Temperatura 20–25°C; wilgotność 75%
C. Temperatura 5–10°C; wilgotność 70%
D. Temperatura 10–15°C; wilgotność 70%