Zawód: Technik rolnik
Kategorie: Hodowla zwierząt Ekonomika i organizacja
Właściwie, jeśli planowany termin wycielenia krowy przypada na 15 maja, to zasuszenie jej powinno nastąpić 15 marca, co oznacza, że krowa powinna być zasuszona na 60 dni przed wycieleniem. Zasuszanie jest kluczowym etapem w cyklu produkcyjnym krowy mlecznej, ponieważ pozwala na regenerację wymienia i przygotowanie organizmu do nowej laktacji. Zasuszanie krowy na odpowiedni czas jest zgodne z dobrymi praktykami w zarządzaniu stadem, które zalecają, aby okres zasuszenia wynosił od 50 do 70 dni. W praktyce oznacza to, że należy monitorować cykle reprodukcyjne i stan zdrowia krowy. Odpowiednie zasuszenie wpływa na wydajność mleczną w przyszłych laktacjach i może przyczynić się do zdrowszych cieląt. Przykładem zastosowania tej wiedzy jest planowanie cyklu produkcyjnego w gospodarstwie, co pozwala na optymalne zarządzanie czasem i zasobami, a także na zapewnienie wysokiej jakości mleka.