Zawód: Technik rolnik
Kategorie: Hodowla zwierząt Żywienie i pasze
Zasuszanie krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej powinno rozpocząć się 60 dni przed planowanym terminem wycielenia, co jest zgodne z zaleceniami specjalistów z dziedziny zootechniki. W przypadku podanego terminu wycielenia, przypadającego na 15 maja, zasuszanie należy zacząć najpóźniej 15 marca. Zasuszanie to proces, który ma na celu przygotowanie krowy do kolejnej laktacji poprzez ograniczenie produkcji mleka oraz zapewnienie odpowiedniego odpoczynku dla organizmu przed porodem. W praktyce, krowy powinny być zasuszane w okresie, który pozwala na regenerację gruczołu mlekowego oraz na odpowiednie przygotowanie ciała do porodu. Odpowiednie zarządzanie tym okresem pozwala na zmniejszenie ryzyka powikłań porodowych oraz zwiększenie wydajności mlecznej w kolejnej laktacji. Standardy hodowlane zalecają również monitorowanie stanu zdrowia krowy w okresie zasuszenia, co przyczynia się do utrzymania wysokiej wydajności stada oraz lepszego zarządzania jego zdrowiem.