Kwalifikacja: ROL.10 - Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
Zawód: Technik rolnik
Który rodzaj zwierząt hodowlanych produkuje największą ilość gazów powstałych w wyniku procesów fizjologicznych w układzie pokarmowym, co prowadzi do efektu cieplarnianego w ekosystemie?
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Bydło, szczególnie to mięsne i mleczne, jest chyba jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych. To przez te procesy fermentacji w ich jelitach. Kiedy bydło trawi jedzenie, zwłaszcza pasze bogate w błonnik, to te małe mikroorganizmy w żołądku produkują metan. I wiesz co? Metan jest o wiele bardziej efektywnym gazem cieplarnianym od dwutlenku węgla. W praktyce to może stanowić aż 14% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Dlatego w rolnictwie coraz częściej mówi się o tym, żeby ograniczyć te emisje. Na przykład przez lepsze zarządzanie paszami i wprowadzanie takich praktyk jak rotacyjne wypasanie, co może trochę pomóc w zmniejszeniu tej emisji metanu. Niektóre badania sugerują też, że dodawanie do diety bydła składników, które ograniczają produkcję metanu, może być fajnym sposobem na zmniejszenie ich wpływu na zmiany klimatyczne. To wszystko jest zgodne z globalnymi standardami ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju w rolnictwie.
Kiedy wybierasz inne gatunki zwierząt, jak na przykład świnie, kury czy konie, to może wynikać z niezrozumienia jak ich metabolizm działa i jak wpływa na środowisko. Świnie, chociaż też produkują gazy cieplarniane, to jednak w inny sposób i w mniejszych ilościach metanu niż bydło. U świń ta fermentacja zachodzi w innych częściach przewodu pokarmowego i nie jest tak intensywna. Kury z kolei, to ptaki, więc nie mają tego samego procesu fermentacji co przeżuwacze, więc ich wkład w emisję metanu jest naprawdę minimalny. Podobnie jest z końmi, które też nie produkują za dużo metanu, bo ich system trawienia jest przystosowany do innej diety. Dużo osób myli ilość gazów cieplarnianych z samą obecnością zwierząt. A tak naprawdę, zdolność do produkcji metanu zależy od diety i sposobu trawienia, co jest mega ważne, jak mówimy o wpływie różnych gatunków na zmiany klimatyczne. Dlatego, podejmując decyzje w zakresie zrównoważonego rozwoju w hodowli zwierząt, warto zrozumieć te różnice w metabolizmie i jak to wpływa na nasze środowisko.