Kwalifikacja: ROL.10 - Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
Zawód: Technik rolnik
W selektywnym indeksie zwierząt gospodarskich uwzględnia się cechy
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Wybrałeś świetną odpowiedź! Wiesz, że w hodowli zwierząt ważne jest, żeby zwracać uwagę na cechy, które mają dobrą wartość ekonomiczną i są dziedziczne? Dzięki temu można osiągnąć lepsze wyniki w hodowli! Na przykład, wydajność mleka u bydła mlecznego to kluczowa rzecz, która wpływa na zyski. A cechy, które łatwo przekazujemy kolejnym pokoleniom, jak przyrost masy ciała bydła mięsnego, to coś, co naprawdę robi różnicę. Hodowcy powinni w tym wszystkim skupiać się na tych wartościach, żeby maksymalnie wykorzystać potencjał swoich zwierząt. To podejście jest teraz na czasie i dobrze wpisuje się w najlepsze praktyki w branży.
Niestety, Twoja odpowiedź nie jest trafna. Wybieranie cech, które mają niską wartość ekonomiczną i mały wskaźnik odziedziczalności, to nie najlepszy pomysł w hodowli zwierząt. Cechy o niskiej wartości ekonomicznej zwykle nie przynoszą zysków, więc lepiej zainwestować czas w coś bardziej wartościowego. Na przykład, koncentrowanie się na estetyce może zupełnie zabić efekty, które moglibyśmy osiągnąć przy bardziej istotnych cechach. A jeżeli cechy mają niski wskaźnik odziedziczalności, to znaczy, że nie wpłyną tak naprawdę na przyszłe pokolenia. To może prowadzić do stagnacji, a tego przecież nikt nie chce! W hodowli trzeba podejść do sprawy mądrze, analizując zarówno wartość ekonomiczną, jak i to, co przekażemy w następnym pokoleniu. Ignorując to, łatwo stracić jakość stada i efektywność produkcji.