Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Montaż i eksploatacja szeroko…

Pomiaru reflektancji (strat odbiciowych wynikających z odbicia Fresnela), występujących w torze światłowodowym złączy rozłącznych, można dokonać za pomocą

A. mikroskopu optycznego.
B. miernika mocy optycznej.
C. laserowego testera uszkodzeń.
D. reflektometru światłowodowego.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Zjawisko wywołane lokalnymi niejednorodnościami w krystalicznej budowie światłowodu, które rozpraszają część mocy, powodując odbicie i rozproszenie energii, to

A. dyfrakcja fali.
B. absorpcja energii.
C. rozproszenie Rayleigha.
D. dyspersja fali.
Montaż i eksploatacja instala…

Odbiornik satelitarny należy podłączyć do telewizora, wykorzystując złącza RCA. Na którym rysunku przedstawiono przewód z tego typu złączami?

A. Na rysunku 1
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Na rysunku 3
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Na rysunku 4
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Na rysunku 2
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Schemat przedstawia instalację dystrybucyjną sygnału TV do rozproszonych budynków w oparciu o jedno pole antenowe. Uszkodzeniu uległy kable oznaczone kolorem pomarańczowym. Który rodzaj kabli połączeniowych powinien zastosować instalator do wymiany uszkodzonego okablowania?

Ilustracja do pytania 5
A. Zasilające.
B. Symetryczne.
C. Koncentryczne.
D. Światłowodowe.
Montaż i eksploatacja szeroko…

W systemach HFC stosuje się różne poziomy mierzonych sygnałów dla transmisji analogowej i cyfrowej, wynika to z

A. niepokrywających się pasm częstotliwości zajmowanych przez te sygnały.
B. różnego odstępu od zakłóceń tych sygnałów.
C. różnego odstępu od szumów tych sygnałów.
D. odmiennego rozkładu mocy w tych sygnałach.
INF.06 Pytanie 7
Montaż i eksploatacja szeroko…

Rysunek przedstawia złącze światłowodowe typu

Ilustracja do pytania 7
A. LC
B. FC
C. ST
D. SC
Montaż i eksploatacja szeroko…

Zwielokrotnianie transmisji polegające na podziale przydzielonego zakresu częstotliwości, na kanały o określonej szerokości, używane w komunikacji między dwoma użytkownikami systemu, oznaczone jest jako

A. TDM
B. WDM
C. FDM
D. CDM
Montaż i eksploatacja instala…

Które elementy należy zastosować, aby wykonać montaż kabli koncentrycznych na ścianie z cegieł i wykonać instalację podtynkową?

A. Elementy 4
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Elementy 3
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Elementy 2
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Elementy 1
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja instala…

Odgałęźnik dwukrotny charakteryzuje się tym, że posiada

A. dwa wejścia i cztery wyjścia, z których dwa mają zwiększone tłumienie w porównaniu z pozostałymi.
B. jedno wejście i trzy wyjścia, z których dwa mają zwiększone tłumienie w porównaniu z trzecim.
C. dwa wejścia i tylko cztery wyjścia – wszystkie o jednakowym tłumieniu.
D. jedno wejście i tylko dwa wyjścia – obydwa o jednakowym tłumieniu.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Ustanowienie okien optycznych do transmisji w światłowodach jest spowodowane występowaniem zjawiska

A. rozpraszania.
B. dyspersji.
C. nieliniowości całkowitego wewnętrznego odbicia.
D. absorpcji jonowej.
Montaż i eksploatacja instala…

Aby uzyskać poprawny odbiór sygnału z anteny satelitarnej wraz z konwerterem, należy dla programów z satelity Astra ustawić

A. 3 kąty – elewacji, azymutu, konwertera.
B. 4 kąty – elewacji, azymutu, konwertera, uchwytu anteny.
C. 1 kąt – azymutu.
D. 2 kąty – elewacji, azymutu.
INF.06 Pytanie 16
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z parametrów kabla koncentrycznego można zmierzyć za pomocą multimetru cyfrowego?

A. Tłumienność kabla.
B. Rezystancję stałoprądową.
C. Współczynnik ekranowania.
D. Impedancję falową.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Którą z metod określa technika Channel bonding, wykorzystywana w standardzie transmisji danych EURODOCSIS 3.0?

A. Minimalizację błędów w transmisji danych w sieciach HFC.
B. Minimalizację czasów opóźnień w transmisji danych w sieciach HFC.
C. Łączenie wielu kanałów upstream lub downstream w jeden kanał logiczny.
D. Dobór modulacji celem zwiększenia przepustowości łącza.
Montaż i eksploatacja szeroko…

W systemach HFC stosuje się różne poziomy mierzonych sygnałów dla transmisji analogowej i cyfrowej, wynika to z

A. różnego odstępu od szumów tych sygnałów.
B. różnego odstępu od zakłóceń tych sygnałów.
C. odmiennego rozkładu mocy w tych sygnałach.
D. niepokrywających się pasm częstotliwości zajmowanych przez te sygnały.
Montaż i eksploatacja instala…

W który sposób należy ułożyć kable w instalacjach telewizyjnych, aby poprowadzić kabel koncentryczny pomiędzy szafą serwerową a gniazdem abonenckim?

A. Dowolnie, jak najkrótszą drogą do gniazda.
B. W pionie i poziomie w stosunku do ścian i stropów.
C. Dowolnie, aby doprowadzić kabel do gniazda.
D. Luźno po podłodze przy ścianie.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Zwiększenie przepustowości transmisji danych cyfrowych w kanale o tej samej szerokości pasma w sieci HFC pociąga za sobą konieczność

A. obniżenia częstotliwości nośnej modulatora.
B. zwiększenia częstotliwości nośnej modulatora.
C. zastosowania dodatkowych wzmacniaczy.
D. zwiększenia odstępu sygnału od szumu.
Montaż i eksploatacja instala…

Jeżeli w instalacji telewizyjnej należy wymienić uszkodzoną zwrotnicę połączoną do anten przez wzmacniacze instalowane bezpośrednio przy antenach, to należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby nowa zwrotnica bezwzględnie

A. umożliwiała przepływ prądu stałego pomiędzy wejściem i wyjściem.
B. posiadała dodatkowe gniazdo zasilania dla wzmacniacza.
C. była wyposażona w wyłącznik zasilania wzmacniacza.
D. blokowała przepływ prądu stałego pomiędzy wejściem i wyjściem.
INF.06 Pytanie 23
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z parametrów kabla koncentrycznego należy zmierzyć za pomocą multimetru cyfrowego?

A. Impedancję falową.
B. Rezystancję stałoprądową.
C. Tłumienność kabla.
D. Współczynnik ekranowania.
Montaż i eksploatacja instala…

W instalacjach telewizyjnych jedną z funkcji multitapów jest

A. rozkodowanie sygnału TV
B. skompensowanie tłumienia kabli TV
C. wzmocnienie sygnału TV
D. filtrowanie sygnału TV
INF.06 Pytanie 26
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych rodzajów kabla został przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 26
A. Światłowodowy.
B. Energetyczny.
C. Koncentryczny.
D. Skrętkowy.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Zamieszczona w tabeli specyfikacja techniczna dotyczy

ParametrOpis
Calibration wavelenghts850 nm, 1310 nm, 1550 nm, 1625 nm
Detector typeGaAs
Measurement range+6 dBm ÷ -60 dBm
Accuracy±0,25 dB
Measurement unitsdBm or dB
Adapter capsST, SC, FC
Operating temperature-10ºC to 50ºC

A. spawarki światłowodowej.
B. miernika mocy optycznej.
C. reflektometru optycznego.
D. analizatora widma.
Montaż i eksploatacja instala…

W obwodzie elektrycznym przedstawionym na schemacie należy wykonać pomiary napięcia elektrycznego, natężenia prądu i mocy pobieranej przez odbiornik. Wskaż prawidłowe umiejscowienie poszczególnych mierników.

Ilustracja do pytania 28
A. 1-watomierz, 2-amperomierz, 3-woltomierz, 4-woltomierz
B. 1-woltomierz, 2-watomierz, 3-amperomierz, 4-woltomierz
C. 1-amperomierz, 2-watomierz, 3-woltomierz, 4-woltomierz
D. 1-woltomierz, 2-amperomierz, 3-watomierz, 4-woltomierz
Montaż i eksploatacja instala…

Na podstawie analizy przedstawionego fragmentu instrukcji serwisowej wzmacniacza dystrybucyjnego należy stwierdzić, że

Fragment instrukcji serwisowej wzmacniacza dystrybucyjnego
WWK–861WEJŚCIA
BI/FMVHFUHF1, UHF2UHF3
Zakres częstotliwości47÷108 MHz174÷230 MHz470÷862 MHz
6 przestrajanych
torów
kanałowych*
470÷862 MHz
Wzmocnienie24 ±2 dB35 ±2 dB43 ±3 dB30 ±2 dB
Regulacja wzmocnienia
w torach
brak-20 dB
płynna
-20 dB
płynna
0, -3, -6 dB
skokowa
Selektywność torów
kanałowych UHF
(tłumienie przy odstrojeniu
±20MHz od częstotliwości
środkowej)
≥ 22 dB
Współczynnik szumów3 dB3 dB5 dB5 dB
Poziom wejściowy max.**79 dBμV85 dBμV81 dBμV88 dBμV
Poziom wejściowy min.***
- dla S/N>30dB
- dla S/N>45dB

35 dBμV
50 dBμV

35 dBμV
50 dBμV

37 dBμV
52 dBμV
Separacja między
wejściami:
- UHF - UHF
- BI/FM/VHF - UHF
- BI/FM – VHF


≥ 25 dB
≥ 50 dB
≥ 30 dB
Max. poziom wyjściowy:
- dla 2 sygnałów TV
- dla 6 sygnałów TV (DIN
  45004B (-60dB))

103 dBμV

108 dBμV

112 dBμV
107 dBμV

112 dBμV
107 dBμV
Zasilanie przedwzmac-
niaczy / max. prąd
brakbrak12 V DC / 50 mA
na każde
wejście
12 V DC / 50 mA
Impedancja wej. / wyj.75 Ω / 75 Ω
Zakres temp. pracy- 10...+ 50°C (263...323K)
Zasilanie / Moc~ 230 V, 50 Hz / 8 W
Wymiary / Masa225 x 130 x 50 mm / 0,75 kg
*)   dozwolone połączenia torów kanałowych z wejściami antenowymi przedstawiono w Tabeli 2
**)  dla wyższych poziomów wejściowych z anteny, konieczne jest zastosowanie zewnętrznego tłumika na wejściu
***) dla niższych poziomów wejściowych zaleca się zastosowanie przedwzmacniacza antenowego

A. wartość poziom sygnału - 85 dBµV, podawanego na wejście UHF3 może być za wysoka i do prawidłowego działania wzmacniacza zalecane jest zastosowanie dodatkowego tłumika na tym wejściu.
B. regulacja wzmocnienia dla wejścia UHF3 może odbywać się płynnie w zakresie 0-6 dB.
C. służy on do wzmacniania sygnałów w paśmie satelitarnym w oraz w pasmach VHF i UHF.
D. przy poziomie sygnału na wejściu VHF wynoszącym 30 dBµV zalecane jest zastosowanie dodatkowego przedwzmacniacza antenowego.
Montaż i eksploatacja instala…

Przy wymianie okablowania instalacji, klasyczne wtyki typu F, którymi zakończone są kable koncentryczne

A. muszą być wymienione bezwzględnie każdorazowo na nowe.
B. mogą być użyte ponownie tylko jeden raz.
C. mogą być użyte ponownie zawsze, jeżeli tylko nie nastąpiło ich fizyczne uszkodzenie.
D. muszą być wymienione w każdym przypadku, jeżeli miały kontakt z wodą.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Połączenie włókien światłowodowych z wykorzystaniem łuku elektrycznego od połączenia mechanicznego różni się

A. mniejszym pasmem przenoszonych fal optycznych.
B. większą tłumiennością.
C. większym pasmem przenoszonych fal optycznych.
D. mniejszą tłumiennością.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Połączenie włókien światłowodowych z wykorzystaniem łuku elektrycznego od połączenia mechanicznego, charakteryzuje się

A. mniejszą tłumiennością.
B. większą tłumiennością.
C. większym pasmem przenoszonych fal optycznych.
D. mniejszym pasmem przenoszonych fal optycznych.
INF.06 Pytanie 35
Montaż i eksploatacja szeroko…

Na której ilustracji przedstawiono kabel światłowodowy?

A. Na ilustracji 2.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Na ilustracji 1.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Na ilustracji 3.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Na ilustracji 4.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Pomiaru strat występujących w torze światłowodowym na złączach rozłącznych można dokonać za pomocą

A. reflektometru światłowodowego.
B. miernika mocy optycznej.
C. reflektometru TDR.
D. diody półprzewodnikowej.
INF.06 Pytanie 37
Montaż i eksploatacja szeroko…

Transmisja sygnałów w kierunku do abonenta w kablu koncentrycznym wykorzystuje zwielokrotnianie

A. długości fali.
B. kodowe.
C. czasowe.
D. częstotliwościowe.
INF.06 Pytanie 39
Montaż i eksploatacja szeroko…

W wyniku pomiarów łącza światłowodowego uzyskano reflektogram, na którym zdarzenie 1 reprezentuje

Ilustracja do pytania 39
A. efekt ducha.
B. złącze rozłączne.
C. spaw łukiem elektrycznym.
D. strefę martwą zdarzeniową.