Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

INF.06 Pytanie 82
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z zamieszczonych przykładowych reflektogramów TDR obrazuje zwarcie żył w miedzianym torze symetrycznym?

A. Reflektogram 4.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Reflektogram 1.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Reflektogram 3.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Reflektogram 2.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Którą z usług należy przypisać do abonenta sieci szerokopasmowej, aby umożliwić mu korzystanie z materiałów audio bądź wideo w wybranym przez niego czasie, późniejszym niż czas emisji?

A. Centrex
B. IMS
C. BTV
D. VoD
Montaż i eksploatacja szeroko…

Które urządzenie wykorzystywane do badania sieci światłowodowych przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 4
A. Miernik mocy optycznej.
B. Reflektometr OTDR.
C. Źródło światła widzialnego.
D. Reflektometr TDR.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Kabel przeznaczony do transmisji danych, posiadający stalową żyłę miedziowaną w stosunku do kabla z żyłą całkowicie miedzianą o takim samym przekroju, charakteryzuje się

A. większą rezystancją stałoprądową.
B. większą masą żyły.
C. mniejszą tłumiennością.
D. mniejszą podatnością na korozję.
Montaż i eksploatacja instala…

Wskaż prawidłową kolejność elementów na drodze sygnału telewizji satelitarnej do odbiornika telewizyjnego.

A. Antena satelitarna, odbiornik satelitarny, konwerter, odbiornik telewizyjny.
B. Antena satelitarna, konwerter, odbiornik satelitarny, odbiornik telewizyjny.
C. Odbiornik satelitarny, antena satelitarna, konwerter, odbiornik telewizyjny.
D. Konwerter, antena satelitarna, odbiornik satelitarny, odbiornik telewizyjny.
Montaż i eksploatacja instala…

Na podstawie przedstawionego fragmentu dokumentacji technicznej należy stwierdzić, że zwrotnica
Fragment dokumentacji technicznej zwrotnicy antenowej

ZWROTNICA VHF/UHF ZWR-210DC TELMOR

ZWR-210DC to zwrotnica antenowa posiadająca dwa wejścia: VHF i UHF oraz jedno wyjście. Urządzenie służy do sumowania sygnałów z anten telewizyjnych VHF oraz UHF. Zwrotnica zapewnia przeniesienie napięcia zasilającego z wejścia do wyjść VHF i UHF, umożliwiając zasilanie przedwzmacniaczy antenowych. W tym celu we właściwej listwie kołkowej, dostępnej przez jeden z otworów w obudowie, należy umieścić zworę. W przypadku współpracy zwrotnicy z antenami biernymi, zwory powinny zostać całkowicie usunięte z listew stykowych. Zwrotnicę ZWR-210DC można zamontować na maszcie antenowym po uprzednim umieszczeniu jej w obudowie typu MSA

Cechy produktu:

  • pasmo i częstotliwość pracy: FM/VHF: 5-230 MHz, UHF: 470-790 MHz,
  • przenoszenie napięcia zasilania niezależnie na każde z wejść antenowych oraz możliwość jego wyłączenia,
  • bardzo solidna konstrukcja mechaniczna,
  • możliwość montażu na maszcie antenowym po uprzednim umieszczeniu w obudowie bryzgoszczelnej.

Ilustracja do pytania 11
A. współpracuje ze wzmacniaczami antenowymi wymagającymi zasilania przez kabel instalacyjny.
B. musi być zasilana napięciem symetrycznym +/-12 V.
C. nie umożliwia przesłania sygnałów dostarczanych z wielu anten do odbiornika, poprzez jeden, wspólny kabel.
D. nie może być instalowana wewnątrz pomieszczenia.
Montaż i eksploatacja instala…

Do wyznaczenia wartości tłumienia tłumika montowanego w instalacjach antenowych wykorzystuje się

A. amperomierz DC.
B. miernik fali stojącej SWF.
C. miernik poziomu mocy sygnału.
D. omomierz.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Która z metod wprowadzania kabli światłowodowych do kanalizacji teletechnicznej podczas budowy infrastruktury sieci rozległej została przedstawiona na rysunku?

Ilustracja do pytania 14
A. Tłoczkowa bez wspomagania.
B. Strumieniowa ze wspomaganiem.
C. Strumieniowa bez wspomagania.
D. Tłoczkowa ze wspomaganiem.
Montaż i eksploatacja instala…

Przy użyciu miernika cęgowego, metodą bezinwazyjną indukcyjną możliwe jest dokonywanie bezpośrednich pomiarów

A. napięcia i natężenia prądu zmiennego.
B. napięcia i natężenia prądu stałego.
C. napięcia prądu stałego i zmiennego.
D. natężenia prądu stałego i zmiennego.
Montaż i eksploatacja instala…

Instalacja telewizyjna, której głównym przeznaczeniem jest dostarczenie sygnału telewizji DVB-T nadawanych na MUX-8 powinna umożliwiać przede wszystkim pracę w paśmie

A. UHF
B. CB
C. FM
D. VHF
Montaż i eksploatacja instala…

Które narzędzie należy wykorzystać do przygotowania kabla koncentrycznego, do montażu wtyku typu F?

A. Narzędzie 3
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Narzędzie 1
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Narzędzie 4
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Narzędzie 2
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja instala…

Element instalacji antenowej, który wzmacnia sygnały odbierane z satelity i przesuwa je w zakres pierwszej pośredniej częstotliwości satelitarnej to

A. zwrotnica.
B. spliter.
C. konwerter.
D. wzmacniacz.
INF.06 Pytanie 103
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z zamieszczonych przykładowych reflektogramów TDR obrazuje zwarcie żył w miedzianym torze symetrycznym?

A. Rysunek 4.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Rysunek 1.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Rysunek 3.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Rysunek 2.
Ilustracja do odpowiedzi D
INF.06 Pytanie 106
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych kabli umożliwi przesłanie sygnału transmisji danych w standardzie DOCSIS bezpośrednio na odległość 50 km?

A. Optyczny jednomodowy.
B. Optyczny wielomodowy.
C. Miedziany symetryczny.
D. Miedziany współosiowy.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z elementów instalacji światłowodowej został przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 27
A. Przełącznica światłowodowa.
B. Rozgałęźnik optyczny.
C. Gniazdo abonenckie światłowodowe.
D. Mufa światłowodowa.
Montaż i eksploatacja instala…

W zakres cyklicznych typowych czynności związanych z konserwacją zbiorczej instalacji telewizji satelitarnej wchodzi

A. wymiana okablowania związana ze wzrostem rezystancji żył w miarę upływu czasu.
B. korekta spozycjonowania anteny w związku z cykliczną zmianą pozycji satelitów.
C. zmiana ustawień zegara dekoderów w przypadku zmian czasu z letniego na zimowy.
D. regulacja wzmacniacza w przypadku nieprawidłowego poziomu sygnału w gniazdach abonenckich.
Montaż i eksploatacja instala…

Ze względu na problemy z odbiorem sygnału instalator zamierza zmienić lokalizację anteny i zainstalować ją na wysokim maszcie, przez co zwiększy się odległość pomiędzy anteną a odbiornikiem. Aby nie pogorszyć jakości sygnału telewizyjnego, instalator powinien zastosować kabel o

A. mniejszym tłumieniu.
B. mniejszej impedancji falowej.
C. większej impedancji falowej.
D. większym tłumieniu.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Wartość zastępczej mocy promieniowania izotropowego EIRP, która jest określona przez Ministra Środowiska dla darmowego pasma 5 GHz, nie powinna przekraczać

A. 40 dBm
B. 50 dBm
C. 20 dBm
D. 30 dBm
Montaż i eksploatacja instala…

W który sposób należy ułożyć kable w instalacjach telewizyjnych, aby poprowadzić kabel koncentryczny pomiędzy szafą serwerową a gniazdem abonenckim?

A. W pionie i poziomie w stosunku do ścian i stropów.
B. Dowolnie, aby doprowadzić kabel do gniazda.
C. Dowolnie, jak najkrótszą drogą do gniazda.
D. Luźno po podłodze przy ścianie.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Aby routery, na podstawie znajomości całej topologii sieci i na podstawie wymienianych między sobą informacji o stanie łączy, mogły samodzielnie przeliczać trasy według algorytmu Dijkstry, należy w nich skonfigurować protokół

A. IGRP
B. IS-IS
C. RIPv2
D. OSPF
Montaż i eksploatacja szeroko…

Kabel przeznaczony do transmisji danych, posiadający stalową żyłę miedziowaną, w stosunku do kabla z żyłą całkowicie miedzianą o takim samym przekroju, charakteryzuje się

A. mniejszą podatnością na korozję.
B. większą rezystancją stałoprądową.
C. mniejszą tłumiennością.
D. większą masą żyły.
INF.05 Pytanie 116
Montaż i eksploatacja instala…

Rezystancja ekranu krótkiego przewodu antenowego przeznaczonego do podłączenia dipola półfalowego, mierzona między końcami tego przewodu powinna być

A. zbliżona do wartości impedancji tego dipola.
B. jak największa.
C. zbliżona do połowy wartości impedancji tego dipola.
D. jak najmniejsza.
Montaż i eksploatacja szeroko…

W kanale dosyłowym stosowane są modulacje charakteryzujące się wysoką sprawnością, dzięki czemu umożliwiają szybką transmisję w kanale o małej szerokości. Przykładem takiej modulacji jest

A. 64QAM
B. QPSK
C. 2FSK
D. ADPCM
INF.06 Pytanie 118
Montaż i eksploatacja szeroko…

W wyniku pomiarów łącza światłowodowego uzyskano reflektogram, na którym zdarzenie wskazane strzałką reprezentuje

Ilustracja do pytania 38
A. złącze rozłączne.
B. efekt ducha.
C. spaw łukiem elektrycznym.
D. strefę martwą zdarzeniową.