Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Montaż i eksploatacja szeroko…

Znaczące podwyższenie przepływności usługi dostępu do Internetu pociąga za sobą konieczność zwiększenia

A. poziomu sygnału w kanale zwrotnym.
B. liczby wzmacniaczy budynkowych.
C. poziomu sygnału w kanale dosyłowym.
D. liczby odbiorników optycznych.
INF.06 Pytanie 164
Montaż i eksploatacja szeroko…

Które z wymienionych zdarzeń oznaczono cyfrą 6 na fragmencie reflektogramu pomiaru wykonanego reflektometrem optycznym?

Ilustracja do pytania 4
A. Strefę martwą.
B. Połączenie rozłączne.
C. Połączenie nierozłączne.
D. Koniec światłowodu.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Komenda tcpdump stosowana w systemach z rodziny UNIX umożliwia

A. modyfikację tablicy routingu.
B. analizę ruchu w sieci.
C. wprowadzanie zmian ustawień protokołu TCP/IP.
D. wysłanie zapytania do bazy DNS.
Montaż i eksploatacja instala…

Przedstawiony sposób montażu konwerterów, zwany montażem na „zeżie”, umożliwia

Ilustracja do pytania 6
A. polepszenie jakości sygnału z jednego satelity.
B. odbiór programów z kilku satelitów.
C. nagrywanie programów innych niż oglądane.
D. dublowanie konwerterów w przypadku awarii.
Montaż i eksploatacja instala…

Odbiornik satelitarny należy podłączyć do telewizora, wykorzystując złącza RCA. Na którym rysunku przedstawiono przewód z tego typu złączami?

A. Przewód 2
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Przewód 3
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Przewód 1
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Przewód 4
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Ile rzeczywistych danych przesłano w czasie 10 s przez łącze synchroniczne o przepustowości 1024 Kbps, bez sprzętowej i programowej kompresji?

A. Około 1280 KB
B. Około 2560 KB
C. Więcej niż 10000 KB
D. Mniej niż 1000 KB
INF.06 Pytanie 170
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z zamieszczonych przykładowych reflektogramów TDR obrazuje zwarcie żył w miedzianym torze symetrycznym?

A. Rysunek 3.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Rysunek 4.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Rysunek 1.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Rysunek 2.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja instala…

Na której ilustracji został przedstawiony odgałęźnik stosowany w instalacjach telewizyjnych?

A. Ilustracja 2
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Ilustracja 3
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Ilustracja 4
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Ilustracja 1
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja instala…

Przedstawiony na rysunku schemat instalacji TV umożliwia klientom odbiór sygnału telewizji naziemnej i satelitarnej z dwóch satelitów: ASTRA i Hot Bird. Elementy instalacji: antena, konwertery, multiswitch oraz gniazda są sprawne i prawidłowo zamontowane, jednak użytkownicy skarżą się, że nie odbierają kanałów satelitarnych z jednego z satelitów. Powodem takiej sytuacji

Ilustracja do pytania 12
A. nieprawidłowo spozycjonowana antena DVB-T.
B. uszkodzone kable między multiswitchem i gniazdami.
C. chwilowa zmiana pozycji jednego z przekaźników satelitarnych.
D. uszkodzony kabel lub kable między multiswitchem i konwerterem.
Montaż i eksploatacja szeroko…

W cyfrowych łączach dedykowanych transmisji danych do badania jakości transmisji stosuje się

A. analizator stanów logicznych.
B. miernik elementowej stopy błędów.
C. miernik mocy optycznej.
D. selektywny miernik poziomu.
Montaż i eksploatacja instala…

Aby za pomocą kabla koncentrycznego 75 Ω doprowadzić sygnał z anteny dipolowej o impedancji 300 Ω do odbiornika TV, należy wykorzystać

A. sumator.
B. wzmacniacz.
C. symetryzator.
D. filtr.
INF.06 Pytanie 175
Montaż i eksploatacja szeroko…

W przypadku realizacji, której z wymienionych usług dostępnych w sieci nie jest konieczne uruchomienie transmisji zwrotnej?

A. Telewizji cyfrowej.
B. Dostępu do Internetu.
C. Time Shift.
D. Video on Demand.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Schemat przedstawia instalację dystrybucyjną sygnału TV do rozproszonych budynków w oparciu o jedno pole antenowe. Który rodzaj kabli połączeniowych został oznaczony na schemacie kolorem pomarańczowym?

Ilustracja do pytania 17
A. Koncentryczne.
B. Światłowodowe.
C. Symetryczne.
D. Zasilające.
INF.06 Pytanie 178
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który rodzaj pomiaru powinien umożliwiać multimetr, aby stwierdzić ciągłość ekranu w kablu koncentrycznym bez wykorzystania dodatkowego źródła napięcia?

A. Natężenie prądu zmiennego.
B. Napięcie stałe.
C. Rezystancję.
D. Pojemność.
Montaż i eksploatacja instala…

Wystąpienie na ekranie telewizora tak zwanej pikselizacji może oznaczać

A. zły stan odbiornika telewizyjnego
B. konieczność zmiany konfiguracji telewizora.
C. za słaby poziom sygnału.
D. zbyt silny poziom sygnału.
Montaż i eksploatacja instala…

Które elementy należy zastosować, aby wykonać montaż kabli koncentrycznych na ścianie z cegieł i wykonać instalację podtynkową?

A. Elementy 2
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Elementy 3
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Elementy 4
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Elementy 1
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Wartość zastępczej mocy promieniowania izotropowego EIRP, która jest określona przez Ministra Środowiska dla darmowego pasma 5 GHz, nie powinna przekraczać

A. 30 dBm
B. 50 dBm
C. 40 dBm
D. 20 dBm
Montaż i eksploatacja instala…

Aby wykonać regulację i ustawienie odpowiedniego poziomu sygnału telewizyjnego, należy miernik podłączyć do gniazda

A. antenowego.
B. abonenkiego.
C. filtra pasmowego w szafie serwerowej.
D. wzmacniacza w szafie serwerowej.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Ustanowienie okien optycznych do transmisji w światłowodach jest spowodowane występowaniem zjawiska

A. rozpraszania.
B. dyspersji.
C. nieliniowości całkowitego wewnętrznego odbicia.
D. absorpcji jonowej.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych poziomów mocy optycznej na wejściu odbiornika uznaje się za optymalny ze względu na odstęp sygnału zarówno od szumów jak i od zniekształceń?

A. 5 dB
B. -10 dB
C. 10 dB
D. 0 dB
Montaż i eksploatacja instala…

W który sposób należy ułożyć kable w instalacjach telewizyjnych, aby poprowadzić kabel koncentryczny pomiędzy szafą serwerową a gniazdem abonenckim?

A. W pionie i poziomie w stosunku do ścian i stropów.
B. Dowolnie, jak najkrótszą drogą do gniazda.
C. Luźno po podłodze przy ścianie.
D. Dowolnie, aby doprowadzić kabel do gniazda.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Rysunek przedstawia zwielokrotnienie

Ilustracja do pytania 33
A. CDM (Code Division Multiplexing).
B. WDM (Wavelength Division Multiplexing).
C. TDM (Time Division Multiplexing).
D. FDM (Frequency-division multiplexing).
Montaż i eksploatacja szeroko…

Które urządzenie wykorzystywane do badania sieci światłowodowych przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 34
A. Źródło światła widzialnego.
B. Reflektometr OTDR.
C. Miernik mocy optycznej.
D. Reflektometr TDR.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Pomiaru strat występujących w torze światłowodowym na złączach rozłącznych można dokonać za pomocą

A. reflektometru TDR.
B. miernika mocy optycznej.
C. reflektometru światłowodowego.
D. diody półprzewodnikowej.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Połączenia wykonane w mufie optycznej w porównaniu z połączeniami wykonanymi w przełącznicy optycznej charakteryzują się

A. mniejszą tłumiennością.
B. większym pasmem przenoszonych fal optycznych.
C. większą tłumiennością.
D. mniejszym pasmem przenoszonych fal optycznych.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Które z wymienionych działań zalecane jest do wykonywania w pierwszej kolejności w celu poprawy jakości rozłącznego łącza światłowodowego SC/APC?

A. Wyrównanie czoła feruli złącza papierem ściernym o wysokiej gradacji.
B. Wprowadzenie żelu optycznego do złącza.
C. Wyczyszczenie feruli złącza przy użyciu kasety czyszczącej i czyścika.
D. Wyczyszczenie czoła feruli chusteczką higieniczną.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Komenda tcpdump stosowana w systemach z rodziny UNIX umożliwia

A. analizę ruchu w sieci.
B. wprowadzanie zmian ustawień protokołu TCP/IP.
C. wysłanie zapytania do bazy DNS.
D. modyfikację tablicy routingu.