Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Montaż i eksploatacja instala…

W tabeli przedstawiono kartę katalogową rozgałęźnika aktywnego

NazwaRozgałęźnik aktywny ARA-1/3F
KodB1214
Wejścia1
Wyjścia3
Zakres częstotliwości [pasmo]1-69
[MHz]40-862
Wzmocnienie [dB]Wy A i B: 5 (40 MHz) – 8 (862 MHz)
Wy C: 8 (40 MHz) – 12 (862 MHz)
Współczynnik szumów [dB]< 2 dB
Maksymalny poziom wyjściowy [dBuV]Wy A i B: 85
Wy C: 82
Wymiary [mm]90x40x25

A. telewizji satelitarnej.
B. systemu monitoringu IP.
C. telewizji naziemnej.
D. systemu monitoringu.
Montaż i eksploatacja instala…

W którym zakresie może nastąpić zwiększenie funkcjonalności odbiornika telewizyjnego wyposażonego w interfejs CI w sytuacji skonfigurowania go z modułem CAM?

A. Możliwości nagrywania programu bezpośrednio na nośnik.
B. Zyskanie zaawansowanych funkcji zarządzania poborem mocy.
C. Poprawienie synchronizacji obrazu z dźwiękiem.
D. Przejęcie przez odbiornik funkcji dekodera.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z przyrządów pokazanych na ilustracjach przeznaczony jest do obróbki kabla UTP/FTP, do zakończenia wtyczką RJ 45?

A. Przyrząd 1.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Przyrząd 3.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Przyrząd 4.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Przyrząd 2.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja instala…

Które narzędzie należy wykorzystać do przygotowania kabla koncentrycznego, do montażu wtyku typu F?

A. Narzędzie 4
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Narzędzie 3
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Narzędzie 1
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Narzędzie 2
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja instala…

W zakres czynności konserwacyjnych instalacji telewizyjnej nie wchodzi

A. regulacja wzmacniaczy RF.
B. pomiar sygnału w gniazdku abonenckim.
C. czyszczenie przewodów koncentrycznych.
D. ustawienie anten.
INF.06 Pytanie 247
Montaż i eksploatacja szeroko…

Pomiaru całkowitego tłumienia światłowodowego toru transmisyjnego nie można wykonać metodą

A. wtrąceniową, nazywaną transmisyjną.
B. dwupunktową, nazywaną odcięcia.
C. reflektometryczną LSA.
D. reflektometryczną 2PA.
INF.06 Pytanie 248
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych kabli pozwoli na przesłanie sygnału transmisji danych w standardzie DOCSIS bezpośrednio na odległość 50 km?

A. Miedziany symetryczny.
B. Miedziany współosiowy.
C. Optyczny jednomodowy.
D. Optyczny wielomodowy.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z przyrządów pokazanych na ilustracjach przeznaczony jest do obróbki kabla UTP/FTP , do zakończenia wtyczką RJ 45?

A. Przyrząd 3.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Przyrząd 4.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Przyrząd 2.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Przyrząd 1.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który skutek powoduje niedopasowanie falowe na wejściu wzmacniacza w stosunku do dopasowania optymalnego?

A. Zmniejszenie poziomu mocy wzmacnianego sygnału.
B. Zwiększenie poziomu szumów własnych wzmacniacza.
C. Zwiększenie zniekształceń CTB.
D. Zmniejszenie współczynnika SWR.
Montaż i eksploatacja instala…

Pomiar poziomu sygnału podczas sprawdzania prawidłowości działania regulowanego wzmacniacza dystrybucyjnego w celu wyeliminowania wpływu urządzeń podłączonych do instalacji antenowej dokonywany jest

A. na wyjściu liniowym wzmacniacza przez tłumik 20 dB.
B. bezpośrednio na wyjściu liniowym wzmacniacza.
C. na wyjściu testowym wzmacniacza.
D. na wejściu wzmacniacza.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych poziomów mocy optycznej na wejściu odbiornika uznaje się za optymalny ze względu na odstęp sygnału zarówno od szumów jak i od zniekształceń?

A. 0 dB
B. -10 dB
C. 5 dB
D. 10 dB
Montaż i eksploatacja szeroko…

W tabeli zamieszczono wyniki otrzymane podczas pomiarów reflektometrycznych toru światłowodowego. Która interpretacja tych wyników jest prawidłowa?

III okno optyczne (1550 nm)
Nr zdarzeniaNazwa zdarzeniaTłumienie [dB]
1Spaw łukiem elektrycznym0,07
2Złącze rozłączne1,15
3Spaw mechaniczny0,15

A. Zdarzenia opisane jako 2 i 3 wprowadzają tłumienie niezgodne z obowiązującymi normami.
B. Tłumienie wprowadzone przez zdarzenia opisane jako 1 i 3 nie przekracza dopuszczalnej wartości.
C. Zdarzenia opisane jako 1 i 2 wprowadzają tłumienie zgodne z obowiązującymi normami.
D. Tłumienie wprowadzone przez zdarzenia opisane jako 2 i 3 nie przekracza dopuszczalnej wartości.
Montaż i eksploatacja instala…

Jeżeli w instalacji telewizyjnej należy wymienić uszkodzoną zwrotnicę połączoną do anten przez wzmacniacze instalowane bezpośrednio przy antenach, to należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby nowa zwrotnica bezwzględnie

A. posiadała dodatkowe gniazdo zasilania dla wzmacniacza.
B. umożliwiała przepływ prądu stałego pomiędzy wejściem i wyjściem.
C. blokowała przepływ prądu stałego pomiędzy wejściem i wyjściem.
D. była wyposażona w wyłącznik zasilania wzmacniacza.
Montaż i eksploatacja szeroko…

W kanale dosyłowym sieci kablowej stosowane są modulacje charakteryzujące się wysoką sprawnością, relatywnie wysokim odstępem sygnału od szumu oraz dużym współczynnikiem wykorzystania pasma dzięki czemu umożliwiają szybką transmisję w kanale o małej szerokości. Przykładem takiej modulacji jest

A. 2FSK
B. 64QAM
C. ADPCM
D. QPSK
INF.06 Pytanie 257
Montaż i eksploatacja szeroko…

W wyniku pomiarów łącza światłowodowego uzyskano reflektogram, na którym zdarzenie wskazane strzałką reprezentuje

Ilustracja do pytania 17
A. spaw łukiem elektrycznym.
B. efekt ducha.
C. strefę martwą zdarzeniową.
D. złącze rozłączne.
Montaż i eksploatacja instala…

Aby przymocować maszt antenowy do komina, należy użyć

A. taśm obejmujących komin.
B. kołków o długości 100 mm.
C. gwoździ o długości 100 mm.
D. śrub na przewierconym na wylot kominie.
INF.06 Pytanie 259
Montaż i eksploatacja szeroko…

Którą topologię selektywnej sieci WDM przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 19
A. Drzewa.
B. Łańcucha.
C. Gwiazd.
D. Pierścienia.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Po wykonaniu połączenia spawanego włókna optycznego miejsce spawu powinno zostać zabezpieczone

A. opaską rzepową.
B. lakierem izolacyjnym.
C. taśmą izolacyjną.
D. osłonką termokurczliwą z drutem.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Którego z wymienionych urządzeń dotyczy zamieszczona w tabeli specyfikacja techniczna?

ParametrOpis
Calibration wavelengths850 nm, 1310 nm, 1550 nm, 1625 nm
Detector typeGaAs
Measurement range+6 dBm to -60 dBm
Accuracy±0,25 dB
Measurement unitsdBm or dB
Adapter capsST, SC, FC
Operating temperature-10ºC to 50ºC

A. Spawarki światłowodowej.
B. Analizatora widma.
C. Reflektometru optycznego.
D. Miernika mocy optycznej.
Montaż i eksploatacja instala…

Który wniosek o działaniu instalacji antenowej można wysnuć na podstawie wyników pomiarów poziomu sygnału i MER wykonanych w gnieździe abonenckim?

POMIARY SYGNAŁÓWPoziom sygnałuMER
(wymagany: 48<x<74 dB)(wymagana: >26 dB)
DVB-T MUX 185 dB30 dB
DVB-T MUX 265 dB18 dB
DVB-T MUX 345 dB22 dB

A. Współczynnik błędów modulacji tylko dla transpondera MUX 2 jest za niski.
B. Poziomy sygnałów dla wszystkich transponderów są prawidłowe.
C. Współczynnik błędów modulacji dla wszystkich transponderów są za niskie.
D. Poziom sygnału dla transpondera MUX 1 jest za wysoki.
INF.06 Pytanie 267
Montaż i eksploatacja szeroko…

Patchcord światłowodowy to odcinek światłowodu zakończony

A. adapterem tylko z jednej strony.
B. z obu stron złączami.
C. złączem tylko z jednej strony.
D. z obu stron adapterami.
Montaż i eksploatacja instala…

Na obrazie przedstawiono schemat instalacji DVB-S, DVB-T oraz radiowej. Wszyscy użytkownicy tej instalacji zgłaszają, że nie odbierają jedynie sygnału DVB-T. Który element został prawdopodobnie uszkodzony?

Ilustracja do pytania 29
A. Antena satelitarna.
B. Zwrotnica antenowa.
C. Konwerter.
D. Zabezpieczenie przepięciowe.
Montaż i eksploatacja szeroko…

W łączach cyfrowej transmisji danych do badania jakości transmisji należy zastosować

A. miernik mocy optycznej.
B. selektywny miernik poziomu.
C. miernik elementowej stopy błędów.
D. analizator stanów logicznych.
INF.05 Pytanie 271
Montaż i eksploatacja instala…

Rezystancja ekranu krótkiego przewodu antenowego przeznaczonego do podłączenia dipola półfalowego, mierzona między końcami tego przewodu powinna być

A. zbliżona do połowy wartości impedancji tego dipola.
B. zbliżona do wartości impedancji tego dipola.
C. jak najmniejsza.
D. jak największa.
INF.06 Pytanie 272
Montaż i eksploatacja szeroko…

Patchcord światłowodowy jest to krótki odcinek światłowodu zakończony

A. z obu stron gniazdami.
B. gniazdem tylko z jednej strony.
C. z obu stron wtykami.
D. wtykiem tylko z jednej strony.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Zjawisko wywołane lokalnymi niejednorodnościami w krystalicznej budowie światłowodu, które rozpraszają część mocy, powodując odbicie i rozproszenie energii, to

A. dyfrakcja fali.
B. dyspersja fali.
C. rozproszenie Rayleigha.
D. absorpcja energii.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Na wejście wzmacniacza optycznego podano sygnał o mocy 0,1 mW, a na jego wyjściu uzyskano sygnał o mocy 10 mW. Oznacza to, że wzmocnienie tego wzmacniacza wyrażone w decybelach wynosi

A. 100
B. 1
C. 1000
D. 10
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych zestawów par urządzeń jest wystarczająca do wykonania kolejno z obu stron, pomiaru tłumienia toru światłowodowego?

A. Jedno źródło światła oraz jeden miernik mocy optycznej.
B. Dwa mierniki mocy optycznej.
C. Jeden reflektometr oraz rozbiegówka.
D. Dwa reflektometry optyczne.
Montaż i eksploatacja instala…

W instalacji, na trasie przebiegu około 20-metrowego odcinka kabla koncentrycznego uległ uszkodzeniu około 1-metrowy jego fragment, który należy wyciąć i zastąpić nowym. Niezbędne do wykonania połączenia kabla koncentrycznego, będą odpowiednio:

A. 2 sztuki złącza F-F i 4 sztuki wtyku F.
B. 1 sztuka złącza F-F i 2 sztuki wtyku F.
C. 1 sztuka złącza F-F i 1 sztuka wtyku F.
D. 2 sztuki złącza F-F i 2 sztuki wtyku F.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Ile rzeczywistych danych przesłano w czasie 10 s przez łącze synchroniczne o przepustowości 1024 Kbps, bez sprzętowej i programowej kompresji?

A. Około 2560 KB
B. Mniej niż 1000 KB
C. Więcej niż 10000 KB
D. Około 1280 KB
INF.06 Pytanie 279
Montaż i eksploatacja szeroko…

Przedstawione na ilustracji złącze, stosowane w infrastrukturze sieci komórkowych oraz w systemach przywoławczych, to złącze typu

Ilustracja do pytania 39
A. UHF
B. FC
C. SMA
D. TNC
Montaż i eksploatacja instala…

Aby poprawić zbyt słaby sygnał, zmierzony z anteny telewizji naziemnej należy

A. przeprogramować odbiornik telewizyjny.
B. zmienić ustawienia anteny zewnętrznej.
C. wymienić kabel koncentryczny na kabel o innej impedancji falowej.
D. zmienić lokalizację odbiornika telewizyjnego.