Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Montaż i eksploatacja instala…

W obwodzie elektrycznym przedstawionym na schemacie należy wykonać pomiary napięcia elektrycznego, natężenia prądu i mocy pobieranej przez odbiornik. Wskaż prawidłowe umiejscowienie poszczególnych mierników.

Ilustracja do pytania 1
A. 1-watomierz, 2-amperomierz, 3-woltomierz, 4-woltomierz
B. 1-woltomierz, 2-watomierz, 3-amperomierz, 4-woltomierz
C. 1-woltomierz, 2-amperomierz, 3-watomierz, 4-woltomierz
D. 1-amperomierz, 2-watomierz, 3-woltomierz, 4-woltomierz
Montaż i eksploatacja szeroko…

Którą z usług należy przypisać do abonenta sieci szerokopasmowej, aby umożliwić mu korzystanie z materiałów audio bądź wideo w wybranym przez niego czasie, późniejszym niż czas emisji?

A. Centrex
B. BTV
C. IMS
D. VoD
INF.06 Pytanie 283
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z zamieszczonych przykładowych reflektogramów TDR obrazuje zwarcie żył w miedzianym torze symetrycznym?

A. Rysunek 2.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Rysunek 3.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Rysunek 1.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Rysunek 4.
Ilustracja do odpowiedzi D
INF.06 Pytanie 285
Montaż i eksploatacja szeroko…

Patchord światłowodowy jednomodowy oznacza się kolorem

A. zielono - brązowym.
B. zielonym.
C. żółtym.
D. żółto - zielonym.
Montaż i eksploatacja instala…

Aby naprawić uszkodzony – przecięty kabel koncentryczny, należy wykonać

A. skręcenie końcówek uszkodzonego kabla i zabezpieczyć je taśmą izolacyjną.
B. lutowanie uszkodzonych końcówek kabla.
C. połączenie kabla za pomocą tzw. beczki.
D. połączenie kabla za pomocą kostki zaciskowej.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Jakie skutki może powodować niedopasowanie falowe na wejściu wzmacniacza w stosunku do dopasowania optymalnego?

A. Zmniejszenie współczynnika SWR.
B. Zwiększenie zniekształceń CTB.
C. Zwiększenie poziomu szumów własnych wzmacniacza.
D. Zmniejszenie poziomu mocy wzmacnianego sygnału.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych zestawów par urządzeń jest wystarczająca do wykonania kolejno z obu stron, pomiaru tłumienia toru światłowodowego?

A. Dwa mierniki mocy optycznej.
B. Dwa reflektometry optyczne.
C. Jedno źródło światła oraz jeden miernik mocy optycznej.
D. Jeden reflektometr oraz rozbiegówka.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Alarmy generowane przez urządzenia cyfrowych sieci rozległych, uporządkowane od najważniejszego do najmniej ważnego, to:

A. Warning, Hardware, Critcal, Minor
B. Critcal, Major, Invalid, Warning
C. Critical, Major, Minor, Warning
D. Major, Critical, Minor, Warning
Montaż i eksploatacja szeroko…

Transmisja z podziałem czasowym polega na transmitowaniu sygnału w sposób

A. ciągły i na dowolnej częstotliwości.
B. nieciągły i w określonych momentach czasowych.
C. nieciągły i w dowolnych momentach czasowych.
D. ciągły i na określonej częstotliwości.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Ustanowienie okien optycznych do transmisji w światłowodach jest spowodowane występowaniem zjawiska

A. nieliniowości całkowitego wewnętrznego odbicia.
B. rozpraszania.
C. absorpcji jonowej.
D. dyspersji.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Podczas pomiarów parametrów ruchowych w sieci rozległej stwierdzono, że pakiety nie docierają do adresata, bądź docierają z bardzo dużym opóźnieniem. Jest to oznaką

A. natłoku.
B. konwergencji.
C. rekonfiguracji.
D. regeneracji.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Na wejście wzmacniacza optycznego podano sygnał o mocy 0,1 mW, a na jego wyjściu uzyskano sygnał o mocy 10 mW. Oznacza to, że wzmocnienie tego wzmacniacza wyrażone w decybelach wynosi

A. 1
B. 1000
C. 100
D. 10
Montaż i eksploatacja szeroko…

Wskaż kolejność alarmów generowanych przez urządzenia cyfrowych sieci rozległych, uporządkowanych od alarmu najważniejszego do najmniej ważnego.

A. Major, Critical, Minor, Warning.
B. Critical, Worning, Major, Minor.
C. Critical, Major, Minor, Warning.
D. Major, Critical, Warning, Minor.
Montaż i eksploatacja instala…

Przedstawiony na rysunku plastikowy kołek montażowy przeznaczony jest do przymocowania elementu konstrukcyjnego do ściany wykonanej z

Ilustracja do pytania 20
A. płyty kartonowo-gipsowej.
B. płyty OSB.
C. desek drewnianych.
D. otynkowanej cegły.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Po wykonaniu połączenia spawanego włókna optycznego miejsce spawu powinno zostać zabezpieczone

A. opaską rzepową.
B. lakierem izolacyjnym.
C. osłonką termokurczliwą z drutem.
D. taśmą izolacyjną.
Montaż i eksploatacja instala…

Na obrazie przedstawiono schemat instalacji DVB-S, DVB-T oraz radiowej. Wszyscy użytkownicy tej instalacji zgłaszają, że nie odbierają jedynie sygnału DVB-T. Który element został prawdopodobnie uszkodzony?

Ilustracja do pytania 24
A. Konwerter.
B. Antena satelitarna.
C. Zwrotnica antenowa.
D. Zabezpieczenie przepięciowe.
Montaż i eksploatacja szeroko…

W oparciu o wyniki pomiarów rozwartości oka Q-factor czterech torów światłowodowych wskaż wykres, który charakteryzuje się największą wartością bitowej stopy błędów BER.

A. Wykres 3.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Wykres 1.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Wykres 2.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Wykres 4.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Które urządzenie wykorzystywane do badania sieci światłowodowych przedstawione zostało na ilustracji?

Ilustracja do pytania 26
A. Źródło światła widzialnego.
B. Reflektometr OTDR.
C. Miernik mocy optycznej.
D. Reflektometr TDR.
INF.06 Pytanie 307
Montaż i eksploatacja szeroko…

Patchcord światłowodowy to odcinek światłowodu zakończony

A. z obu stron złączami.
B. złączem tylko z jednej strony.
C. adapterem tylko z jednej strony.
D. z obu stron adapterami.
INF.06 Pytanie 308
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z wymienionych kabli pozwoli na przesłanie sygnału transmisji danych w standardzie DOCSIS bezpośrednio na odległość 50 km?

A. Miedziany symetryczny.
B. Optyczny wielomodowy.
C. Optyczny jednomodowy.
D. Miedziany współosiowy.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Jedną z podstawowych korzyści, wynikających bezpośrednio z wykorzystania transmisji optycznej w sieciach HFC jest uzyskanie

A. zwiększenia poziomu sygnału w gniazdach abonenckich.
B. poprawy odstępu od zniekształceń.
C. poprawy odstępu od szumów.
D. zwiększenia zasięgu sieci.
INF.06 Pytanie 311
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który rodzaj pomiaru powinien umożliwiać multimetr, aby stwierdzić ciągłość ekranu w kablu koncentrycznym bez wykorzystania dodatkowego źródła napięcia?

A. Pojemność.
B. Napięcie stałe.
C. Natężenie prądu zmiennego.
D. Rezystancję.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Wskaż kolejność alarmów generowanych przez urządzenia cyfrowych sieci rozległych, uporządkowanych od alarmu najważniejszego do najmniej ważnego.

A. Major, Critical, Warning, Minor
B. Critical, Major, Minor, Warning
C. Major, Critical, Minor, Warning
D. Critical, Warning, Major, Minor
Montaż i eksploatacja szeroko…

Który z przyrządów pokazanych na ilustracjach przeznaczony jest do obróbki kabla UTP/FTP , do zakończenia wtyczką RJ 45?

A. Przyrząd 2.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Przyrząd 1.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Przyrząd 4.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Przyrząd 3.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja szeroko…

Które z wymienionych działań zalecane jest do wykonywania, w pierwszej kolejności, w celu poprawy jakości rozłącznego łącza światłowodowego SC/APC?

A. Wyczyszczenie feruli złącza przy użyciu kasety czyszczącej i czyścika.
B. Wyczyszczenie czoła feruli chusteczką higieniczną.
C. Wyrównanie czoła feruli złącza przy użyciu papieru ściernego o wysokiej gradacji.
D. Wprowadzenie żelu optycznego do złącza.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Transmisja od modemu do CMTS odbywa się w określonym przez

A. modem kanale i określonej przez CMTS szczelinie czasowej.
B. modem kanale i szczelinie czasowej.
C. CMTS kanale i określonej przez modem szczelinie czasowej.
D. CMTS kanale i szczelinie czasowej.
Montaż i eksploatacja szeroko…

Poziom sygnałów transmisji danych DOCSIS w sieci HFC ustawia się w stosunku do transmisji kanałów telewizji analogowej

A. na tym samym poziomie.
B. zawsze 10 dB powyżej kanałów analogowych.
C. w zależności od rodzaju modulacji transmisji danych.
D. zawsze 10 dB poniżej kanałów analogowych.