Filtrowanie pytań
Organizacja i kontrolowanie p…
A. Dodać kwas fosforowy(V)
B. Zwiększyć ilość wprowadzanego kwasu azotowego(V)
C. Dodać zasadę wapniową
D. Zwiększyć ilość wprowadzanego amoniaku
Organizacja i kontrolowanie p…
Którą właściwość fizyczną cieczy oznaczać można w opisany sposób?
| Wykonanie pomiaru |
| Pomiar wykonujemy w naczyniu gwarantującym stałość objętości wypełniającej go cieczy przy zachowaniu stałości temperatury. Do oznaczenia poszukiwanej wielkości potrzebne są trzy pomiary: masa pustego i suchego naczynia pomiarowego, masa tego naczynia wypełnionego cieczą wzorcową oraz masa naczynia wypełnionego badaną cieczą. |
A. Gęstość.
B. Przewodnictwo cieplne.
C. Napięcie powierzchniowe.
D. Lepkość.
Organizacja i kontrolowanie p…
W jaki sposób można monitorować proces absorpcji amoniaku w solance podczas produkcji sody metodą Solvaya?
A. Kontrolując ciśnienie w absorberze przy ciągłym utrzymywaniu nadciśnienia
B. Systematycznie określając stężenie NaCl przy użyciu papierków wskaźnikowych
C. Mierząc temperaturę w trakcie jej systematycznego zwiększania
D. Systematycznie określając stężenie NH3 poprzez miareczkowanie kwasem
Organizacja i kontrolowanie p…
Na etykiecie naważki analitycznej KMnO4 widnieje informacja o masie 3,1607 g/dm3. Z tej ilości można otrzymać 1 dm3 roztworu manganianu(VII) potasu o stężeniu (MKMnO4 =158,0363 g/mol) KMnO4?
A. 0,04 mol/dm3
B. 0,08 mol/dm3
C. 0,02 mol/dm3
D. 0,20 mol/dm3
Organizacja i kontrolowanie p…
W temperaturze 40°C rozpuszczalność azotanu(V) sodu wynosi 110 g na 100 g H2O. Jaką masę NaNO3 trzeba zważyć, aby uzyskać 689 g nasyconego roztworu tej soli w wskazanej temperaturze?
A. 550,0 g
B. 261,9 g
C. 753,5 g
D. 360,9 g
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaką metodę należy wykorzystać do określenia stężenia kwasu stosowanego w produkcji superfosfatu?
A. Miareczkowanie alkalimetryczne
B. Miareczkowanie jodometryczne
C. Miareczkowanie acydymetryczne
D. Miareczkowanie manganometryczne
Organizacja i kontrolowanie p…
Jak należy oczyścić próbkę gazów pobraną z elektrociepłowni przed jej analizą chemiczną?
A. Przepuścić przez U-rurkę wypełnioną suchą substancją absorbującą
B. Przepuścić przez aparat aspiracyjny
C. Przedmuchać przez zestaw z chłodnicą zwrotną
D. Przedmuchać przez U-rurkę z zewnętrznym podgrzewaniem
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie wymagania powinny być spełnione, aby analiza wagowa mogła zostać użyta do badania substancji obecnej w roztworze?
A. Analizowana substancja wytwarza z określonym reagentem osad o stałym, dobrze zdefiniowanym składzie chemicznym, który jest praktycznie nierozpuszczalny oraz ma formę umożliwiającą szybkie i łatwe odsączenie oraz przepłukanie
B. Analizowana substancja tworzy z odpowiednim reagentem drobnokrystaliczny osad o wyraźnym, niezmieniającym się w trakcie przemywania kolorze, na powierzchni którego nie adsorbują się inne składniki roztworu
C. Analizowana substancja generuje z określonym reagentem trudno rozpuszczalny osad o dużej masie cząsteczkowej jedynie po podgrzaniu, a nadmiar odczynnika strącającego podwyższa rozpuszczalność osadu
D. Analizowana substancja tworzy z odpowiednim reagentem praktycznie nierozpuszczalny osad o niewielkiej masie cząsteczkowej, przyjmujący formę żelu, na powierzchni którego nie osadzają się wspólnie strącone zanieczyszczenia
Organizacja i kontrolowanie p…
Ile wynosi objętość płynnego amoniaku w mieszaninie do syntezy mocznika, w której znajduje się 21 kilomoli tlenku węgla(IV)?
A. 1156,9 dm3
B. 29,2 dm3
C. 218,6 dm3
D. 21,3 dm3
Organizacja i kontrolowanie p…
Pomiar lepkości kinematycznej oleju silnikowego przeprowadza się przy użyciu urządzenia
A. Marcussona
B. Orsata
C. Ubbelohde’a
D. Höplera
Organizacja i kontrolowanie p…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli minimalna masa próbki pierwotnej o granulacji materiału w zakresie 28 mm wynosi
| Tabela. Zależność minimalnej masy próbki od wielkości ziarna | ||||
| Wielkość ziarna próbki [mm] | < 1 | 1-10 | 11-50 | > 50 |
| Minimalna masa próbki pierwotnej [kg] | 0,1 | 0,2 | 1,0 | 2,5 |
A. 2 500 g
B. 100 g
C. 200 g
D. 1 000 g
Organizacja i kontrolowanie p…
W celu określenia zawartości alkaliczności całkowitej technicznego wodorotlenku sodu, wykorzystano do zobojętnienia zawarty w próbce czysty NaOH roztwór HCl o znanym stężeniu w obecności oranżu metylowego. Jaką metodę zastosowano w tym oznaczeniu?
A. kompleksometryczną
B. alkacymetryczną
C. oksydymetryczną
D. argentometryczną
Organizacja i kontrolowanie p…
Aby przeprowadzić analizę ilościową przy użyciu większości metod instrumentalnych, konieczne jest przeprowadzenie kalibracji przed rozpoczęciem pomiarów. Kalibracja ta polega między innymi na
A. dodaniu ściśle określonej ilości soli kompleksotwórczej do analizowanego roztworu w celu gwarancji stabilności badanej substancji
B. dodaniu ściśle określonej ilości roztworu buforowego do analizowanego roztworu w celu zapewnienia stabilności pH
C. wykonaniu krzywej wzorcowej na podstawie pomiarów analizowanego parametru dla serii roztworów różnych substancji o tym samym, ściśle określonym stężeniu
D. wykonaniu krzywej wzorcowej na podstawie pomiarów analizowanego parametru dla serii próbek badanego roztworu o ustalonym stężeniu
Organizacja i kontrolowanie p…
Ile gramów czystego BaCl2·2H2O należy użyć do całkowitego strącenia siarczanów z roztworu zawierającego 0,71 g czystego Na2SO4?
| MNa2SO4 = 142 g/mol |
| MBaCl2 · 2H2O = 244 g/mol |
A. 2,44 g
B. 0,71 g
C. 1,42 g
D. 1,22 g
Organizacja i kontrolowanie p…
Jedną próbkę surowca pobraną z określonego miejsca w partii określa się mianem próbki
A. pierwotnej
B. analitycznej
C. laboratoryjnej
D. ogólnej
Organizacja i kontrolowanie p…
Kalibrację pehametru wykonuje się przy użyciu
A. buforowego roztworu CH3COOH z CH3COONa
B. rzeczywistego roztworu CH3COOH zmieszanego z wodą
C. roztworu CH3COONa w stężeniu nasyconym
D. roztworu CH3COONa o stężeniu nienasyconym
Organizacja i kontrolowanie p…
Oblicz stężenie molowe kwasu siarkowego(VI), jeżeli gęstość roztworu wodnego zawierającego 98% masowych kwasu wynosi 1,84 g/cm3.
| MH2SO4 = 98g / mol |
A. 0,00184 mol/dm3
B. 0,0184 mol/dm3
C. 1,84 mol/dm3
D. 18,4 mol/dm3
Organizacja i kontrolowanie p…
Określ liczbę miejsc pobierania próbek pierwotnych superfosfatu pojedynczego dla objętości V = 3600 m3 na podstawie wzoru
| np = 0,5 · √V , |
| gdzie: np – liczba miejsc pobierania próbek pierwotnych, V – objętość jednostki badanej w m3 |
A. 30 miejsc.
B. 60 miejsc.
C. 72 miejsca.
D. 15 miejsc.
Organizacja i kontrolowanie p…
Próbka, która jest w całości przeznaczona do jednego oznaczenia, to próbka
A. wzorcowa
B. analityczna
C. jednostkowa
D. do badań
Organizacja i kontrolowanie p…
Oznaczanie zawartości magnezu w nawozowych ekstraktach realizuje się, miareczkując roztwór za pomocą roztworu EDTA. Jakie to oznaczenie?
A. manganometryczne
B. kompleksometryczne
C. jodometryczne
D. alkacymetryczne
Organizacja i kontrolowanie p…
Do 200 g wody wsypano 63,8 g azotanu(V) potasu, otrzymując w temperaturze 293 K roztwór nasycony tej soli. Ile gramów KNO3 co najmniej należy dosypać, aby po podgrzaniu do temperatury 313 K roztwór pozostał nasycony?
| Wzór chemiczny | Nazwa | Rozpuszczalność g/100 g H₂O | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 273 K | 293 K | 313 K | 333 K | 353 K | 373 K | ||
| KJ | Jodek potasu | 127,3 | 144 | 160,5 | 176,4 | 191,8 | 206,6 |
| KNO₃ | Azotan(V) potasu | 13,6 | 31,9 | 62,9 | 109,0 | 170,9 | 242,4 |
| K₂CO₃ | Węglan potasu | 185,5 | 167,3 | 181,4 | 202,7 | 230,9 | 268,6 |
| KOH | Wodorotlenek potasu | 401,1 | 691,9 | 325,3 | 368,8 | 455,6 | 581,6 |
A. 125,8 g
B. 93,9 g
C. 62 g
D. 31 g
Organizacja i kontrolowanie p…
Ile gramów CuSO4 należy rozpuścić w 250 g wody, aby w temperaturze 25°C otrzymać roztwór nasycony?
| Rozpuszczalność CuSO4 [g/100 g H2O] | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| 273 K | 293 K | 298 K | 313 K | 333 K | 353 K | 373 K |
| 14,06 | 20,05 | 21,95 | 28,53 | 40,45 | 56,99 | 76,99 |
A. 54,875 g
B. 43,90 g
C. 21,95 g
D. 50,125 g
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie działania obejmuje konserwacja polarymetru?
A. Skupia się na ocenie stanu lampy sodowej, precyzji podziału pól jasnego i ciemnego, jak również na czystości komory pomiarowej oraz płytki półcieniowej
B. Polega na regularnej wymianie elementów ruchomych – płytki półcieniowej oraz pokrętła ustawiającego ostrość obrazu
C. Zawiera sprawdzenie kondycji lampy sodowej oraz ustawienia skali logarytmicznej w obrębie pola widzenia
D. Dotyczy oceny stanu kuwet pomiarowych, malowania na biało wewnętrznych ścian komory pomiarowej oraz wymiany polaryzatora co cztery lata
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie będzie stężenie molowe roztworu po rozcieńczeniu analitycznej odważki zawierającej 0,1 mola substancji wodą w kolbie miarowej o objętości 200 cm3?
A. 0,2 mol/dm3
B. 0,5 mol/dm3
C. 1,0 mol/dm3
D. 0,1 mol/dm3
Organizacja i kontrolowanie p…
Jak należy przygotować próbkę rudy żelaza do analizy manganometrycznej za pomocą miareczkowania?
A. Odważoną próbkę dokładnie sproszkować przez roztarcie i rozpuścić na gorąco w wodzie
B. Odważoną próbkę przesiać przez zestaw sit, a nadziarno rozpuścić w HCl
C. Odważoną próbkę starannie sproszkować przez roztarcie i rozpuścić w HCl
D. Odważoną próbkę przesiać przez zestaw sit, a podziarno rozpuścić na gorąco w wodzie
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakim sposobem można pobrać próbkę surowca fosforowego do analizy jakościowej, która ma być wykorzystana w produkcji superfosfatu prostego?
A. Za pomocą zgłębnika
B. Butelką hermetyczną
C. Wentylem redukującym
D. Za pomocą aspiratora
Organizacja i kontrolowanie p…
Zanim przystąpimy do właściwej analizy spektrofotometrycznej, konieczne jest wykonanie
A. wzorcowego chromatogramu
B. krzywej wzorcowej
C. krzywej rozpuszczalności
D. wzorcowego widma masowego
Organizacja i kontrolowanie p…
Ze względu na silne właściwości utleniające, woda królewska jest wykorzystywana do rozpuszczania chemicznie odpornych metali. Stanowi ona mieszankę stężonych kwasów:
A. solnego oraz azotowego(V) połączonych w proporcji objętościowej 3:1
B. solnego oraz azotowego(V) połączonych w proporcji objętościowej 1:3
C. siarkowego(VI) oraz azotowego(V) połączonych w proporcji objętościowej 1:3
D. siarkowego(VI) oraz azotowego(V) połączonych w proporcji objętościowej 3:1
Organizacja i kontrolowanie p…
Jak powinno się pobierać próbkę wody z sieci wodociągowej, aby oznaczyć gazy rozpuszczone w niej?
A. Przepuszczając ją przez filtr węglowy
B. Uniemożliwiając jej zetknięcie z atmosferą
C. Wprowadzając ją do pojemnika z azotem
D. Intensywnie mieszając w trakcie pobierania
Organizacja i kontrolowanie p…
Podczas przeprowadzania badań chemicznych, które dotyczą oznaczania krzemionki, fluorków, litu, potasu oraz sodu, próbki są zbierane do naczyń
A. metalowych
B. szklanych
C. porcelanowych
D. polietylenowych
Organizacja i kontrolowanie p…
Jedna z metod przygotowania próbki substancji organicznej do badań laboratoryjnych, w celu określenia zawartości składników nieorganicznych, opiera się na wstępnym
A. stapianiu z topnikami kwasowymi
B. spiekaniu w atmosferze argonu
C. rozpuszczeniu w roztworach alkalicznych
D. poddaniu mineralizacji
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie dane powinny, między innymi, znaleźć się na etykiecie próbki laboratoryjnej określonej partii materiału?
A. Waga próbki wraz z opakowaniem
B. Okres przechowywania
C. Metoda pobrania próbki
D. Rozmiar partii
Organizacja i kontrolowanie p…
Która z wymienionych metod analitycznych jest odpowiednia do rozdzielania mieszaniny kationów?
A. Chromatografia rozdzielcza bibułowa
B. Fotometria płomieniowa
C. Polarymetria
D. Polarografia stałoprądowa
Organizacja i kontrolowanie p…
Która z wymienionych informacji odnosi się do prawidłowego postępowania podczas kalibracji pH-metru?
A. Pomiar w każdym roztworze buforowym powinien przebiegać jak najkrócej
B. Elektrodę należy starannie spłukać z pozostałości poprzedniego buforu przed umieszczeniem w kolejnym
C. Pomiary powinny być realizowane w jak najniższej temperaturze
D. Elektrodę należy zanurzać jedynie w nieoryginalnych pojemnikach z roztworami buforowymi
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaką substancję można wykorzystać jako wypełnienie rurki sorpcyjnej do zbierania próbek gazów za pomocą metody aspiracyjnej w laboratoriach?
A. Węgiel aktywny.
B. Kwas mrówkowy.
C. Ethanol.
D. Gips drobnoziarnisty.
Organizacja i kontrolowanie p…
Oblicz ile gramów manganianu(VII) potasu należy odważyć, aby przygotować 2 dm3 roztworu KMnO4 o stężeniu 0,05 mol/dm3.
| MKMnO4 = 158 g / mol |
A. 158g
B. 15,8g
C. 31,6g
D. 316g
Organizacja i kontrolowanie p…
Gaz wykorzystywany do syntezy amoniaku musi zawierać substraty w stosunku molowym zbliżonym do wymaganego, a zawartość związków tlenu nie powinna wynosić więcej niż 5 ppm. Jaką metodę należy wykorzystać do oceny jakości gazu syntezowego?
A. Chromatograficzną
B. Miareczkową
C. Konduktometryczną
D. Wagową
Organizacja i kontrolowanie p…
W celu oszacowania jakości olejów rafineryjnych, należy przeprowadzić badania
A. liczby oktanowej i koloru oleju
B. temperatury zapłonu oleju i jego gęstości
C. lepkości oleju oraz jego temperatury krzepnięcia
D. zawartości gudronu oraz lepkości oleju
Organizacja i kontrolowanie p…
W tabeli przedstawiono temperatury wrzenia roztworów wodnych wybranych substancji o różnych stężeniach pod ciśnieniem atmosferycznym. Roztwór azotanu(V) sodu o stężeniu 15,61% wrze w temperaturze 102 °C.
Określ temperaturę wrzenia zatężanego roztworu, jeśli jego stężenie wzrośnie o 34,26%
| Tabela. Zależność temperatury wrzenia od stężenia procentowego substancji | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Substancja | Temperatura [°C] | |||||
| 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 110 | |
| Stężenie roztworu [%] | ||||||
| KNO3 | 13,19 | 23,66 | 32,23 | 39,20 | 45,10 | 65,34 |
| NaCl | 6,19 | 11,03 | 14,67 | 17,69 | 20,32 | 28,92 |
| NaNO3 | 8,26 | 15,61 | 21,87 | 27,53 | 32,43 | 49,87 |
A. 105 °C
B. 101 °C
C. 110 °C
D. 103 °C
Organizacja i kontrolowanie p…
Ogólną próbkę stanowi średnia z próbek laboratoryjnych, która jest w całości przeznaczona do jednego oznaczenia lub wykorzystywana bezpośrednio do badań, obserwacji czy analizy?
A. fragment produktu pobrany z próbki do badań lub (jeśli nie ma potrzeby jej przygotowania)
B. próbka stworzona z średniej próbki laboratoryjnej
C. fragment partii produktu pobrany jednorazowo z jednego punktu nieopakowanego produktu bądź z jednego miejsca w opakowaniu jednostkowym
D. część partii produktu złożona ze wszystkich próbek pierwotnych pobranych z jednej partii produktu