Zawód:  Technik technologii żywności 
 Kategorie:  Surowce i półprodukty  Dekorowanie i wykańczanie 
Bita śmietanka to taka klasyka w dekorowaniu, szczególnie kiedy mowa o Wuzetce. Jej lekka, puszysta konsystencja i kremowy smak fajnie balansują z intensywną czekoladą i biszkoptem, które są podstawą tego ciasta. W cukiernictwie bita śmietanka używana jest nie tylko do dekoracji, ale też między biszkoptami, co dodaje ciastu wilgotności. Podczas dekorowania Wuzetki warto mieć na uwadze techniki, jak użycie rękawa cukierniczego, żeby uzyskać ładne wzory. Co do samej bitej śmietanki, dobrze jest, żeby była ze świeżej, schłodzonej śmietany kremówki. Dzięki temu zachowuje stabilność i odpowiednią konsystencję. Dużo lepiej również, jak śmietana ma przynajmniej 30% tłuszczu, bo to wpływa na jakość dekoracji. Można też dodać trochę cukru pudru czy aromatów, jak wanilia czy kakao, żeby nadać bitej śmietance ciekawszego smaku oraz wyglądu.