Zawód:  Technik technologii żywności 
 Kategorie:  Technologie i procesy  Pakowanie i magazynowanie 
Aby obliczyć liczbę torebek potrzebnych do zapakowania 160 kg karmelków owocowych, należy najpierw przeliczyć masę na gramy, ponieważ torebki są pakowane w gramach. 160 kg to 160 000 g (160 kg x 1000 g/kg). Następnie należy podzielić tę liczbę przez masę jednej torebki, czyli 80 g. Wykonując obliczenie: 160 000 g / 80 g = 2000 torebek. To podejście jest standardową metodą w logistyce i pakowaniu, gdzie kluczowe jest precyzyjne określenie ilości jednostek opakowaniowych w oparciu o masę produktów. Przykładem może być branża spożywcza, gdzie skuteczne planowanie oraz optymalizacja pakowania bezpośrednio wpływają na koszty transportu oraz efektywność produkcji. Dobrym praktyką jest również prowadzenie dokładnych rejestrów, aby móc w przyszłości lepiej prognozować potrzeby dotyczące pakowania i zaopatrzenia.