Kwalifikacja: SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych
Zawód: Technik technologii żywności
Sernik wiedeński powinien być pieczony przez około 1 godzinę w temperaturze
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Sernik wiedeński trzeba piec w temperaturze około 140-160 °C. To sprawdzona metoda na to, żeby ciasto dobrze się upiekło. W tej temperaturze sernik wychodzi lekko wilgotny, ale ładnie ścięty, co jest super. Jakbyś piekł w zbyt wysokiej temperaturze, na przykład 200-220 °C, to wierzch się przypali, a środek będzie surowy, co nie jest fajne. Z kolei pieczenie w niższej temperaturze, np. 80-100 °C, może sprawić, że sernik będzie pieczony za długo i wyjdzie za suchy. Dobrze jest mieć termometr w piekarniku, żeby kontrolować te temperatury. I wiesz, kąpiel wodna to też niezły pomysł, bo utrzymuje wilgoć i temperaturę stabilną.
Pieczenie sernika w wysokich temperaturach jak 200-220 °C czy 240-260 °C to zły pomysł, bo może zewnętrzna warstwa się przypali, a środek zostanie surowy. Serniki potrzebują łagodnego ciepła, żeby ładnie się ścięły i nie pękały. A za niska temperatura, tak jak 80-100 °C, to znów złe rozwiązanie, bo sernik może się piec za długo i wyjdzie zbyt suchy. Takie pieczenie w niskich temperaturach może sprawić, że sernik będzie gęsty i nieapetyczny. Żeby sernik był idealny, musisz pamiętać o dobrej temperaturze i czasie pieczenia. Fajnie jest też używać kąpieli wodnej, bo to pomaga w delikatnym pieczeniu i zapobiega przypaleniu. A jakość składników, jak twaróg, ma ogromne znaczenie dla smaku ciasta.