Zawód: Technik technologii żywności
Kategorie: Pakowanie i magazynowanie Bezpieczeństwo i higiena
Zgodnie z procedurami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności, towar, który został nadgryziony przez myszy, powinien być zutylizowany. W przypadku wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia żywności, zwłaszcza przez szkodniki, istnieje wysoki ryzyko przenoszenia chorób oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego. W standardach dotyczących bezpieczeństwa żywności, takich jak HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), kluczowe jest identyfikowanie i eliminowanie zagrożeń na każdym etapie produkcji i obrotu żywnością. Utylizacja nadgryzionego towaru jest niezbędna, aby zapobiec dalszym zakażeniom i zapewnić bezpieczeństwo konsumentów. Przykładem praktycznym może być sytuacja, w której w magazynie znajdowane są opakowania zboża z widocznymi śladami gryzoni. Takie produkty powinny być natychmiast usunięte i zutylizowane, aby nie stwarzać ryzyka dla zdrowia publicznego oraz nie naruszać przepisów sanitarno-epidemiologicznych.