Kwalifikacja: SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich
Zawód: Technik technologii żywności
Do składników piekarskich, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, zalicza się
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Miód, zarówno ten naturalny, jak i sztuczny, najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zachowuje swoje fajne właściwości i wartości odżywcze. Pamiętaj, że miód jest higroskopijny, co znaczy, że potrafi wchłaniać wilgoć z powietrza. Dlatego, jak go przechowujesz, to może być istotne. Wiesz, niskie temperatury mogą sprawić, że miód się krystalizuje, co wpłynie na jego smak i konsystencję. Fajnie jest trzymać miód w szczelnych słoikach, żeby nie wchłaniał wilgoci czy innych zapachów. Zgodnie z tym, co mówią w Instytucie Żywności i Żywienia, najlepiej przechowywać miód z dala od źródeł ciepła i światła. Dzięki temu miód zostaje świeży i smaczny przez dłuższy czas. A jeśli myślisz o używaniu miodu w piekarstwie, to nie tylko jako słodzik, ale też jako składnik, który poprawia wilgotność i teksturę wypieków, co jest naprawdę praktyczne.
Tłuszcze roślinne, drożdże prasowane oraz śmietana i śmietanka, to surowce piekarskie, które nie powinny być trzymane w temperaturze pokojowej, bo mają swoje wymagania. Tłuszcze roślinne, jak oleje czy margaryny, najlepiej trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, inaczej mogą się utleniać i ich jakość będzie gorsza. Drożdże prasowane to żywe organizmy, więc powinny być w niskiej temperaturze, żeby nie straciły swojej aktywności i mogły dobrze fermentować. Jak je zostawisz w temperaturze pokojowej, to szybko się popsują i nie będą działać w wypieku. A śmietana i śmietanka to produkty mleczne, które koniecznie muszą być w lodówce, bo mogą się zepsuć przez rozwój bakterii. Wiedza o tym, jak przechowywać te rzeczy jest super ważna, żeby mieć wysoką jakość wypieków. Jak się nie pilnuje tego, to nie tylko jakość spada, ale też bezpieczeństwo żywności, a to już nie jest okej według norm HACCP.