Zawód:  Technik technologii żywności 
 Kategorie:  Procesy technologiczne  Bezpieczeństwo i higiena 
Dobra robota! Usunięcie zanieczyszczonej mąki z piekarni to kluczowy krok. Odchody gryzoni w mące to naprawdę zły sygnał – to znaczy, że może być większy problem z czystością w całej produkcji. W piekarni, gdzie robimy chleb, musimy dbać o porządek i bezpieczeństwo jedzenia. Zgodnie z zasadami HACCP powinniśmy eliminować źródła zanieczyszczeń, bo chodzi o zdrowie ludzi. Jak widzimy odchody, to mąka powinna być od razu wyrzucona i załatwiona, a miejsce, gdzie stała, dobrze wyczyszczone i zdezynfekowane. Ważne też, żeby pomyśleć, co mogło spowodować to zanieczyszczenie, może warto przemyśleć, jak przechowujemy surowce i jak kontrolujemy dostawy, żeby uniknąć takich sytuacji w przyszłości.