Kwalifikacja: SPC.04 - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli określ, do której klasy jakościowej należy zaliczyć mięso drobne wołowe z niewielką ilością ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, zawierające 16,5% tłuszczu.
Cecha | Klasy jakościowe mięsa drobnego wołowego | |||
---|---|---|---|---|
I | II | III | IV | |
Ścięgnistość | nie dopuszcza się | bez grubszych ścięgien | niewielka ilość ścięgien | bez ścięgien niekonsumpcyjnych |
Przekrwienie | niedopuszczalne | dopuszczalne bez skrzepów krwi | ||
Węzły chłonne | niedopuszczalne | nie określa się | ||
Barwa mięsa - chłodzonego - mrożonego | jasnoczerwona do ciemnoczerwonej | właściwa dla poszczególnych tkanek | ||
czerwona, na powierzchni dopuszczalne zszarzenia | nie określa się | |||
Analityczna zawartość tłuszczu, % do | 7 | 16 | 45 | 40 |