Zawód: Technik technologii żywności
Kategorie: Technologia produkcji Obliczenia technologiczne
Obliczenie ilości cukru potrzebnej do produkcji 5 000 dm3 napoju owocowego można przeprowadzić w kilku krokach. Z danych wynika, że do przygotowania 100 dm3 napoju potrzeba 8 kg cukru. Aby znaleźć ilość cukru potrzebną do 5 000 dm3, należy użyć proporcji. Możemy to zrobić, dzieląc objętość napoju przez objętość, dla której znamy ilość cukru, a następnie mnożąc przez wymaganą ilość cukru. Obliczenia wyglądają następująco: (5 000 dm3 / 100 dm3) * 8 kg = 400 kg. Zatem do produkcji 5 000 dm3 napoju owocowego potrzeba 400 kg cukru. Tego typu obliczenia są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, gdzie dokładność składników jest kluczowa dla zapewnienia odpowiednich właściwości organoleptycznych i stabilności produktu. Warto również zauważyć, że standardy jakości w branży nakładają obowiązek precyzyjnego pomiaru składników, aby utrzymać spójność wyrobu oraz spełniać normy dotyczące etykietowania produktów.