Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie działalności tury…

Oblicz łączny koszt pobytu małżeństwa w gospodarstwie agroturystycznym w dniach od 10 do 12 maja, z pełnym wyżywieniem (od obiadu pierwszego do śniadania ostatniego dnia) oraz jednorazowym skorzystaniem przez 2 osoby z jacuzzi.

Cennik gospodarstwa agroturystycznego:
– pokój jednoosobowy 100 zł/doba
– pokój dwuosobowy z łóżkiem double 120 zł/doba
– pokój trzyosobowy 140 zł/doba
– śniadanie 10 zł/osoba
– obiad 15 zł/osoba
– kolacja 10 zł/osoba
– korzystanie z jacuzzi 20 zł/osoba

A. 480zł
B. 640zł
C. 420zł
D. 540zł
Prowadzenie działalności tury…

Agroturystyka, która planuje zorganizować wydarzenie dla osób z cukrzycą, powinna w swoim menu uwzględnić dania

A. z dziczyzny oraz na bazie owoców leśnych
B. gotowane na parze z dodatkiem warzyw
C. słodkie z owocami cytrusowymi
D. wysokokaloryczne mięsne i mączne
Prowadzenie działalności tury…

Przygotowując szczegółowy plan imprezy turystycznej dla klienta, należy wziąć pod uwagę

A. daty oraz godziny realizacji usług związanych z imprezą turystyczną
B. dokładny opis miejscowości na trasie do miejsca docelowego
C. termin rozliczenia za przeprowadzenie imprezy turystycznej
D. elementy procedury rejestracji grupy w obiekcie noclegowym
Prowadzenie działalności tury…

Korzystając z fragmentu faktury za świadczone usługi turystyczne, oblicz wartość usługi netto.

Lp.Nazwa towaru/usługiJ.m.IlośćCena jednostkowa netto
(w zł)
Wartość usługi netto
(w zł)
VAT
(w %)
Wartość podatku
(w zł)
Wartość usługi brutto
(w zł)
1.usługa noclegowaszt.25274,07......8%548,157 400,00

A. 7 125,93 zł
B. 6 851,85 zł
C. 6 577,78 zł
D. 7 400,00 zł
Prowadzenie działalności tury…

Planując jednodniową wycieczkę z Kołobrzegu na Bornholm, należy zarezerwować u dostawców

A. transport autokarem, usługę ubezpieczenia i opiekę rezydenta
B. usługę przewodnicką, wyżywienie i przelot samolotem
C. przejazd pociągiem, usługę informacyjną i opiekę animatora
D. wyżywienie, usługę pilotażu i rejs promem
Prowadzenie działalności tury…

Na podstawie przedstawionego vouchera podaj prawidłową informację o rodzaju i liczbie wykupionych świadczeń.

Travel Agency, London, 10 Marata Street, Great Britain
First nameJohn
Last nameSmith
AccomodationHotel Lena St. Petersburg Russia
Date of birth01.01.1970
Passport23456781
Number of person (liczba osób)2
Arrival (przyjazd)4.06
Departure (wyjazd)15.06
Services (usługi)Accommodation (zakwaterowanie) – hotel Lena, HB
PriceFully paid
SignatureA. Brown
Date11.05.2015

A. 22 osobonoclegi ze śniadaniami.
B. 11 osobonoclegów bez śniadania.
C. 11 osobonoclegów z pełnym wyżywieniem.
D. 22 osobonoclegi ze śniadaniami i obiadami.
Prowadzenie działalności tury…

Jaką wartość podatku VAT należy wziąć pod uwagę przy obliczaniu kosztów usług noclegowych, jeśli dla 20 osób zarezerwowano 2-osobowe pokoje na jedną dobę, a cena pokoju 2-osobowego bez VAT wynosi 120,00 zł na dobę, przy stawce VAT 8%?

A. 124,00 zł
B. 106,00 zł
C. 84,00 zł
D. 96,00 zł
Prowadzenie działalności tury…

Wybierz prawidłową treść rezerwacji dokonanej przez pracownika biura podróży drogą elektroniczną dla
2 osób w terminie od 11 do 13.05. w pokoju 2-osobowym w hotelu w systemie HB.

Treść rezerwacji elektronicznej (e-mail)
A.Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu pokoju 2-osobowego z pełnym wyżywieniem dla 2 osób.
Pozdrawiam,
Jan Nowak
B.Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu jednego pokoju 2-osobowego dla 2 osób ze śniadaniami i obiadokolacjami w terminie od 11 do 13.05. na 2 doby.
Pozdrawiam,
Jan Nowak
C.Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu jednego pokoju 2-osobowego dla 2 osób w terminie od 11 do 13.05 na 2 doby ze śniadaniami.
Pozdrawiam,
Jan Nowak
D.Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu pokoju 2-osobowego z pełnym wyżywieniem w terminie od 11 do 13.05 dla 2 osób.
Pozdrawiam,
Jan Nowak

A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
Prowadzenie działalności tury…

Którą kwotę należy wpisać na przedstawionej fakturze w kolumnie Wartość usługi netto?

Faktura (fragment)
Nazwa usługiJ.m.IlośćCena jednostkowa netto (zł)Wartość usługi netto (zł)Stawka podatku (%)Kwota podatku (zł)Wartość usługi brutto (zł)
Usługa noclegowaszt.25274,078548,157 400,00

A. 6 577,78 zł
B. 7 125,93 zł
C. 6 851,85 zł
D. 7 400,00 zł
Prowadzenie działalności tury…

Podczas organizacji imprezy turystycznej na obszarze wiejskim, na co organizator powinien zwrócić szczególną uwagę?

A. Dostosowanie programu do lokalnych warunków i atrakcji
B. Zapewnienie luksusowych warunków zakwaterowania
C. Redukcja kosztów poprzez minimalizację liczby atrakcji
D. Skupienie się wyłącznie na promocji w mediach społecznościowych
Prowadzenie działalności tury…

Przedstawiony harmonogram nazywa się programem

1. dzień – 18 października 2016 r.
730zbiórka przy Hotelu Cracovia
800 – 1400przejazd z Krakowa do Wałbrzycha (339 km)
1400 – 1530obiad w restauracji włoskiej Pasaż
1530 – 1630zwiedzanie kościółka Matki Boskiej Bolesnej
1630 – 1800czas wolny
1800 – 2000kolacja (w formie ogniska z pieczeniem kiełbasek obok miejsca noclegu – Schroniska PTSM)
2000 – 2200wieczorek folklorystyczny
2200 – 700nocleg

A. ramowym.
B. pobytowym.
C. krajoznawczym.
D. szczegółowym.
Prowadzenie działalności tury…

W terminie od 10 do 12 maja w pensjonacie przebywały 2 osoby, które korzystały z opcji wyżywienia HB od obiadokolacji dnia pierwszego do śniadania dnia ostatniego. Oblicz koszt wyżywienia obu osób zgodnie z danymi w tabeli.

Rodzaj wyżywieniaLiczbaCena jednostkowa (w zł/os.)Koszt ogółem (w zł)
śniadanie10,00
obiadokolacja25,00
RAZEM

A. 120,00 zł
B. 70,00 zł
C. 140,00 zł
D. 90,00 zł
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz łączną kwotę, jaką biuro podróży powinno przekazać kontrahentowi, jeśli wynajem pokojów w hotelu zgodnie z umową wynosi 3 000,00 zł netto, a do tego doliczany jest podatek VAT w wysokości 8%.

A. 3 240,00 zł
B. 3 160,00 zł
C. 3000,00 zł
D. 3200,00 zł
Prowadzenie działalności tury…

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal poprawnie sporządzony fragment rezerwacji.

Zamawiam obiady w dniu 2.03.2019 r. o godz. 14.00 dla 8 osób przy wspólnym stole.Rezerwuję dla 8-osobowej grupy obiady 2.03.2019 r. Proszę o menu.Proszę o przygotowanie obiadów na godz. 14.00 dla 8 osób przy wspólnym stole.Proszę o zapewnienie obiadów według Państwa menu w dniu 2.03.2019 r. o godz. 14.00
A.B.C.D.

A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
Prowadzenie działalności tury…

Z którego zestawu dań kuchni regionalnej skorzystają goście w gospodarstwie agroturystycznym na Podhalu?

Kwaśnica

Duszona baranina

Pierogi z bryndzą

Polewka z ryb

Kotlety z gęsi

Śledzie w kapuście

Barszcz z uszkami

Bliny

Babka ziemniaczana

Żur

Karminadle

Smażone krupnioki

A.B.C.D.

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.