Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. posypanie jej solą
B. zastosowanie rozpuszczalnika
C. zalanie jej czystą wodą
D. zanurzenie obrusa w mleku
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W żywieniu zwierząt hodowlanych istnieje bezwzględny zakaz używania
A. mączek mięsno-kostnych.
B. kiszonki z kukurydzy.
C. wysokobiałkowych pasz treściwych.
D. jajek oraz produktów z jaj.
HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi gastronomiczne oferowane w obiekcie agroturystycznym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia gości, o ile przestrzegane są zasady systemu HACCP, czyli
A. Właściwej Praktyki Produkcyjnej.
B. Punktów Kontroli Jakości.
C. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
D. Właściwej Praktyki Higienicznej.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Metoda zwalczania szkodników przy wykorzystaniu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu określana jest jako
A. deratyzacją
B. bonitacją
C. fumigacją
D. pielęgnacją
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście gospodarstwa agroturystycznego system HACCP koncentruje się głównie na
A. analizie ekonomicznej działalności rolniczej
B. zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
C. wdrażaniu ekologicznych technik upraw
D. zarządzaniu nowoczesnymi metodami hodowli
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Naprawy sprzętu zawieszanego na ciągniku można dokonywać jedynie po założeniu rękawic?
A. włączeniu odpowiedniego biegu zapobiegającemu staczaniu się, uruchomieniu ręcznego hamulca
B. odłączeniu napędu na wał odbioru mocy (WOM) ciągnika oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
C. opuszczeniu na grunt i unieruchomieniu silnika, wyjęciu klucza ze stacyjki oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
D. włączeniu świateł awaryjnych oraz przebraniu się w kombinezon roboczy i ochronne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sypialnie mieszkańców w agroturystyce powinny być
A. oddzielone od strefy ogólnodostępnej
B. urządzone pomiędzy pokojami dla gości
C. zlokalizowane w osobnym budynku
D. usytuowane jedynie na parterze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką czynność powinno się wykonać na początku, gdy sprzątamy węzeł higieniczno-sanitarny w budynku mieszkalnym?
A. Mycie glazury nad wanną
B. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
C. Polerowanie armatury nad umywalką
D. Zamiatanie podłogi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z wymienionych czynności nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?
A. Mycie luster
B. Odkurzanie półek
C. Odkurzanie parapetów
D. Mycie okien
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, gdzie owady pasożytnicze powodują znaczne straty, konieczne jest przeprowadzenie
A. deodoryzację
B. deratyzację
C. dezynfekcję
D. dezynsekcję
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie są cele korekcji racic u bydła?
A. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
B. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
C. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
D. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, rozważając uruchomienie pola kempingowego w okolicach atrakcyjnych turystycznie, powinien zrezygnować z
A. przygotowania zaplecza sanitarnego
B. nabycia namiotów
C. sprzedaży działki firmie, która zorganizuje własne namioty
D. wynajmu terenu na cały sezon osobom prywatnym, które rozbije swoje namioty
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej, w trakcie wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi, stosowanie jest zabronione
A. oprysków sanitarnych
B. nawozów mineralnych
C. gnojowicy i gnojówki
D. środków ochrony roślin
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W okresie zimowym temperatura powierzchni, która była dezynfekowana przy użyciu preparatów z formaldehydem w chlewni, powinna wynosić przynajmniej
A. 20°C
B. 10°C
C. 15°C
D. 25°C
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?
A. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
B. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
C. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
D. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podstawowe normy gospodarowania, które uwzględniają ochronę środowiska i które powinien stosować każdy rozsądnie działający rolnik, to
A. Zasada Wzajemnej Zgodności
B. Zasady Rolnictwa Ekologicznego
C. Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza
D. System Zarządzania Jakością
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?
A. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
B. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
C. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
D. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka, która zamierza oferować noclegi, pełne wyżywienie oraz zajęcia wzmacniające mięśnie i poprawiające postawę, powinna stworzyć ofertę pod nazwą
A. HB + joga
B. BB + step
C. OB + streaching
D. FB + pilates
HGT.10 Pytanie 19
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenia, poza umywalką oraz toaletą, są kluczowym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w agroturystyce?
A. Wanna oraz wieszak na ręcznik
B. Kabina prysznicowa oraz wanna
C. Bidet i pojemnik na śmieci
D. Natrysk i lustro z oświetleniem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to
A. fumigacja
B. sanityzacja
C. deratyzacja
D. sterylizacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, aby usunąć mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy i grzyby w pomieszczeniach inwentarskich, przeprowadza się
A. sterylizację
B. deratyzację
C. dezynsekcję
D. dezynfekcję
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bez względu na typ, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne powinna
A. oferować możliwość korzystania z basenu
B. mieć apteczkę dostępną u gospodarza
C. zapewniać dostęp do sieci internetowej Wi-Fi
D. dostarczzać jedzenie do pokoju na życzenie gości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ramach codziennych obowiązków związanych z porządkowaniem pokoi w agroturystyce, do czego nie trzeba przystępować?
A. odkurzanie w razie potrzeby
B. wymiana pościeli
C. opróżnianie koszy na śmieci
D. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką
A. jednej osoby
B. czterech osób
C. trzech osób
D. dwóch osób
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel agroturystyki, po check-out'cie gości, przed ponownym wynajmem pokoju, powinien posprzątać oraz wymienić przede wszystkim
A. pościel i narzuty
B. koce i poduszki
C. ręczniki i poduszki
D. pościel i ręczniki
HGT.10 Pytanie 26
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?
A. Bidet i pojemnik na śmieci
B. Wanna oraz wieszak na ręcznik
C. Kabina prysznicowa i wanna
D. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bielenie pni drzew owocowych przy użyciu wapna ma przede wszystkim na celu ochronę przed
A. aktywnością szkodników.
B. procesem gnilnym pnia.
C. uszkodzeniami gałęzi.
D. zmianami temperatury.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zanim przystąpimy do czyszczenia maszyny rolniczej, która jest podłączona do ciągnika, należy bezwzględnie upewnić się, czy
A. został wyłączony napęd i silnik
B. włączony jest bieg jałowy
C. odpięto osłonę wału napędowego
D. zaciągnięto hamulec ręczny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, podczas zbioru, transportu oraz przechowywania plonów rolnych należy unikać
A. stosowania się do zaleceń zawartych w instrukcjach obsługi przy użytkowaniu maszyn rolniczych
B. ochrony układów wydechowych silników spalinowych przed wydobywaniem się iskier
C. zapewnienia możliwości ewakuacji ludzi oraz sprzętu
D. ustawiania silników spalinowych na materiałach łatwopalnych, w bliskiej odległości od stosów, stogów lub budynków wykonanych z materiałów palnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie zasady dotyczące palenia roślinności są zgodne z aktualnymi przepisami obowiązującymi w Polsce?
A. Zakaz palenia roślinności nie odnosi się do ściernisk, słomy oraz pozostałości pożniwnych
B. Można palić nieużytki, roślinność w rowach przydrożnych oraz na torach kolejowych
C. Zakaz palenia roślinności nie dotyczy terenów łąk i pastwisk
D. Obowiązuje całkowity zakaz wypalania roślinności, bez żadnych wyjątków
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sprzątanie pokoju gościnnego gospodyni rozpocznie od
A. pościelenia łóżka i zebrania brudnych naczyń
B. otwarcia okna i opróżnienia kosza na śmieci
C. wytarcia kurzy i umycia podłogi
D. odkurzenia dywanu i zmiany pościeli
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dipping to inny termin na
A. kastracja knurków po narodzinach
B. korekcja racic u bydła
C. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
D. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarz powinien postępować z pustymi opakowaniami po środkach ochrony roślin w sposób następujący
A. utylizować na terenie gospodarstwa
B. oddać z powrotem producentowi
C. gromadzić w silosie
D. wyrzucić na wysypisko śmieci
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania łazienki?
A. polerowanie płytek
B. wyczyszczenie lustra
C. zebranie brudnych ręczników
D. oczyszczenie kabiny prysznicowej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami ustawy z 2011 roku o utrzymaniu czystości, kto odpowiada za organizację wywozu nieczystości z gospodarstw?
A. inspekcja sanitarna
B. firma usług komunalnych
C. urząd gminy
D. zakład oczyszczania
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do podstawowych procedur higienicznych i pielęgnacyjnych bydła należy
A. redukcja kłów.
B. korekcja racic.
C. strzyżenie runa.
D. obcinanie ogona.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Środki czyszczące i dezynfekujące wykorzystywane w agroturystyce powinny być przechowywane
A. w pojemnikach po innych produktach.
B. w oryginalnych opakowaniach.
C. w rozcieńczeniu z zimną wodą.
D. zmieszane z innym środkiem czyszczącym.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W zimowym okresie temperatura powierzchni poddawanych dezynfekcji za pomocą preparatów z formaldehydem powinna wynosić przynajmniej
A. 10°C
B. 15°C
C. 20°C
D. 25°C
HGT.10 Pytanie 39
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności dotyczącymi ochrony środowiska ustalono wymagania dotyczące
A. ochrony przestrzeni dla stada trzody chlewnej i drobiu
B. ochrony gospodarstw zlokalizowanych w dolinach rzek
C. produkcji roślinnej w gospodarstwach agroturystycznych
D. gospodarowania osadami ściekowymi w gospodarstwie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką minimalną temperaturę powinny mieć pomieszczenia mieszkalne w gospodarstwach agroturystycznych?
A. 18°C
B. 20°C
C. 19°C
D. 21°C