Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. zalanie jej czystą wodą
B. zanurzenie obrusa w mleku
C. posypanie jej solą
D. zastosowanie rozpuszczalnika
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować klasyczny bigos wiejski, należy wykorzystać kapustę
A. duszoną
B. słodką
C. kiszoną
D. kwaszoną
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki rozmiar obrusu powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?
A. 140 cm x 140 cm
B. 160 cm x 180 cm
C. 100 cm x 100 cm
D. 120 cm x 160 cm
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować tradycyjną kaszankę, gospodyni potrzebuje przede wszystkim
A. soczewicy
B. boczku
C. kaszy
D. ryżu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować soki z owoców pochodzących z własnej uprawy, gospodyni korzysta z
A. warnika
B. wyciskarkę
C. ekspresu ciśnieniowego
D. młynka do mielenia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które śniadanie obejmuje kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło oraz dżem?
A. Angielskie
B. Polskie
C. Francuskie
D. Wiedeńskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolada z kluskami oraz modrą kapustą to typowe danie serwowane w agroturystyce na
A. Pomorzu
B. Mazowszu
C. Warmii
D. Śląsku
HGT.10 Pytanie 8
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi gastronomiczne oferowane w obiekcie agroturystycznym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia gości, o ile przestrzegane są zasady systemu HACCP, czyli
A. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
B. Właściwej Praktyki Produkcyjnej.
C. Punktów Kontroli Jakości.
D. Właściwej Praktyki Higienicznej.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tworząc menu dla wegan, gospodyni powinna przede wszystkim wziąć pod uwagę
A. warzywa i owoce
B. owoce oraz sery
C. sery i warzywa
D. ryby oraz warzywa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kóz, głównie hodowaną ze względu na mleko, warto utrzymywać w gospodarstwie zajmującym się produkcją serów koźlich?
A. Angorską
B. Saaneńską
C. Hiszpańską
D. Burską
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osobom z starszego pokolenia, które przebywają w agroturystyce, należy przede wszystkim zapewnić
A. menu z tradycyjnymi daniami regionalnymi
B. możliwość świetnej zabawy na świeżym powietrzu
C. wzięcie udziału w pracach gospodarskich
D. spokojny dom oraz ogród
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Według angielskiej tradycji herbatę należy serwować
A. w filiżankach
B. w czarkach
C. w kubkach
D. w szklankach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką liczbę posiłków na dzień otrzyma gość, jeśli wybiera ofertę HB?
A. 1
B. 2
C. 4
D. 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sorbet to typ mrożonego deseru, który jest orzeźwiający i przygotowywany
A. z lodów
B. z owoców
C. z sera twarogowego
D. z jogurtu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rogale marcińskie to typ pieczywa typowy dla tradycji kulinarnej regionu
A. wielkopolskiego
B. kaszubskiego
C. pomorskiego
D. podkarpackiego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie agroturystycznym planowane jest serwowanie śniadań w formie bufetu. Jakie urządzenie powinno być zastosowane w kuchni do podgrzewania różnych potraw?
A. grill elektryczny.
B. bemar.
C. maszynka.
D. mikser.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście gospodarstwa agroturystycznego system HACCP koncentruje się głównie na
A. zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
B. wdrażaniu ekologicznych technik upraw
C. zarządzaniu nowoczesnymi metodami hodowli
D. analizie ekonomicznej działalności rolniczej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Według definicji kempingu, turyści otrzymują usługi w formie
A. całodobowego wyżywienia
B. oferowania miejsca do przygotowywania posiłków
C. możliwości przyjęcia do obiektu w każdej chwili
D. noclegu jedynie w namiotach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując herbatę dla gości według tradycji rosyjskiej, gospodyni skorzysta z
A. czajniczka
B. tygielka
C. dzbanka
D. samowaru
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż podstawowy składnik używany do produkcji tradycyjnego salcesonu włoskiego?
A. Płuca baranie
B. Serduszka drobiowe
C. Żołądki indycze
D. Głowizna wieprzowa
HGT.10 Pytanie 21
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować fondue serowe, potrzebny jest
A. blender
B. podgrzewacz
C. warnik
D. opiekacz
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z serów, nie mający pleśni, jest elementem kuchni góralskiej?
A. Rokpol
B. Roquefort
C. Bryndzę
D. Gorgonzolę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując klasyczny sos bolognese do spaghetti, gospodyni sięgnie po mięso mielone oraz
A. pomidory i cebulę.
B. paprykę i ananasa.
C. oliwki i bakłażana.
D. pieczarki i seler.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim naczyniu powinno się podać kawę cappuccino?
A. w kubku
B. w czarce
C. w filiżance
D. w szklance
HGT.10 Pytanie 25
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to
A. motele
B. hotele
C. pensjonaty
D. domy wycieczkowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zupę w formie kremu należy podać w
A. bulionówkach
B. imbrykach
C. gerydonach
D. kokilkach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie danie jest częścią tradycyjnej kuchni litewskiej?
A. kwaśnica
B. kindziuk
C. czulent
D. czarnina
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino najczęściej podaje się do potraw z cielęciny?
A. białe lekkie wytrawne
B. białe słodkie
C. czerwone wytrawne
D. czerwone ciężkie słodkie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czym zajmuje się handel detaliczny w rolnictwie?
A. wyłącznie artykułami roślinnymi
B. wyłącznie surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego
C. ziołami i grzybami zbieranymi w lesie
D. żywnością przetworzoną i nieprzetworzoną
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mniszek lekarski, wykorzystywany w ziołolecznictwie oraz jako składnik zdrowych sałatek, jest potocznie nazywany
A. dziurawiec
B. hibiskus
C. mlecz
D. babka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gościom agroturystyki cierpiącym na problemy żołądkowe i wątrobowe należy podać na obiad
A. flaki z pieczywem
B. leczo węgierskie z cukinią
C. kurczaka gotowanego z marchewką
D. bulion z domowej kury z kluskami
HGT.10 Pytanie 32
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka, która zamierza oferować noclegi, pełne wyżywienie oraz zajęcia wzmacniające mięśnie i poprawiające postawę, powinna stworzyć ofertę pod nazwą
A. HB + joga
B. BB + step
C. FB + pilates
D. OB + streaching
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego składnika używa się jako dodatku w kawie po wiedeńsku?
A. Bitą śmietankę
B. Francuski koniak
C. Skórkę pomarańczy
D. Konfiturę wiśniową
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który napój powinni zaoferować goście zamawiający napój o najwyższej zawartości witaminy C?
A. Wodę niegazowaną
B. Sok z czarnej porzeczki
C. Sok pomidorowy
D. Coca colę
HGT.10 Pytanie 35
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W którym pomieszczeniu w agroturystyce powinny znajdować się bemary?
A. Toaleta
B. Kuchnię
C. Pokój dzienny
D. Sypialnia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie składniki są używane do przygotowania kopytek?
A. z ziemniaków, mleka i boczku
B. z wody, mąki i jajek
C. z twarogu, mąki i wody
D. z ziemniaków, mąki i jajek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować
A. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
B. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
C. szagówki i rogal świętomarciński
D. chłodnik litewski i bliny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rezerwując nocleg w pensjonacie wiejskim w systemie FB, klient otrzymuje dodatkowo
A. śniadanie, obiad i kolację
B. Śniadanie oraz lunch
C. śniadanie i obiadokolację
D. śniadanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kwaśnica to danie charakterystyczne dla kuchni
A. góralskiej
B. śląskiej
C. podlaskiej
D. żydowskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie naczynie stosuje się do mieszania napojów alkoholowych?
A. shaker
B. kokilka
C. goblet
D. dyspenser