Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 1
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie pożywienie powinno się podawać cielętom w ciągu pierwszych 3-4 dni życia?

A. Śrutą
B. Kiszonką
C. Siarą
D. Zielonką
HGT.10 Pytanie 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni

A. jest siano
B. jest kiszonka
C. są warzywa korzeniowe
D. są ziarna zbóż
HGT.10 Pytanie 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ekologicznym gospodarstwie do żywienia owiec powinno się stosować

A. zielonki uzyskane z naturalnych łąk i pastwisk
B. pokarm wspomagający wzrost i wydajność zwierząt
C. pasze zmieszane z nawozami organicznymi
D. pasze pochodzące z roślin modyfikowanych genetycznie
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W żywieniu zwierząt hodowlanych istnieje bezwzględny zakaz używania

A. mączek mięsno-kostnych.
B. wysokobiałkowych pasz treściwych.
C. kiszonki z kukurydzy.
D. jajek oraz produktów z jaj.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli, ustal która rasa kur niosek jest w hodowli najbardziej opłacalna.

Rasa kurNieśność roczna kury liczba jaj/rokŚrednia cena jednostkowa sprzedaży jaj w zł/sztKoszt uzyskania 1 jaja w zł
A.Leghorn2500,300,10
B.Zielononóżka2000,800,05
C.Sussex2000,400,10
D.Brahma1401,000,20

A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HGT.10 Pytanie 10
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z ras bydła od dawna występuje na obszarze Polski, cechując się dużą żywotnością, długowiecznością, dobrą płodnością, odpornością na choroby oraz wysoką wartością biologiczną mleka?

A. Dexter.
B. Czerwono-biała.
C. Highland.
D. Polska czerwona.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kóz, głównie hodowaną ze względu na mleko, warto utrzymywać w gospodarstwie zajmującym się produkcją serów koźlich?

A. Hiszpańską
B. Angorską
C. Burską
D. Saaneńską
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel farmy, w stadzie bydła hodowlanego, wyznaczył do rozrodu dorosłego samca, czyli

A. buhaja
B. wieprza
C. woła
D. tryka
HGT.10 Pytanie 14
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik jest zobowiązany do oznakowania zwierząt trzody chlewnej przez umieszczenie kolczyka z numerem identyfikacyjnym na lewej małżowinie usznej, w terminie

A. 30 dni od dnia ich urodzenia
B. 10 dni od dnia ich urodzenia
C. 40 dni od dnia ich urodzenia
D. 20 dni od dnia ich urodzenia
HGT.10 Pytanie 16
Prowadzenie gospodarstwa agro…

U których zwierząt hodowlanych okres ciąży jest najdłuższy?

A. klacze
B. kozy
C. krowy
D. lochy
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co wpływa na zwiększenie smaku i aromatu paszy oraz dostarczanie energii w pokarmach dla krów mlecznych?

A. śruta sojowa
B. melasa
C. kiszonka
D. siano łąkowe
HGT.10 Pytanie 19
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tryk to dorosły samiec zdolny do rozmnażania

A. kozy
B. świni
C. bydła
D. owcy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż podstawowy składnik używany do produkcji tradycyjnego salcesonu włoskiego?

A. Serduszka drobiowe
B. Płuca baranie
C. Żołądki indycze
D. Głowizna wieprzowa
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie są cele korekcji racic u bydła?

A. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
B. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
C. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
D. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
HGT.10 Pytanie 24
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto zarządza Systemem Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt?

A. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
D. Agencja Rynku Rolnego
HGT.10 Pytanie 25
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką metodę używaną w rozmnażaniu zwierząt zabrania się w gospodarstwie prowadzącym ekologiczną produkcję zwierzęcą?

A. Krycie z ręki
B. Embriotransfer
C. Inseminacja
D. Krycie naturalne
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W okresie zimowym temperatura powierzchni, która była dezynfekowana przy użyciu preparatów z formaldehydem w chlewni, powinna wynosić przynajmniej

A. 15°C
B. 25°C
C. 20°C
D. 10°C
HGT.10 Pytanie 28
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracja bydła wymaga złożenia formularza "Zgłoszenie bydła do rejestru" w odpowiednim biurze powiatowym ARiMR, nie później niż w terminie

A. 7 dni od dnia narodzin zwierzęcia
B. 14 dni od dnia narodzin zwierzęcia
C. 30 dni od dnia narodzin zwierzęcia
D. 21 dni od dnia narodzin zwierzęcia
HGT.10 Pytanie 29
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie podanego opisu gospodarstwa wskaż, w którym z nich wykorzystuje się metody ekologiczne w produkcji rolniczej?

A. W gospodarstwie stosowane są hormony oraz antybiotyki w karmieniu zwierząt hodowlanych
B. W gospodarstwie praktykuje się monokultury na wielu hektarach przy uprawie roślin
C. W gospodarstwie powszechnie stosuje się nawozy zielone
D. W gospodarstwie używa się syntetycznych środków ochrony roślin do zwalczania chorób, szkodników i chwastów
HGT.10 Pytanie 33
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rasa owiec hodowana z myślą o pozyskaniu cenionych skór używanych w branży futrzarskiej to

A. olkuska
B. karakuł
C. fryzyjska
D. uhruska
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?

A. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
B. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
C. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
D. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
HGT.10 Pytanie 37
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa bydła jest zaliczana do mięsnych?

A. Jersey
B. Charolaise
C. Ayrshire
D. Guernsey
HGT.10 Pytanie 40
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgłoszenie hodowlane bydła powinno być dokonane w

A. Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
B. starostwie odpowiednim ze względu na miejsce przechowywania zwierząt
C. Biurze Powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. urzędzie gminy właściwym ze względu na lokalizację hodowli