Kategorie: Gastronomia i żywienie Bezpieczeństwo i higiena
Emulgatory to substancje, które pomagają w stabilizacji emulsji, czyli takich mieszanin jak woda z tłuszczem, które normalnie się nie łączą. W produkcie z tłuszczem ich główną rolą jest to, żeby zapobiec jełczeniu, a robią to poprzez poprawę stabilności. Jak to działa? Tworzą taką powłokę wokół cząsteczek tłuszczu, co zmniejsza ich kontakt z tlenem, przez co wszystko wolniej się utlenia. Przykłady to lecytyna i mono- oraz diglicerydy kwasów tłuszczowych, a także różne syntetyczne emulgatory. Fajnie, że emulgatory są zgodne z dobrymi praktykami produkcyjnymi, bo pomagają utrzymać jakość i trwałość produktów spożywczych. W przemyśle spożywczym znajdziesz je w sosach, margarynach czy produktach mlecznych – poprawiają teksturę, smak i zwiększają odporność na jełczenie, co jest istotne, żeby żywność była dobra i bezpieczna.