Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. puree z ziemniaków
B. żółtko jaja
C. kasza manna
D. zasmażka z mąki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu?
A. Ryb morskich oraz warzyw
B. Masła i sera żółtego
C. Oliwy oraz mięsa drobiowego
D. Orzechów oraz owoców
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania regionalne Podhala powinny być przygotowane dla gości?
A. pyry z gzikiem, szagówki i pampuchy
B. zylc, czerninę i ferkase
C. kartacze, babkę ziemniaczaną i sękacz
D. moskole, kwaśnicę i hałuski
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?
A. żur, karminadle, krupniok
B. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
C. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
D. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
Prowadzenie gospodarstwa agro…
"Czarna polewka" to specjał kulinarny w gospodarstwie agroturystycznym, znany również pod inną nazwą
A. solanka
B. śliwianka
C. czernina
D. flaczki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz
A. brokułów
B. ziemniaków
C. pomidorów
D. buraków
HGT.10 Pytanie 47
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o usługach turystycznych pensjonat, oprócz noclegu, powinien oferować usługi wyżywienia w postaci
A. śniadań, obiadów i kolacji
B. tylko śniadań
C. śniadań i obiadokolacji
D. obiadów i kolacji
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować sałatkę grecką, konieczny jest ser rodzaju
A. feta
B. gorgonzola
C. parmezan
D. gouda
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania są polecane dla osób stosujących dietę niskokaloryczną i lekkostrawną?
A. Smażone ryby
B. Mączne potrawy z serowymi sosami
C. Grillowane kiełbaski
D. Warzywa gotowane na parze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując dania dla osób na diecie, w niektórych potrawach (np. w sałatkach) zamiast śmietany można użyć
A. mleka
B. jogurtu naturalnego
C. mleka skondensowanego
D. żółtka jaj
HGT.10 Pytanie 51
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt pełnego wyżywienia dla 5 osób, które przebywały w gospodarstwie agroturystycznym w terminie od obiadu 10 sierpnia do śniadania 12 sierpnia.
| Rodzaj wyżywienia | Cena jednostkowa | Koszt ogółem |
|---|---|---|
| śniadanie | 10,00 zł/os | ....... |
| obiad | 30,00 zł/os | ....... |
| kolacja | 15,00 zł/os | ....... |
| Razem | ....... |
A. 110,00 zł
B. 275,00 zł
C. 55,00 zł
D. 550,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do przygotowania klasycznej zasmażki najczęściej wykorzystuje się
A. mąki
B. cebuli
C. boczku
D. mleka
HGT.10 Pytanie 53
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy zakładaniu hotelu 1* na terenach wiejskich konieczne jest włączenie do oferty przynajmniej
A. śniadania, obiadu i kolacji
B. śniadania
C. śniadania i luncha
D. śniadania oraz obiadokolacji
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu dla małych dzieci przebywających w agroturystyce z rodzicami należy uwzględnić
A. pięć posiłków
B. dwa posiłki
C. trzy posiłki
D. cztery posiłki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując sos beszamelowy, kucharka sięgnie głównie po:
A. śmietanę, majonez, mąkę
B. majonez, maślankę, musztardę
C. masło, mleko, mąkę
D. masło, musztardę, ocet
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu agroturystyki na Śląsku powinna być uwzględniona tradycyjna zupa znana jako
A. solanka
B. bryja
C. zalewajka
D. kwaśnica
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Goblet to naczynie, w którym podaje się
A. wodę
B. wermut
C. wino
D. whisky
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodę mineralną niegazowaną dla grupy kilkunastu osób serwuje się podczas obiadu
A. w szklankach
B. w gobletach
C. w dzbankach
D. w karafkach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na rysunku przedstawiono tradycyjną kujawską zupę gotowaną na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem jajka i kiełbasy, czyli

A. żurek.
B. gulasz.
C. kapuśniak.
D. bogracz.
HGT.10 Pytanie 60
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, pensjonat to miejsce, które dysponuje co najmniej 7 pokojami i oferuje śniadania
A. i usługi rekreacyjne
B. i obiady według jadłospisu
C. i usługi dodatkowe
D. i obiady oraz kolacje
HGT.10 Pytanie 61
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
B. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
C. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
D. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sushi to danie
A. chińskie
B. wietnamskie
C. japońskie
D. hinduskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.
| Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g | |||
|---|---|---|---|
| Mleko | 51 | Dżem truskawkowy | 252 |
| Jogurt | 60 | Chleb zwykły | 245 |
| Ser gouda | 288 | Chleb żytni razowy | 223 |
| Twaróg chudy | 99 | Graham | 226 |
| Jaja | 133 | Pomidor | 14 |
| Parówka | 301 | Sałata | 10 |
| Polędwica sopocka | 165 | Ogórek | 10 |
| Szynka z kurczaka | 199 | Rzodkiewka | 9 |
| Szynka wieprzowa | 223 | Masło | 735 |
| Cukier | 405 | Margaryna „Flora" | 531 |
A. 435 kcal
B. 324 kcal
C. 535 kcal
D. 447 kcal
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na śniadanie gościom podaje się świeże soki owocowe, wodę, kawę, herbatę, rogaliki, masło, miód oraz dżem
A. wiedeńskie
B. angielskie
C. amerykańskie
D. francuskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką typową potrawę narodową powinna zaserwować gospodyni podczas czeskiego wieczoru dla swoich gości?
A. Knedliki
B. Zeppeliny
C. Kopytka
D. Kartacze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osobom turystycznym przebywającym w regionie Suwałk w gospodarstwie agroturystycznym produkującym lokalne wędliny warto zaproponować
A. kluski.
B. kugel.
C. pierogi.
D. kindziuk.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Resztki jedzenia, takie jak obierki ziemniaków, skórki owoców, pozostałości żywności oraz skorupki jajek powinny być wrzucane do pojemnika w kolorze
A. żółtym
B. zielonym
C. niebieskim
D. brązowym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych składników śniadaniowych dla gości agroturystyki ma największą zawartość błonnika?
A. Chleb razowy
B. Chuda wędlina
C. Ser żółty
D. Płatki kukurydziane
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo agroturystyczne powinno wprowadzić do swojej oferty
A. grzybobrania w okolicznych lasach
B. luksusowe kolacje w renomowanych restauracjach
C. wycieczki do dużych galerii handlowych
D. wyjazdy na spotkania piłkarskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie środki należy używać do czyszczenia lad, stołów oraz krajalnic w hotelowej kuchni?
A. neutralizujące
B. dezynfekujące
C. konserwujące
D. nabłyszczające
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka na Kaszubach oferuje słodkie drożdżowe placki, nazywane
A. moskolami
B. fafernuchami
C. cepelinami
D. ruchankami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ile posiłków dziennie oferuje pensjonat w ramach usługi FB?
A. Trzy
B. Dwa
C. Cztery
D. Jedna
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się zaproponować gościom do zrazów wołowych serwowanych z żurawiną?
A. białe słodkie
B. białe półsłodkie
C. czerwone wytrawne
D. czerwone słodkie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką potrawę mogłaby zasugerować gospodyni gościowi przestrzegającemu diety wegańskiej?
A. Omlet z ziołami w sosie pomidorowym
B. Halibuta pieczonego w panierce
C. Pieczeń z cukinii i marchewki
D. Jagnięcy udziec z aromatycznym rozmarynem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gdzie powinna znajdować się łyżka do zupy?
A. z lewej strony talerza i noża
B. z prawej strony talerza i noża
C. z prawej strony talerza i widelca
D. z lewej strony talerza i widelca
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta
A. francuskiego z masą kremową
B. kruchego z masą i z bakaliami
C. piernikowego ze śliwkami
D. drożdżowego z makiem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim naczyniu gospodarz powinien serwować czwórniak wykonany na bazie miodu z własnej pasieki?
A. Goblecie
B. Glinianym kubku
C. Szklanym kuflu
D. Tumblerze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się podać do potraw z duszoną wieprzowiną?
A. czerwone słodkie
B. białe słodkie
C. białe wytrawne
D. czerwone wytrawne
HGT.10 Pytanie 79
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pensjonat powinien oferować wyżywienie przez cały dzień oraz mieć przynajmniej
A. 7 miejsc noclegowych
B. 7 pokojów
C. 30 miejsc noclegowych
D. 10 pokojów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. kefir
B. maślanka
C. bryndza
D. żentyca