Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 41
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najpopularniejszym sposobem zagęszczania zupy fasolowej jest

A. puree z ziemniaków
B. żółtko jaja
C. kasza manna
D. zasmażka z mąki
HGT.10 Pytanie 42
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie produkty powinny być wykluczone z diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu?

A. Ryb morskich oraz warzyw
B. Masła i sera żółtego
C. Oliwy oraz mięsa drobiowego
D. Orzechów oraz owoców
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?

A. żur, karminadle, krupniok
B. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
C. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
D. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
HGT.10 Pytanie 46
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz

A. brokułów
B. ziemniaków
C. pomidorów
D. buraków
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt pełnego wyżywienia dla 5 osób, które przebywały w gospodarstwie agroturystycznym w terminie od obiadu 10 sierpnia do śniadania 12 sierpnia.

Rodzaj wyżywieniaCena jednostkowaKoszt ogółem
śniadanie10,00 zł/os.......
obiad30,00 zł/os.......
kolacja15,00 zł/os.......
Razem.......

A. 110,00 zł
B. 275,00 zł
C. 55,00 zł
D. 550,00 zł
HGT.10 Pytanie 52
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do przygotowania klasycznej zasmażki najczęściej wykorzystuje się

A. mąki
B. cebuli
C. boczku
D. mleka
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
B. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
C. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
D. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.

Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g
Mleko51Dżem truskawkowy252
Jogurt60Chleb zwykły245
Ser gouda288Chleb żytni razowy223
Twaróg chudy99Graham226
Jaja133Pomidor14
Parówka301Sałata10
Polędwica sopocka165Ogórek10
Szynka z kurczaka199Rzodkiewka9
Szynka wieprzowa223Masło735
Cukier405Margaryna „Flora"531

A. 435 kcal
B. 324 kcal
C. 535 kcal
D. 447 kcal
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Resztki jedzenia, takie jak obierki ziemniaków, skórki owoców, pozostałości żywności oraz skorupki jajek powinny być wrzucane do pojemnika w kolorze

A. żółtym
B. zielonym
C. niebieskim
D. brązowym
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo agroturystyczne powinno wprowadzić do swojej oferty

A. grzybobrania w okolicznych lasach
B. luksusowe kolacje w renomowanych restauracjach
C. wycieczki do dużych galerii handlowych
D. wyjazdy na spotkania piłkarskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką potrawę mogłaby zasugerować gospodyni gościowi przestrzegającemu diety wegańskiej?

A. Omlet z ziołami w sosie pomidorowym
B. Halibuta pieczonego w panierce
C. Pieczeń z cukinii i marchewki
D. Jagnięcy udziec z aromatycznym rozmarynem
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta

A. francuskiego z masą kremową
B. kruchego z masą i z bakaliami
C. piernikowego ze śliwkami
D. drożdżowego z makiem