Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 43
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiej rasy koni dotyczy program ochrony zasobów genetycznych?

A. angielskich
B. arabskich
C. huculskich
D. trakeńskich
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, aby usunąć mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy i grzyby w pomieszczeniach inwentarskich, przeprowadza się

A. deratyzację
B. dezynfekcję
C. sterylizację
D. dezynsekcję
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza

A. inseminację
B. in vitro
C. inkubację
D. abrazję
HGT.10 Pytanie 46
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Identyfikator siedziby stada w Polsce zawiera litery PL,

A. pięć cyfr nadanych zgodnie z przepisami krajowymi oraz numer siedziby stada
B. cztery cyfry wskazujące liczebność stada oraz litery określające powiat producenta
C. dziewięć cyfr reprezentujących numer producenta oraz trzy cyfry oznaczające kolejny numer siedziby stada
D. dwie litery wskazujące województwo producenta oraz cztery cyfry przedstawiające liczebność stada
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką

A. dwóch osób
B. jednej osoby
C. trzech osób
D. czterech osób
HGT.10 Pytanie 48
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, do identyfikacji owiec i kóz stosuje się kolczyki, na których umieszczany jest

A. regon działalności
B. numer identyfikacyjny zwierzęcia
C. nazwisko posiadacza
D. akt zwierzęcia w UE
HGT.10 Pytanie 49
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia

A. certyfikat hodowlany konia
B. metrykę
C. książkę zdrowia
D. paszport
HGT.10 Pytanie 50
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie nastawionym na produkcję mleka rolnik powinien prowadzić hodowlę krów głównie rasy

A. charolais.
B. simental.
C. limousine.
D. jersey.
HGT.10 Pytanie 52
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ruja to okres

A. od momentu zapłodnienia aż do narodzin, występujący u zwierząt.
B. płodności samic w okresie reprodukcyjnym, mający miejsce u większości ssaków łożyskowych, z wyjątkiem człowiekowatych.
C. zgrupowania komórek płciowych.
D. przedwczesnego wygaśnięcia ciąży.
HGT.10 Pytanie 53
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zarejestrować konie, według norm Unii Europejskiej, każde zwierzę powinno mieć

A. metryczkę
B. książeczkę zdrowia
C. certyfikat konia hodowlanego
D. paszport
HGT.10 Pytanie 54
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, który zajmuje się sprzedażą zwierząt, powinien dysponować dokumentem potwierdzającym "urzędowo wolne stado od gruźlicy i brucelozy" wydanym przez

A. Inspekcję Weterynaryjną
B. lekarza weterynarii
C. Inspektora Jakości Handlu Produktami Rolno-Spożywczymi
D. Inspekcję Handlową
HGT.10 Pytanie 55
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Krowy płci żeńskiej przed pierwszym porodem, w wieku od 6 do 24 miesięcy, to

A. jałówki
B. lochy
C. klaczki
D. tuczniki
HGT.10 Pytanie 57
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czas trwania ciąży u bydła szacuje się na około

A. 9 miesięcy
B. 11 miesięcy
C. 8 miesięcy
D. 10 miesięcy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dipping to inny termin na

A. korekcja racic u bydła
B. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
C. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
D. kastracja knurków po narodzinach
HGT.10 Pytanie 60
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Produkt uboczny wytwarzania cukru, który wspomaga poprawę smakowitości i aromatu paszy oraz dostarcza energii w dietach dla krów mlecznych, to

A. melasy
B. kiszonki
C. siana łąkowego
D. śruty sojowej
HGT.10 Pytanie 61
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dokument transportowy zawierający datę opuszczenia siedziby stada odnosi się do

A. owiec
B. koni
C. świń
D. krów
HGT.10 Pytanie 62
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Główne składniki obornika to przede wszystkim

A. odchody zwierząt i ściółka
B. torfowa ściółka
C. torf oraz odchody zwierząt
D. ściółka i resztki roślinne
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wzbogacić ofertę swojego agroturystycznego gospodarstwa o warsztaty filcowania, właściciel powinien zwiększyć hodowlę w celu pozyskania

A. futra królików rasy hermelin
B. wełny owiec rasy wrzosówka
C. skór licowych anilinowych
D. skór bydlęcych licowych
HGT.10 Pytanie 64
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Merynos oraz suffolk to gatunki

A. owiec.
B. kur.
C. kóz.
D. świń.
HGT.10 Pytanie 66
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Miód produkowany przez pszczoły z wydzieliny zbieranej z drzew, wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce, określany jest jako miód

A. lipowy
B. spadziowy.
C. mniszkowy.
D. wielokwiatowy.
HGT.10 Pytanie 71
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?

A. Suffolk
B. Merynos
C. Texel
D. Beriszon
HGT.10 Pytanie 72
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mleczno-mięsnego typu krów należy zaliczyć rasy

A. kunekune, simentalską
B. simentalską, czerwono-białą
C. wietnamską zwisłobrzuchą, czarno-białą
D. białą zwisłouchą, czarno-białą
HGT.10 Pytanie 73
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie uzyskać rocznie dużą liczbę jaj, tj. około 280 o białej skorupie?

A. Żółtonóżka kuropatwiana
B. White Leghorn
C. Plymouth Rock
D. Zielononóżka kuropatwiana
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas jakich czynności należy wykorzystać narzędzia takie jak kleszcze czołowe, noże oraz tarnik?

A. korekcji racic
B. dekornizacji rogów
C. czyszczenia skóry
D. kąpieli racic
HGT.10 Pytanie 77
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono kolczyk przeznaczony dla

Ilustracja do pytania 37
A. owiec.
B. bydła hodowlanego.
C. trzody chlewnej.
D. kóz.
HGT.10 Pytanie 78
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oznakowanie bydła polega na zakładaniu kolczyków

A. w nozdrzach nosa
B. na lewej małżowinie usznej
C. na prawej małżowinie usznej
D. w obu małżowinach usznych
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zalecenia dotyczące dobrostanu sugerują, że kojec porodowy powinien być oczyszczony i zdezynfekowany przed jego zajęciem przez lochę oraz przewidywanym porodem co najmniej

A. miesiąc przed porodem
B. dwa dni przed porodem
C. jeden dzień przed porodem
D. tydzień przed porodem