Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. cena paszy
B. stawka skupu mięsa
C. hodowla na pastwisku
D. usytuowanie obory
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż suchą paszę objętościową, która znajduje zastosowanie w żywieniu zwierząt?
A. Siano
B. Kartofel
C. Cukiernia
D. Zielona masa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiej rasy koni dotyczy program ochrony zasobów genetycznych?
A. angielskich
B. arabskich
C. huculskich
D. trakeńskich
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, aby usunąć mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy i grzyby w pomieszczeniach inwentarskich, przeprowadza się
A. deratyzację
B. dezynfekcję
C. sterylizację
D. dezynsekcję
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza
A. inseminację
B. in vitro
C. inkubację
D. abrazję
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Identyfikator siedziby stada w Polsce zawiera litery PL,
A. pięć cyfr nadanych zgodnie z przepisami krajowymi oraz numer siedziby stada
B. cztery cyfry wskazujące liczebność stada oraz litery określające powiat producenta
C. dziewięć cyfr reprezentujących numer producenta oraz trzy cyfry oznaczające kolejny numer siedziby stada
D. dwie litery wskazujące województwo producenta oraz cztery cyfry przedstawiające liczebność stada
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką
A. dwóch osób
B. jednej osoby
C. trzech osób
D. czterech osób
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, do identyfikacji owiec i kóz stosuje się kolczyki, na których umieszczany jest
A. regon działalności
B. numer identyfikacyjny zwierzęcia
C. nazwisko posiadacza
D. akt zwierzęcia w UE
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia
A. certyfikat hodowlany konia
B. metrykę
C. książkę zdrowia
D. paszport
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie nastawionym na produkcję mleka rolnik powinien prowadzić hodowlę krów głównie rasy
A. charolais.
B. simental.
C. limousine.
D. jersey.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu
A. jajek.
B. mięsa.
C. niosek.
D. piór.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ruja to okres
A. od momentu zapłodnienia aż do narodzin, występujący u zwierząt.
B. płodności samic w okresie reprodukcyjnym, mający miejsce u większości ssaków łożyskowych, z wyjątkiem człowiekowatych.
C. zgrupowania komórek płciowych.
D. przedwczesnego wygaśnięcia ciąży.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zarejestrować konie, według norm Unii Europejskiej, każde zwierzę powinno mieć
A. metryczkę
B. książeczkę zdrowia
C. certyfikat konia hodowlanego
D. paszport
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, który zajmuje się sprzedażą zwierząt, powinien dysponować dokumentem potwierdzającym "urzędowo wolne stado od gruźlicy i brucelozy" wydanym przez
A. Inspekcję Weterynaryjną
B. lekarza weterynarii
C. Inspektora Jakości Handlu Produktami Rolno-Spożywczymi
D. Inspekcję Handlową
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Krowy płci żeńskiej przed pierwszym porodem, w wieku od 6 do 24 miesięcy, to
A. jałówki
B. lochy
C. klaczki
D. tuczniki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakim narzędziem dokonuje się czyszczenia sierści konia?
A. zgrzebła
B. cęgów
C. kopystki
D. tarnika
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czas trwania ciąży u bydła szacuje się na około
A. 9 miesięcy
B. 11 miesięcy
C. 8 miesięcy
D. 10 miesięcy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Którego gatunku zwierząt każdy pojedynczy osobnik ma przypisany numer identyfikacyjny odpowiadający numerowi siedziby stada?
A. Świnia.
B. Bawół.
C. Owca.
D. Koń.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dipping to inny termin na
A. korekcja racic u bydła
B. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
C. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
D. kastracja knurków po narodzinach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Produkt uboczny wytwarzania cukru, który wspomaga poprawę smakowitości i aromatu paszy oraz dostarcza energii w dietach dla krów mlecznych, to
A. melasy
B. kiszonki
C. siana łąkowego
D. śruty sojowej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dokument transportowy zawierający datę opuszczenia siedziby stada odnosi się do
A. owiec
B. koni
C. świń
D. krów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Główne składniki obornika to przede wszystkim
A. odchody zwierząt i ściółka
B. torfowa ściółka
C. torf oraz odchody zwierząt
D. ściółka i resztki roślinne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby wzbogacić ofertę swojego agroturystycznego gospodarstwa o warsztaty filcowania, właściciel powinien zwiększyć hodowlę w celu pozyskania
A. futra królików rasy hermelin
B. wełny owiec rasy wrzosówka
C. skór licowych anilinowych
D. skór bydlęcych licowych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Merynos oraz suffolk to gatunki
A. owiec.
B. kur.
C. kóz.
D. świń.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do podstawowych procedur higienicznych i pielęgnacyjnych bydła należy
A. korekcja racic.
B. strzyżenie runa.
C. obcinanie ogona.
D. redukcja kłów.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Miód produkowany przez pszczoły z wydzieliny zbieranej z drzew, wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce, określany jest jako miód
A. lipowy
B. spadziowy.
C. mniszkowy.
D. wielokwiatowy.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najbardziej ekologiczną metodą hodowli kur w gospodarstwie jest chów
A. wolnowybiegowy
B. klatkowy
C. fermowy
D. ściółkowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do czyszczenia koni stosuje się zgrzebło
A. kopyt
B. uszu
C. zębów
D. sierści
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Prowadząc warsztaty kuśnierskie, gospodarz kwatery wiejskiej zaznajamia uczestników z metodą wytwarzania
A. serów.
B. beczek.
C. sieci.
D. futer.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę trzody chlewnej na mięso, konieczne jest zaaranżowanie
A. bukaciarni
B. cielętnika
C. tuczarni
D. obory
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?
A. Suffolk
B. Merynos
C. Texel
D. Beriszon
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do mleczno-mięsnego typu krów należy zaliczyć rasy
A. kunekune, simentalską
B. simentalską, czerwono-białą
C. wietnamską zwisłobrzuchą, czarno-białą
D. białą zwisłouchą, czarno-białą
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie uzyskać rocznie dużą liczbę jaj, tj. około 280 o białej skorupie?
A. Żółtonóżka kuropatwiana
B. White Leghorn
C. Plymouth Rock
D. Zielononóżka kuropatwiana
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podczas jakich czynności należy wykorzystać narzędzia takie jak kleszcze czołowe, noże oraz tarnik?
A. korekcji racic
B. dekornizacji rogów
C. czyszczenia skóry
D. kąpieli racic
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zdefiniowana jako DJP/ha na użytkach rolnych umowna jednostka odnosząca się do liczby zwierząt w gospodarstwie wynosi maksymalnie według norm krajowych
A. 3,5
B. 0,5
C. 2,5
D. 1,5
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik pragnący rozpocząć hodowlę zwierząt rasy białej zwisłouchej oraz rasy złotnickiej białej, powinien zbudować
A. oborę
B. chlewnię
C. stodołę
D. stajnię
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na rysunku przedstawiono kolczyk przeznaczony dla

A. owiec.
B. bydła hodowlanego.
C. trzody chlewnej.
D. kóz.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oznakowanie bydła polega na zakładaniu kolczyków
A. w nozdrzach nosa
B. na lewej małżowinie usznej
C. na prawej małżowinie usznej
D. w obu małżowinach usznych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby uzyskać pastwisko o maksymalnej wartości odżywczej dla bydła, rolnik powinien posiać
A. rzeżuchę
B. bobik
C. seradelę
D. koniczynę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zalecenia dotyczące dobrostanu sugerują, że kojec porodowy powinien być oczyszczony i zdezynfekowany przed jego zajęciem przez lochę oraz przewidywanym porodem co najmniej
A. miesiąc przed porodem
B. dwa dni przed porodem
C. jeden dzień przed porodem
D. tydzień przed porodem