Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bez względu na typ, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne powinna

A. zapewniać dostęp do sieci internetowej Wi-Fi
B. mieć apteczkę dostępną u gospodarza
C. oferować możliwość korzystania z basenu
D. dostarczzać jedzenie do pokoju na życzenie gości
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza

A. inseminację
B. abrazję
C. in vitro
D. inkubację
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ramach codziennych obowiązków związanych z porządkowaniem pokoi w agroturystyce, do czego nie trzeba przystępować?

A. opróżnianie koszy na śmieci
B. odkurzanie w razie potrzeby
C. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa
D. wymiana pościeli
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ekologiczna metoda zarządzania plantacjami winorośli polega na wykorzystaniu

A. oprysków w celu poprawy jakości owoców winogron
B. syntetycznych preparatów do ochrony roślin
C. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą
D. kwarantanny sadzonek w winnicy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki, po check-out'cie gości, przed ponownym wynajmem pokoju, powinien posprzątać oraz wymienić przede wszystkim

A. ręczniki i poduszki
B. pościel i narzuty
C. pościel i ręczniki
D. koce i poduszki
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podejmując się klasyfikacji wiejskiego obiektu noclegowego, agroturystyczne gospodarstwo musi zrealizować minimalne wymagania określone w ustawie?

A. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych
B. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
C. o gospodarce nieruchomościami
D. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?

A. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
B. Wanna oraz wieszak na ręcznik
C. Kabina prysznicowa i wanna
D. Bidet i pojemnik na śmieci
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką kategorię uzyska całe gospodarstwo agroturystyczne, jeśli z 4 zgłoszonych pokoi gościnnych, 3 pokoje zostały przydzielone do kategorii trzeciej, a 1 pokój do kategorii standard?

A. Standard
B. Trzecią
C. Pierwszą
D. Drugą
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?

A. żur, karminadle, krupniok
B. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
C. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
D. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
Prowadzenie gospodarstwa agro…

O uzyskanie zgody na przekształcenie byłego siedliska wiejskiego na cele agroturystyki, które zostało wpisane do rejestru zabytków, gospodarz powinien starać się

A. u Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
B. w Urzędzie Gminy
C. u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
D. u Generalnego Konserwatora Zabytków
HGT.10 Pytanie 102
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przy organizacji lokalnych warsztatów rękodzieła, które z poniższych działań pomoże w promowaniu regionalnej kultury w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Wprowadzenie zajęć z jogi dla gości
B. Organizacja turnieju piłki nożnej
C. Umożliwienie gry w szachy na świeżym powietrzu
D. Prezentacja lokalnych technik plecionkarstwa i haftu
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z ofert dodatkowych usług proponowanych przez agroturystykę jest przeznaczona dla osób zainteresowanych etnografią?

A. Kurs języka angielskiego, spotkanie z anglojęzycznym autorem, możliwość wypożyczenia książek w języku angielskim
B. Zwiedzanie okolicznych kościołów: gotyckiego i barokowego, wizyta w Muzeum Diecezjalnym, spotkanie z zakonnikami, wycieczka do cudownego źródełka
C. Wędrówki po parku krajobrazowym, zbieranie jagód, przygotowywanie przetworów, nauka o gatunkach ptaków i drzew
D. Zwiedzanie pobliskiego skansenu, udział w jarmarku ludowym, nauka plecionkarstwa i haftu, degustacja potraw regionalnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien je wyposażyć łącznie w

A. 8 pojedynczych łóżek
B. 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
C. 8 podwójnych łóżek
D. 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sprzątanie pokoju gościnnego gospodyni rozpocznie od

A. odkurzenia dywanu i zmiany pościeli
B. wytarcia kurzy i umycia podłogi
C. pościelenia łóżka i zebrania brudnych naczyń
D. otwarcia okna i opróżnienia kosza na śmieci
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z wymienionych typów obiektów noclegowych, według ustawy o usługach turystycznych, mogą otrzymać w zależności od jakości wyposażenia oraz zakresu oferowanych usług maksymalnie 4 kategorie oznaczone gwiazdkami?

A. Polom biwakowym
B. Kempingom
C. Pensjonatom
D. Domom wycieczkowym
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wzbogacić ofertę swojego agroturystycznego gospodarstwa o warsztaty filcowania, właściciel powinien zwiększyć hodowlę w celu pozyskania

A. skór licowych anilinowych
B. skór bydlęcych licowych
C. wełny owiec rasy wrzosówka
D. futra królików rasy hermelin
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W agroturystyce o profilu winiarskim stworzono dedykowaną przestrzeń do degustacji win. Jakie wyposażenie powinno znaleźć się w tym pomieszczeniu?

A. w odsączacze, bańki, rurki fermentacyjne
B. w słoje, gąsiorki, pipety
C. w stoły detaszerskie, cysterny, separatory
D. w kotły warzelne, kadzie, kielichy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie rodzaje aktywności rekreacyjnej można zaproponować turystom agroturystyki na Mazurach, którzy preferują wypoczynek nad wodą?

A. Opalanie się i zbieranie grzybów
B. Biegi na orientację i kąpiele
C. Żeglarstwo i wędkarstwo
D. Nordic walking oraz jazda na rolkach
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz średnie planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym w miesiącach kwiecień – wrzesień.

Planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym
miesiąckwiecieńmajczerwieclipiecsierpieńwrzesień
wykorzystanie45%52%51%78%76%63%

A. 50,33%
B. 60,83%
C. 53,33%
D. 60,40%