Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. pieczeń rzymską
B. risotto
C. beef strogonow
D. łazanki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dodatkiem stosowanym w produkcji produktów zawierających tłuszcze, który hamuje ich jełczenie, są
A. substancje żelujące
B. przeciwutleniacze
C. emulgatory
D. regulatory kwasowości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest
A. Inspekcja Weterynaryjna
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Centrum Doradztwa Rolniczego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Musaka to klasyczne danie kuchni greckiej, które jest przygotowywane w postaci
A. sałatki z oliwek i pomidorów
B. zupy z owoców morza
C. szaszłyka z baraniny
D. zapiekanki z bakłażana i mięsa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właścicielka obiektu agroturystycznego przygotowuje napoje dla gości, wykorzystując miód pozyskiwany przez pszczoły z wydzielin drzew, które są wytwarzane przez mszyce i czerwce, znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, czyli miód
A. lipowy
B. wielokwiatowy
C. spadziowy
D. mniszkowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie lokalne dania może zaproponować gościom właściciel agroturystyki w Wielkopolsce?
A. Ruchanki, zylc ze śledzia, ferkase
B. Szagówki, pyry z gzikiem, plendze ziemniaczane
C. Karmuszkę, dzyndzałki, plince z pomoćką
D. Siemieniotkę, karminadle, żymlok
HGT.10 Pytanie 87
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W potwierdzeniu rezerwacji na pobyt gościa w gospodarstwie agroturystycznym powinny być przede wszystkim zawarte informacje
A. o porach serwowania posiłków
B. o wyposażeniu miejsc noclegowych
C. o zasadach płatności
D. o atrakcjach turystycznych w regionie
HGT.10 Pytanie 88
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, oblicz koszt pełnego wyżywienia małżeństwa z czworgiem dzieci podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym od obiadu 22 maja do śniadania 24 maja.
| Rodzaj posiłku | Cena/osoba dorosła | Cena/dziecko |
|---|---|---|
| Śniadanie | 15,00 zł | 9,00 zł |
| Obiad | 26,00 zł | 17,00 zł |
| Kolacja | 18,00 zł | 11,00 zł |
| Obiadokolacja | 31,00 zł | 27,00 zł |
A. 798,00 zł
B. 708,00 zł
C. 472,00 zł
D. 532,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenie wykorzystuje zjawisko cyrkulacji gorącego powietrza do obróbki cieplnej potraw?
A. Toster
B. Kuchenka mikrofalowa
C. Bemar
D. Piec konwekcyjny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Elementy, które powinny być wzięte pod uwagę przy planowaniu diety lekkostrawnej dla osoby w starszym wieku, to
A. kasza gryczana oraz kapusta kiszona
B. płatki ryżowe oraz pieczone jabłka
C. jaja gotowane na miękko i fasola
D. warzywa i kiełbasa z patelni
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką metodę konserwacji stosuje się do suszenia owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa przez zamrażanie?
A. liofilizacja
B. peklowanie
C. apertyzacja
D. fermentacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podstawowym składnikiem klasycznego koktajlu mojito jest
A. rum
B. gin
C. tequila
D. whisky
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?
A. peluszka i lędźwian
B. groch i łubin
C. bobik i fasola zwykła
D. ciecierzyca i soczewica
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oferta w gospodarstwie agroturystycznym w formie pakietu FB dla turysty przebywającego od obiadu do śniadania w dniach 1-3.10.2021 r. zawiera
A. trzy noclegi, trzy śniadania i trzy obiadokolacje
B. trzy noclegi, trzy śniadania, trzy obiady i trzy kolacje
C. dwa noclegi, dwa śniadania i dwie obiadokolacje
D. dwa noclegi, dwa śniadania, dwa obiady i dwie kolacje
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Goblet pełni przede wszystkim funkcję kieliszka do
A. wódki
B. wina
C. soku
D. wody
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując aromaterapię dla gości w agroturystyce, rolnik zastosuje
A. tytoń
B. zboża
C. chmiel zwyczajny
D. olejki eteryczne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie menu śniadaniowe w letnim okresie jest zalecane dla dzieci w wieku szkolnym?
A. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
B. Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
C. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nutella, kawa
D. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim regionie Polski tradycyjnym daniem jest rolada z czerwoną kapustą?
A. Na Kurpiach
B. Na Podlasiu
C. Na Kaszubach
D. Na Górnym Śląsku
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mleko, które jest sprzedawane bezpośrednio po dojeniu, zgodnie z regulacjami unijnymi, powinno być
A. wysterylizowane
B. podgrzane
C. schłodzone
D. odtłuszczone
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Co powinno się znaleźć, oprócz deski i noża, na stole śniadaniowym gości w obszarze do krojenia chleba?
A. Podkładki pod talerze
B. Sztućce do serwowania
C. Białą serwetę
D. Naczynie wypełnione wodą
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodzionka, karminadle, modra kapusta oraz makówki to dania typowe dla kuchni
A. kaszubskiej
B. wielkopolskiej
C. góralskiej
D. śląskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określenie czasu trwania doby hotelowej w obiekcie agroturystycznym od 1400 do 1200 ma na celu umożliwienie
A. przygotowania posiłków
B. posprzątania pokojów
C. rozpakowania się gości
D. wypoczynku gości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?
A. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
B. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
C. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
D. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty