Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest

A. Inspekcja Weterynaryjna
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Centrum Doradztwa Rolniczego
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właścicielka obiektu agroturystycznego przygotowuje napoje dla gości, wykorzystując miód pozyskiwany przez pszczoły z wydzielin drzew, które są wytwarzane przez mszyce i czerwce, znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, czyli miód

A. lipowy
B. wielokwiatowy
C. spadziowy
D. mniszkowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie lokalne dania może zaproponować gościom właściciel agroturystyki w Wielkopolsce?

A. Ruchanki, zylc ze śledzia, ferkase
B. Szagówki, pyry z gzikiem, plendze ziemniaczane
C. Karmuszkę, dzyndzałki, plince z pomoćką
D. Siemieniotkę, karminadle, żymlok
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, oblicz koszt pełnego wyżywienia małżeństwa z czworgiem dzieci podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym od obiadu 22 maja do śniadania 24 maja.

Rodzaj posiłkuCena/osoba dorosłaCena/dziecko
Śniadanie15,00 zł9,00 zł
Obiad26,00 zł17,00 zł
Kolacja18,00 zł11,00 zł
Obiadokolacja31,00 zł27,00 zł

A. 798,00 zł
B. 708,00 zł
C. 472,00 zł
D. 532,00 zł
HGT.10 Pytanie 90
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Elementy, które powinny być wzięte pod uwagę przy planowaniu diety lekkostrawnej dla osoby w starszym wieku, to

A. kasza gryczana oraz kapusta kiszona
B. płatki ryżowe oraz pieczone jabłka
C. jaja gotowane na miękko i fasola
D. warzywa i kiełbasa z patelni
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką metodę konserwacji stosuje się do suszenia owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa przez zamrażanie?

A. liofilizacja
B. peklowanie
C. apertyzacja
D. fermentacja
HGT.10 Pytanie 92
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowym składnikiem klasycznego koktajlu mojito jest

A. rum
B. gin
C. tequila
D. whisky
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oferta w gospodarstwie agroturystycznym w formie pakietu FB dla turysty przebywającego od obiadu do śniadania w dniach 1-3.10.2021 r. zawiera

A. trzy noclegi, trzy śniadania i trzy obiadokolacje
B. trzy noclegi, trzy śniadania, trzy obiady i trzy kolacje
C. dwa noclegi, dwa śniadania i dwie obiadokolacje
D. dwa noclegi, dwa śniadania, dwa obiady i dwie kolacje
HGT.10 Pytanie 95
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Goblet pełni przede wszystkim funkcję kieliszka do

A. wódki
B. wina
C. soku
D. wody
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie menu śniadaniowe w letnim okresie jest zalecane dla dzieci w wieku szkolnym?

A. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
B. Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
C. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nutella, kawa
D. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?

A. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
B. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
C. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
D. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty