Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 81
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Młode samice bydła, które jeszcze nie miały wycielenia, określane są mianem

A. buhajami
B. byczkami
C. jałówkami
D. krowami
HGT.10 Pytanie 82
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie osiągnąć wysoką roczną nieśność, wynoszącą około 280 jaj z białą skorupą?

A. Żółtonóżka kuropatwiana
B. White Leghorn
C. Zielononóżka kuropatwiana
D. Plymouth Rock
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dla rodzin z małymi dziećmi w agroturystyce zaleca się przede wszystkim

A. udział w wiejskich zabawach
B. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych
C. obserwację zwierząt i prac gospodarskich
D. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych
HGT.10 Pytanie 84
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bukaciarnia to przestrzeń inwentarska przystosowana do hodowli

A. zwierząt futerkowych
B. brojlerów
C. trzody chlewnej
D. bydła rzeźnego
HGT.10 Pytanie 86
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czas opasu buhajków do 600 kg wynosi w przybliżeniu

A. 22-24 miesięcy
B. 14-18 miesięcy
C. 6-8 miesięcy
D. 30-34 miesięcy
HGT.10 Pytanie 87
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korekcję racic u kóz oraz owiec powinno się przeprowadzać

A. raz na kwartał
B. raz na miesiąc
C. dwa razy w roku
D. dwa razy na kwartał
HGT.10 Pytanie 89
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Cielę, po ustabilizowaniu się po narodzinach, przenosi się do

A. cielętnika
B. inkubatora
C. obory
D. matecznika
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zagwarantować odpowiednią jakość mleka, właściwa sekwencja przygotowania krowy do dojenia powinna obejmować:

A. wytarcie wymienia, umycie, przeddój, masaż przedudojowy
B. przeddój, masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia
C. umycie, wytarcie wymienia, przeddój, masaż przedudojowy
D. masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia, przeddój
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do rozdrabniania pasz dla świń?

A. separatory kamieni oraz silosy tkaninowe
B. kultywatory oraz separatory kamieniowe
C. śrutowniki i maszyny do zaparzania paszy
D. gniotowniki i rozdrabniacze kiszonki
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych opisów odnosi się do krowy rasy polsko holsztyńsko-fryzyjskiej?

A. Krowa w typie mlecznym o czarno-białym umaszczeniu i bardzo wysokiej wydajności mleka
B. Krowa w typie kombinowanym o czerwono-białym umaszczeniu i średniej wydajności mleka
C. Krowa w typie mlecznym o beżowym umaszczeniu i wysokiej wydajności mleka
D. Krowa w typie mięsnym o czerwonym umaszczeniu i niskiej wydajności mleka
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
B. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
C. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
D. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
HGT.10 Pytanie 101
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obywatele UE mają możliwość transportowania zwierząt domowych po swoim terenie, posiadając dla nich europejski paszport, który jest wydawany tylko dla

A. psów i królików
B. psów i kotów
C. psów, kotów, świnek morskich i królików
D. psów, kotów oraz fretek
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki oferującej jazdę konną powinien zmienić produkcję rolniczą poprzez

A. nabycie zabronionych gatunków zwierząt egzotycznych, by poszerzyć ofertę
B. wprowadzenie całodziennego catering w ofercie agroturystyki
C. rozszerzenie oraz zróżnicowanie hodowli koni w gospodarstwie i rozwój związanej z tym infrastruktury
D. zakup większej ilości pasz, aby zróżnicować produkcję rolniczą
HGT.10 Pytanie 105
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką funkcję pełni podkurzacz w pszczelarstwie?

A. dymienia zdenerwowanych pszczół
B. osuszania uli
C. pozyskiwania miodu z ramek
D. oddzielania pszczół od matki
HGT.10 Pytanie 106
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Decydując o produkcji mięsa, rolnik planuje założyć hodowlę bydła rasy

A. holsztyńskiej
B. limusine
C. kriolskiej
D. jarosławskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sprzedaż bezpośrednia towarów pochodzenia zwierzęcego dla klienta jest dozwolona, jeśli rolnik prowadzi swoją działalność w ramach

A. programu dotyczącego dobrostanu zwierząt
B. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
C. przepisów dotyczących dobrej praktyki w rolnictwie
D. programu zgodności rolnej
HGT.10 Pytanie 109
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co przyczynia się do poprawienia smaku i zapachu paszy oraz zwiększenia jej konsumpcji przez krowy?

A. melasa
B. mocznik
C. kreda pastewna
D. sól pastewna
HGT.10 Pytanie 110
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracji zwierząt hodowlanych oraz związanych z nimi zdarzeń dokonuje się

A. w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
B. w powiatowym biurze weterynaryjnym
C. w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. w powiatowym biurze ARiMR
HGT.10 Pytanie 111
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę bydła mięsnego się określa?

A. jarosławska
B. holsztyńska
C. limousine
D. angler
HGT.10 Pytanie 112
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony zwierząt, rasowego psa lub kota można sprzedać bezpośrednio

A. na aukcji.
B. za pośrednictwem sieci.
C. na targu.
D. w hodowli.
HGT.10 Pytanie 113
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?

A. 165 kg
B. 135 kg
C. 155 kg
D. 145 kg
HGT.10 Pytanie 114
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Męskie cielaki bydła domowego, które mają więcej niż 2 lata, określane są jako

A. warchlakami
B. ogierami
C. wałachami
D. byczkami
HGT.10 Pytanie 115
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, który posiada zwierzęta hodowlane, w celu ich zarejestrowania oraz oznakowania, zgłasza je do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt, który jest zarządzany przez

A. Główną Inspekcję Weterynaryjną
B. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
HGT.10 Pytanie 116
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką ilość owsa należy przygotować na styczeń dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dawka może wynosić 5 kg na dzień?

A. 145 kg
B. 165 kg
C. 135 kg
D. 155 kg
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest

A. Inspekcja Weterynaryjna
B. Centrum Doradztwa Rolniczego
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa