Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. buhajami
B. byczkami
C. jałówkami
D. krowami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie osiągnąć wysoką roczną nieśność, wynoszącą około 280 jaj z białą skorupą?
A. Żółtonóżka kuropatwiana
B. White Leghorn
C. Zielononóżka kuropatwiana
D. Plymouth Rock
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dla rodzin z małymi dziećmi w agroturystyce zaleca się przede wszystkim
A. udział w wiejskich zabawach
B. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych
C. obserwację zwierząt i prac gospodarskich
D. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bukaciarnia to przestrzeń inwentarska przystosowana do hodowli
A. zwierząt futerkowych
B. brojlerów
C. trzody chlewnej
D. bydła rzeźnego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która planuje zorganizować dla gości sesje hipoterapii, powinna na swoim terenie wybudować
A. chlewnię
B. oborę
C. stajnię
D. kurnik
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czas opasu buhajków do 600 kg wynosi w przybliżeniu
A. 22-24 miesięcy
B. 14-18 miesięcy
C. 6-8 miesięcy
D. 30-34 miesięcy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Korekcję racic u kóz oraz owiec powinno się przeprowadzać
A. raz na kwartał
B. raz na miesiąc
C. dwa razy w roku
D. dwa razy na kwartał
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę świń przeznaczonych do uboju, trzeba przygotować
A. tuczarnię
B. cieletnik
C. bukaciarnię
D. oborę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Cielę, po ustabilizowaniu się po narodzinach, przenosi się do
A. cielętnika
B. inkubatora
C. obory
D. matecznika
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zagwarantować odpowiednią jakość mleka, właściwa sekwencja przygotowania krowy do dojenia powinna obejmować:
A. wytarcie wymienia, umycie, przeddój, masaż przedudojowy
B. przeddój, masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia
C. umycie, wytarcie wymienia, przeddój, masaż przedudojowy
D. masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia, przeddój
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, które specjalizuje się w produkcji buncu, rolnik hoduje
A. kozy
B. lamy
C. krowy
D. owce
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż rodzaj suchej paszy wykorzystywanej w żywieniu zwierząt?
A. Zielonka
B. Siano
C. Ziemniak
D. Melasa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do rozdrabniania pasz dla świń?
A. separatory kamieni oraz silosy tkaninowe
B. kultywatory oraz separatory kamieniowe
C. śrutowniki i maszyny do zaparzania paszy
D. gniotowniki i rozdrabniacze kiszonki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych opisów odnosi się do krowy rasy polsko holsztyńsko-fryzyjskiej?
A. Krowa w typie mlecznym o czarno-białym umaszczeniu i bardzo wysokiej wydajności mleka
B. Krowa w typie kombinowanym o czerwono-białym umaszczeniu i średniej wydajności mleka
C. Krowa w typie mlecznym o beżowym umaszczeniu i wysokiej wydajności mleka
D. Krowa w typie mięsnym o czerwonym umaszczeniu i niskiej wydajności mleka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić
A. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
B. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
C. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
D. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką czynność należy wykonać w trakcie kurtyzacji?
A. Korekcja racic.
B. Przekłuwanie.
C. Przycięcie ogona.
D. Czyszczenie.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaja pochodzące z ekologicznego chowu i przeznaczone do sprzedaży mają przypisany kod składający się z 11 znaków, który zaczyna się cyfrą
A. 1
B. 2
C. 0
D. 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarz powinien zaprzestać dojenia krowy w ciąży, co oznacza
A. ograniczyć żywienie
B. odizolować od stada
C. zaprzestać wypasu
D. wyeliminować udój
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak długo trwa intensywna hodowla młodego bydła mięsnego do osiągnięcia wagi 600 kg?
A. 10 miesięcy
B. 22 miesiące
C. 30 miesięcy
D. 15 miesięcy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najlepsza karma dostarczająca pełny zestaw witamin to
A. otręby
B. kiszonka
C. siano
D. słoma
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obywatele UE mają możliwość transportowania zwierząt domowych po swoim terenie, posiadając dla nich europejski paszport, który jest wydawany tylko dla
A. psów i królików
B. psów i kotów
C. psów, kotów, świnek morskich i królików
D. psów, kotów oraz fretek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie narzędzie jest używane do pielęgnacji kopyt końskich?
A. Kopystka
B. Gładzik
C. Pęseta
D. Trymer
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel agroturystyki oferującej jazdę konną powinien zmienić produkcję rolniczą poprzez
A. nabycie zabronionych gatunków zwierząt egzotycznych, by poszerzyć ofertę
B. wprowadzenie całodziennego catering w ofercie agroturystyki
C. rozszerzenie oraz zróżnicowanie hodowli koni w gospodarstwie i rozwój związanej z tym infrastruktury
D. zakup większej ilości pasz, aby zróżnicować produkcję rolniczą
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest
A. siano
B. ziemniak
C. kiszonka
D. zielonka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką funkcję pełni podkurzacz w pszczelarstwie?
A. dymienia zdenerwowanych pszczół
B. osuszania uli
C. pozyskiwania miodu z ramek
D. oddzielania pszczół od matki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Decydując o produkcji mięsa, rolnik planuje założyć hodowlę bydła rasy
A. holsztyńskiej
B. limusine
C. kriolskiej
D. jarosławskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sprzedaż bezpośrednia towarów pochodzenia zwierzęcego dla klienta jest dozwolona, jeśli rolnik prowadzi swoją działalność w ramach
A. programu dotyczącego dobrostanu zwierząt
B. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
C. przepisów dotyczących dobrej praktyki w rolnictwie
D. programu zgodności rolnej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W trakcie inspekcji produkcji ekologicznej w gospodarstwie rolnym weryfikowane są
A. dochody ze sprzedaży produktów roślinnych
B. wydatki na uprawy roślinne
C. poziom hodowli zwierząt
D. źródła paszy do hodowli zwierząt
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Co przyczynia się do poprawienia smaku i zapachu paszy oraz zwiększenia jej konsumpcji przez krowy?
A. melasa
B. mocznik
C. kreda pastewna
D. sól pastewna
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rejestracji zwierząt hodowlanych oraz związanych z nimi zdarzeń dokonuje się
A. w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
B. w powiatowym biurze weterynaryjnym
C. w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. w powiatowym biurze ARiMR
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę bydła mięsnego się określa?
A. jarosławska
B. holsztyńska
C. limousine
D. angler
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony zwierząt, rasowego psa lub kota można sprzedać bezpośrednio
A. na aukcji.
B. za pośrednictwem sieci.
C. na targu.
D. w hodowli.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?
A. 165 kg
B. 135 kg
C. 155 kg
D. 145 kg
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Męskie cielaki bydła domowego, które mają więcej niż 2 lata, określane są jako
A. warchlakami
B. ogierami
C. wałachami
D. byczkami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, który posiada zwierzęta hodowlane, w celu ich zarejestrowania oraz oznakowania, zgłasza je do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt, który jest zarządzany przez
A. Główną Inspekcję Weterynaryjną
B. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką ilość owsa należy przygotować na styczeń dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dawka może wynosić 5 kg na dzień?
A. 145 kg
B. 165 kg
C. 135 kg
D. 155 kg
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. zastosowanie herbicydu
B. korekcja racic
C. nawożenie gleby
D. bronowanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. maślanka
B. bryndza
C. kefir
D. żentyca
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest
A. Inspekcja Weterynaryjna
B. Centrum Doradztwa Rolniczego
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do pielęgnacji futra krowy używa się urządzenia nazywanego
A. kolczakiem
B. czochradłem
C. zeskrobanką
D. tarką