Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Ziemniak
B. Zielonka
C. Siano
D. Melasa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Użycie syntetycznych pestycydów w uprawach ekologicznych jest
A. całkowicie zabronione
B. dozwolone bez jakichkolwiek ograniczeń
C. dopuszczalne w nawożeniu wiosennym
D. dopuszczalne w nawożeniu jesiennym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wertykulator stosowany w ogrodnictwie przede wszystkim służy do
A. spulchniania ziemi
B. wyznaczania rabat
C. wyrównania trawnika
D. napowietrzenia trawnika
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ochrona w formie słomianej stosowana na rośliny ozdobne to
A. cieniówka
B. chochoł
C. stroisz
D. włóknina
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Szerokie widły z długimi zębami, które mają kuliste zakończenia, stosowane są do przerzucania roślin okopowych, czyli
A. graca
B. chwastownik
C. gable
D. pikownik
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Częścią ogrodu w gospodarstwie agroturystycznym nie jest
A. sad
B. kompostownik
C. stodoła
D. ogród warzywny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Główne działania związane z prześwietlaniem koron starych drzew owocowych w sadzie obejmują
A. opryski pielęgnacyjne gałęzi
B. aplikację preparatów ochronnych na młode pędy
C. zaszczepienie młodych pędów
D. usunięcie chorych gałęzi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najlepsza karma dostarczająca pełny zestaw witamin to
A. siano
B. otręby
C. słoma
D. kiszonka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gable to narzędzie ręczne, które wykorzystuje się do przerzucania roślin korzeniowych. Są one także nazywane
A. widły
B. pikownik
C. chwastownik
D. graca
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces redlenia ziemniaków polega na ich
A. pieleniu
B. wykopywaniu
C. sadzeniu
D. obsypywaniu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zakryć obornik rozsypany na polu, konieczne jest zastosowanie orki
A. specjalną
B. podorywkę
C. siewną
D. odwrotkę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z podanych grup to odmiany gruszek?
A. Ligol, Rubin, Celeste
B. Klapsa, Licówka, Lukasówka
C. Karina, Pola, Oktavia
D. Węgierka, Opal, Polinka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który asortyment produkcji rolnej będzie najbardziej opłacalny dla rolnika w 2019 roku?
| Tabela. Opłacalność produkcji rolnej | |||
|---|---|---|---|
| Asortymenty produkcji rolnej | Średnia cena za 1 tonę w 2018 roku w zł | Średni koszt uzyskania 1 tony w 2018 roku w zł | Przewidywany wzrost ceny za 1 tonę w % w 2019 roku |
| Pszenica | 580,00 | 280,00 | +10% |
| Buraki cukrowe | 330,00 | 130,00 | +20% |
| Jabłka | 480,00 | 280,00 | + 30% |
| Rzepak | 750,00 | 450,00 | + 5% |
A. Buraki cukrowe.
B. Rzepak.
C. Jabłka.
D. Pszenica.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciele agroturystyki, pragnąc wzbogacić ofertę pobytu o aromaterapię zgodnie z wymaganiami gości, powinni
A. przeszkolić psy terapeutyczne
B. przygotować zajęcia z końmi
C. zakupić ptaki ozdobne
D. zwiększyć uprawy ziół
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką roślinę zaliczamy do gatunków wieloletnich?
A. konwalia majowa
B. groszek pachnący
C. lewkonia długopłatkowa
D. nagietek lekarski
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych gatunków roślin nie jest zaliczany do warzyw cebulowych?
A. Por.
B. Szczypiorek.
C. Seler.
D. Czosnek.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest
A. zielonka
B. kiszonka
C. ziemniak
D. siano
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego środka użyje rolnik, aby stworzyć najlepsze warunki do wzrostu roślin w ekologicznym gospodarstwie?
A. Syntetyczne nawozy azotowe
B. Popiół powstały w elektrociepłowni
C. Kompost pochodzący z odpadów promieniotwórczych
D. Nawóz magnezowo-siarkowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Producent owoców jagodowych złoży ofertę zakupu surowców do wytwórców?
A. czarnego bzu, jarzębiny i śliwek
B. truskawek, malin i borówek
C. jabłek, gruszek i moreli
D. winogron, brzoskwiń i wiśni
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż rodzaj zboża, którego uprawa jest konieczna do wytwarzania płatków orkiszowych?
A. Owies
B. Pszenica
C. Proso
D. Gryka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego materiału używa się do ściółkowania borówek oraz żurawiny?
A. podłoże do siewek
B. gleba do warzyw
C. kwaśny torf
D. kora sosnowa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W okresie wiosennym, przy wysokiej wilgotności gleby, w pierwszej kolejności powinno się wysiać
A. pszenicę jarą
B. kukurydzę
C. owies
D. jęczmień jary
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Melioracje wodne w rolnictwie to procesy, które mają na celu
A. trwałe polepszenie zdolności produkcyjnych gleb w rolnictwie poprzez nawadnianie lub odwadnianie gruntów
B. wdrożenie w branży rolniczej maszyn oraz sprzętu mechanicznego
C. zapewnienie lub zwiększenie stężenia składników odżywczych w glebie niezbędnych dla roślin
D. zmieleniu i przewróceniu uprawianej warstwy ziemi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wybierając odmianę cebuli czerwonej do uprawy, rolnik powinien zdecydować się na
A. Suprę
B. Karmen
C. Rawską
D. Wolską
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W trakcie inspekcji produkcji ekologicznej w gospodarstwie rolnym weryfikowane są
A. wydatki na uprawy roślinne
B. źródła paszy do hodowli zwierząt
C. dochody ze sprzedaży produktów roślinnych
D. poziom hodowli zwierząt
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Co przyczynia się do poprawienia smaku i zapachu paszy oraz zwiększenia jej konsumpcji przez krowy?
A. kreda pastewna
B. sól pastewna
C. melasa
D. mocznik
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W celu eliminacji chwastów w ekologicznych uprawach zbóż powinny być wykorzystywane
A. brony chwastowniki
B. herbicydy
C. fungicydy
D. repelenty
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Głównym zamierzeniem stosowania wałów Campbella jest
A. powierzchniowe ugniatanie gleby
B. głębokie ugniatanie gleby
C. rozbijanie zbyt mocno zbrylonej gleby
D. ograniczenie parowania wody z gleby
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wykorzystanie pożytecznych insektów do zwalczania szkodników zalicza się do metod
A. chemicznych
B. fizycznych
C. biologicznych
D. mechanicznych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W okresie wiosennym w sadzie wykonuje się prace pielęgnacyjne na drzewach i krzewach, które polegają na
A. przesadzaniu roślin w celu poprawy ich kwitnienia
B. zbieraniu martwych owoców oraz ich resztek
C. owijaniu roślin specjalną matą izolacyjną
D. cięciu sanitarnym w celu usunięcia martwych roślin
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?
A. 145 kg
B. 135 kg
C. 155 kg
D. 165 kg
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując się do siewu zbóż, jakie czynności agrotechniczne powinien wykonać rolnik w odpowiedniej kolejności?
A. bronowanie, podorywka, orka, kultywatorowanie
B. orka, bronowanie, kultywatorowanie, podorywka
C. podorywka, orka, bronowanie, kultywatorowanie
D. podorywka, kultywatorowanie, orka, bronowanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką ilość owsa należy przygotować na styczeń dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dawka może wynosić 5 kg na dzień?
A. 135 kg
B. 155 kg
C. 165 kg
D. 145 kg
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. nawożenie gleby
B. bronowanie
C. zastosowanie herbicydu
D. korekcja racic
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przed rozpoczęciem siewu warzyw w domowym ogródku trzeba przeprowadzić następujące czynności:
A. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki
B. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie
C. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie
D. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ekologicznych uprawach powinno się używać nawozów
A. azotowych
B. potasowych
C. organicznych
D. fosforowych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy planowaniu nawożenia naturalnego warto uwzględnić zastosowanie
A. mocznika
B. saletry
C. kompostu
D. polifoski
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki proces powinien zostać zastosowany w celu złagodzenia struktury gleby w trawniku oraz zwiększenia penetracji wody?
A. Aerację
B. Defoliację
C. Bronowanie
D. Mulczowanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Śruta sojowa poekstrakcyjna jest wykorzystywana w żywieniu zwierząt hodowlanych z uwagi na wysoką zawartość
A. tłuszczu
B. wody
C. białka
D. węglowodanów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:
A. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
B. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
C. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
D. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja