Zawód: Technik usług kelnerskich
Kategorie: Obsługa gościa Zastawa i wyposażenie Potrawy i napoje
Podanie homara na zimno wymaga użycia specjalnych sztućców, co jest uzasadnione naturą tego dania. Homar, jako owoc morza, po przygotowaniu na zimno, najczęściej serwowany jest z dodatkiem sosów, a jego spożycie wymaga precyzyjnych ruchów, aby umożliwić gościowi wydobycie mięsa z muszli, przy jednoczesnym unikaniu kontaktu z innymi potrawami. Z tego powodu, w nakryciu dla gościa zamawiającego homara, powinny znaleźć się widelczyk do owoców morza oraz nóż, które są odpowiednio przystosowane do tej formy serwowania. Warto również zwrócić uwagę na estetykę podania, która w branży gastronomicznej odgrywa istotną rolę. Dobrym zwyczajem jest również serwowanie odpowiedniego akompaniamentu, takiego jak cytryna czy sosy, które podkreślą smak homara. W praktyce gastronomicznej, obsługa kelnerska powinna być dobrze zaznajomiona z wymaganiami dotyczącymi sztućców do różnych potraw, co podnosi standard obsługi i satysfakcję gości.