Zawód: Technik usług kelnerskich
Kategorie: Obsługa gościa Serwis i techniki podawania Organizacja i rodzaje usług
Odpowiedź 'przy ladzie barowej przez bufetowego' jest rzeczywiście trafiona. W barach, zwłaszcza tych francuskich, potrawy i napoje podaje się w większości przypadków bezpośrednio przy ladzie. Bufetowy, który jest odpowiedzialny za serwowanie drinków i przekąsek, ma głównie za zadanie zapewnienie, że goście otrzymują wszystko sprawnie i na czas. W barach francuskich ważne jest także, by napoje były ładnie podane, bo estetyka to istotna część tej kultury kulinarnej. Na przykład, eleganckie cocktail-bary często wykorzystują różnorodne rodzaje szkła oraz ciekawe dodatki, jak owoce czy zioła, które potrafią wydobyć smaki napojów. Dodatkowo, mając produkty na widoku, goście łatwiej mogą nawiązać kontakt z personelem, co tworzy fajny klimat i zwiększa zadowolenie klientów. W takich miejscach, bezpośredni kontakt z gośćmi to podstawa, a to kluczowe dla dobrej obsługi w gastronomii.