Zawód: Technik weterynarii
Kategorie: Żywienie zwierząt
Makuchy to rzeczywiście produkt uboczny powstały podczas tłoczenia oleju z nasion roślin oleistych, takich jak rzepak, słonecznik czy soja. Są one niezwykle ważne w żywieniu zwierząt gospodarskich, bo zawierają sporo białka i innych składników odżywczych. Praktycznie w każdej porządnej gospodarce, gdzie myśli się o bilansowaniu dawek pokarmowych, makuchy są jednym z podstawowych komponentów paszowych. Z mojego doświadczenia wynika, że makuchy z rzepaku mają bardzo dobre wyniki w żywieniu bydła mlecznego, bo oprócz białka dostarczają tłuszczu resztkowego, który jest świetnym źródłem energii. W Polsce normy żywieniowe (np. INRA) wyraźnie wskazują, że makuchy są cennym źródłem białka roślinnego i mogą częściowo zastępować droższe komponenty importowane, jak śruta sojowa. Co ciekawe, makuchy powstałe w metodzie tłoczenia „na zimno” zachowują więcej wartości odżywczych, przez co są chętniej wykorzystywane przez bardziej świadomych hodowców. Niektórzy mylą makuchy ze śrutą, ale śruta powstaje w wyniku ekstrakcji chemicznej, a makuchy to efekt mechanicznego tłoczenia. Jeśli ktoś prowadzi własną tłoczarnię, makuchy mogą stanowić nie tylko paszę, ale też element samowystarczalności gospodarstwa. Dla hodowców liczy się, że makuchy są stosunkowo tanie, łatwe w magazynowaniu i dają się dobrze mieszać z innymi komponentami. Ogólnie, wg mnie, znajomość zastosowania makuchów to podstawa w nowoczesnej produkcji zwierzęcej.