Zawód: Technik weterynarii
Kategorie: Dobrostan i transport zwierząt Bezpieczeństwo żywności i produkty pochodzenia zwierzęcego
Badanie przedubojowe w przypadku uboju świń jest wymagane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1099/2009 w sprawie ochrony zwierząt w trakcie uboju i ich uśmiercania. Celem tego badania jest ocena stanu zdrowia zwierzęcia przed jego ubojem, co pozwala na wykrycie ewentualnych chorób, które mogłyby wpłynąć na jakość mięsa, a także na bezpieczeństwo żywności. Przykładowo, jeżeli u świni zostanie stwierdzona choroba zakaźna, może to prowadzić do konieczności wycofania mięsa z rynku. W praktyce, badanie to powinno być przeprowadzane przez wykwalifikowanego weterynarza, który oceni ogólny stan zdrowia zwierzęcia, jego kondycję oraz zachowanie. W przypadku świń szczególną uwagę zwraca się na objawy takie jak kaszel, wydzielina z nosa czy ogólny stan futra, które mogą świadczyć o problemach zdrowotnych. Dlatego też, badanie przedubojowe jest kluczowym elementem w zapewnieniu wysokich standardów bezpieczeństwa i jakości produktów mięsnych.