Zawód: Technik weterynarii
Kategorie: Choroby i profilaktyka Bezpieczeństwo żywności i produkty pochodzenia zwierzęcego
Ciemne, twarde i suche mięso to cechy, które wskazują na jego jakość i sposób przygotowania. Takie mięso często pochodzi z części zwierząt, które sporo pracowały, przez co mięśnie są mocniejsze i bardziej rozwinięte. Weźmy na przykład wołowinę z udźca – jeżeli dobrze ją przygotujesz, na przykład długim duszeniem, to później staje się naprawdę soczysta i smaczna. Dla szefów kuchni to bardzo ważne, żeby wiedzieć, jakie metody gotowania pasują do konkretnego mięsa, żeby podkreślić smak i teksturę. Dobrze wybrane mięso i jego odpowiednie przygotowanie to podstawa zdrowego i pysznego dania. Znajomość klasyfikacji mięsa, jego koloru i struktury, to klucz do lepszego wykorzystania surowców w kuchni. Moim zdaniem, to naprawdę pomaga, zwłaszcza gdy gotujesz dla większej grupy.