Zawód: Technik weterynarii
Kategorie: Choroby i profilaktyka Dobrostan i transport zwierząt Bezpieczeństwo żywności i produkty pochodzenia zwierzęcego
Odpowiedź wskazująca, że upolowanej zwierzyny łownej nie poddaje się badaniu przedubojowemu jest prawidłowa, ponieważ w polskim prawodawstwie oraz w praktyce myśliwskiej nie ma wymogu przeprowadzania takich badań dla dzikich zwierząt. Badania przedubojowe są stosowane przede wszystkim w hodowlach zwierząt gospodarskich, gdzie istnieje większe ryzyko występowania chorób zakaźnych, które mogą być przenoszone na ludzi. U dzików kluczowe jest natomiast przeprowadzanie badania poubojowego, które ma na celu ocenę jakości mięsa oraz wykrycie ewentualnych chorób, takich jak afrykański pomór świń czy włośnica. Przykładem zastosowania tej wiedzy jest sytuacja, w której myśliwy, po upolowaniu dzika, powinien zgłosić zwierzynę do odbioru przez odpowiednie służby weterynaryjne, które przeprowadzą niezbędne badania poubojowe, zapewniając, że mięso jest bezpieczne do spożycia. Warto również pamiętać o systemie monitorowania chorób zakaźnych w populacjach dzikich zwierząt, który pomaga w zarządzaniu zdrowiem publicznym i bezpieczeństwem żywnościowym.