Zawód: Technik weterynarii
Kategorie: Choroby i profilaktyka Dobrostan i transport zwierząt Bezpieczeństwo żywności i produkty pochodzenia zwierzęcego
Ubój z konieczności w gospodarstwie to sytuacja, kiedy zwierzę, na przykład krowa, nie może już dalej produkować lub zagraża zdrowiu innych zwierząt. Jeśli krowa złamała nogę, to często właśnie z dobrostanu zwierzęcia trzeba podjąć decyzję o uboju, żeby uniknąć cierpienia. Z mojego doświadczenia wynika, że zwierzęta powinno się traktować z szacunkiem, a ubój z konieczności powinien być ostatecznością. Na przykład, jeżeli kontuzja jest tak poważna, że nie możemy jej wyleczyć, to wtedy warto skonsultować się z weterynarzem, żeby ocenić zdrowie zwierzęcia i podjąć odpowiednią decyzję, która będzie zgodna z prawem i etyką hodowli. No i warto pamiętać, że musimy stosować się do norm zawartych w Rozporządzeniu (WE) nr 1099/2009, które mówi o ochronie zwierząt podczas uboju.