Kwalifikacja: HGT.02 - Przygotowanie i wydawanie dań
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Używanie żółtej deski do krojenia do surowego kurczaka to świetny wybór. Żółty kolor oznacza, że jest ona przeznaczona do drobiu, co naprawdę pomaga uniknąć zanieczyszczeń z innymi produktami. W kuchniach, kiedy mamy różne kolory, łatwiej jest zarządzać higieną i trzymać się przepisów sanitarnych. Profesjonalne kuchnie, takie jak restauracje, korzystają z takiego systemu, bo dzięki temu szybko i łatwo mogą decydować, jakie deski są do czego. No i jeszcze jedno: przyporządkowanie kolorów do różnych produktów pomaga w monitorowaniu ich stanu, co jest bardzo ważne dla utrzymania czystości. Takie podejście znajduje potwierdzenie w wytycznych, jak HACCP, które mówią o prewencji w zapobieganiu zagrożeniom bakteryjnym.
Wybór deski w czerwonym, białym czy zielonym kolorze do surowego kurczaka to zły pomysł. Czerwona deska zazwyczaj jest do surowego mięsa czerwonego, więc to niezgodne z zasadami – drobiu nie można mieszać z innymi rodzajami mięsa. Biała deska, która często jest używana do warzyw i przetworzonych produktów, też nie jest odpowiednia, bo nie oddziela kurczaka od innych rzeczy, co zwiększa ryzyko bakterii, jak Salmonella. Zielona deska, na którą zwykle wkładamy warzywa, może wprowadzać w błąd, a to z kolei może prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia. W kontekście HACCP ważne jest, żeby na każdym etapie przygotowywania żywności używać odpowiednich narzędzi, by zapewnić bezpieczeństwo. Dlatego każdy w kuchni powinien wiedzieć, jak przypisać kolory do desek, żeby nie popełniać błędów.