Kategorie: Żywienie człowieka Organizacja usług gastronomicznych Higiena i bezpieczeństwo
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) ma na celu propagowanie racjonalnego żywienia, które jest kluczowe dla zdrowia publicznego. Racjonalne żywienie opiera się na zrozumieniu potrzeb żywieniowych ludzi oraz promowaniu zdrowych wyborów żywieniowych. IŻŻ prowadzi badania naukowe oraz edukacyjne kampanie, które mają na celu zwiększenie świadomości na temat wartości odżywczych produktów spożywczych. Przykładem działań może być wydawanie publikacji i poradników, które ułatwiają społeczeństwu dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych. Ponadto, instytut ma na celu wspieranie polityk zdrowotnych, które są zgodne z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz krajowymi normami żywieniowymi. Współpraca z różnymi instytucjami i organizacjami społecznymi pozwala na szeroką dystrybucję wiedzy na temat zdrowego stylu życia oraz przeciwdziałania chorobom dietozależnym, co jest niezwykle istotne w kontekście rosnącego problemu otyłości i chorób przewlekłych w społeczeństwie.