Kategorie: Żywienie człowieka Organizacja usług gastronomicznych
Bistra, jadłodajnie i bary to takie miejsca, które można zaliczyć do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego. To znaczy, że zajmują się przygotowywaniem i serwowaniem jedzenia. Bistra są super, bo oferują szybkie, ale pyszne jedzenie w luźnej atmosferze. Wiele osób lubi tam wpaść na coś prostego, ale smakowitego. Jadłodajnie zazwyczaj mają bardziej tradycyjne posiłki, często w formie bufetu lub na zamówienie. Co do barów, to wiadomo, że kojarzą się głównie z napojami, ale często znajdziesz tam też przekąski czy proste dania. Przykładem mogą być bary sportowe, które serwują skrzydełka kurczaka i frytki – świetnie pasują do piwa i meczu. W każdym razie, wszystkie te miejsca muszą spełniać określone normy jakości i sanitarno-epidemiologiczne, żeby klienci mogli czuć się bezpiecznie i mieć pewność, że jedzenie jest dobre.