Kategorie: Żywienie człowieka Technologia gastronomiczna
Glicerol, czyli glicerina, to taki trójwodorotlenowy alkohol, który w naszym organizmie powstaje głównie podczas rozkładu tłuszczów, a dokładniej trójglicerydów. To jest proces hydrolizy, czyli rozkładu, w którym tłuszcze dzielą się na glicerol i kwasy tłuszczowe. Dzieje się to na co dzień, ale też w sytuacjach, gdy nasze ciało potrzebuje więcej energii, na przykład podczas treningu. Glicerol jest ważny, bo uczestniczy w metabolizmie lipidów, a dodatkowo jest nośnikiem energii. Moim zdaniem, to ważne, by wiedzieć o tym, szczególnie w kontekście diety i sportu, bo odpowiednie zarządzanie tym, co jemy – czy mamy więcej tłuszczów w diecie, czy mniej – może znacząco wpłynąć na naszą wydolność. Glicerol ma też sporo zastosowań w farmacji i kosmetykach, bo działa nawilżająco i jest świetnym emolientem. Przykładowo, używa się go w produkcji leków, suplementów czy kosmetyków, gdzie jego właściwości utrzymujące wilgoć są bardzo cenione.