Kategorie: Organizacja usług gastronomicznych Ekonomika i kalkulacje
Twoja odpowiedź, w której mówisz o stawce VAT 8% na potrawy oraz 23% na napoje i usługi, jest całkowicie trafna. Wiesz, że w Polsce gastronomia ma preferencyjne traktowanie, żeby wspierać lokalny biznes. To dlatego potrawy mają niższą stawkę. Natomiast napoje i usługi kelnerskie są na wyższej stawce, bo mają większą wartość. Przykład? Gdy zamawiasz zestaw obiadowy w restauracji, to danie główne będzie miało stawkę 8%, a napój już 23%. Fajnie byłoby to mieć na uwadze przy wystawianiu faktur. Wiedza o tych stawkach jest mega ważna, żeby dobrze rozliczać VAT i nie mieć potem problemów z urzędami. Pamiętaj też, że znajomość stawek wpływa na ceny, które oferujesz klientom i na Twoją marżę jako właściciela.