Pytanie 1
Jaką zupą jest zupa, która nie jest zagęszczana?
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką zupą jest zupa, która nie jest zagęszczana?
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
Jakim odcieniem wyróżnia się młode czerwone wino?
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
Do czego służy pomocnik kelnerski?
Aby przygotować tradycyjny krupnik, konieczne jest użycie kaszy
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.
Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto | |
---|---|
− | Zmiel drobno ziarna kawy. |
− | Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem. |
− | Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu. |
− | Zaparzaj połową wody używanej do espresso. |
− | Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej |
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
Aby przygotować klasyczny sos pesto, poza oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem oraz solą, co jeszcze należy dodać?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kawę w stylu kapucynka należy serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy
Karta menu fragment | |
---|---|
Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi | |
Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do przygotowania bruschetty, świeże pomidory powinny być pokrojone.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego koloru deska powinna być użyta do rozdrobnienia ugotowanych jaj?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować sos holenderski, oprócz wody, cytryny i przypraw, jakie składniki należy dodać?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Gulasz jest daniem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wskaż numer próbki świeżego masła śmietankowego.
Cechy masła | Próbka nr 1 | Próbka nr 2 | Próbka nr 3 | Próbka nr 4 |
---|---|---|---|---|
barwa | jasno żółta | żółta | intensywnie żółta | niejednolita |
konsystencja | krucha | mazista | cieknąca | mazista |
zapach | mleczny | śmietankowy | orzechowy | mleczny |
smak | kwaśny | lekko kwaśny | zjełczały | lekko gorzki |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
"Jaja ugotowane na twardo, pokrojone w małą kostkę" stanowią składnik sosu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaja stanowią podstawowy element
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
Receptura | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
jabłka kwaśne | 100 g |
cukier | 25 g |
woda | 120 cm3 |
sok z cytryny | do smaku |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, należy stworzyć mocną esencję herbacianą, dodać cukier oraz
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.