Pytanie 1
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Który z deserów powinien być wykończony warstwą karmelizowanego cukru?
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Do artykułów utrwalonych techniką UHT można zaliczyć
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o
Kisiel truskawkowy - surowce |
---|
Truskawki |
Woda |
? |
Cukier |
Jakiego czynnika należy użyć do suszenia żywności przy zastosowaniu metody konwekcyjnej?
Barwniki betalainowe nieodwracalnie przyjmują barwę żółtobrązową w trakcie
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Mruganie stanowi metodę kulinarną
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Zupy serwuje się w talerzach głębokich
Czym jest podlaski sękacz?
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Po zakończeniu procesu mielenia mięsa w wilku, na początku trzeba
Gastronomiczny salamander służy do
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Który produkt spożywczy, który został zapakowany w zakładzie, powinien być przechowywany w chłodni?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.