Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
Podczas wystawnej kolacji jako aperitif powinno się serwować wino
Mięso przeznaczone na medalion powinno być formowane
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Akryloamidy mogą być obecne w produktach spożywczych
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?<p style="text-align: center;"><i>"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"</i> </p>
Przygotowując konfitury, owoce powinny zostać poddane
Do obróbki wstępnej warzyw należy zastosować:
Przechowywanie ziemniaków w ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu przyspieszy proces ich
Ocena organoleptyczna opiera się na analizie właściwości żywności przy użyciu
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Ile bułki czerstwej powinno się użyć do sporządzenia masy mięsnej z 6 kg mięsa, jeśli zawartość bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Miejsce, w którym odbywa się wydawanie gotowych potraw, <u><strong>nie powinno znajdować się</strong></u> w pobliżu
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Brokuł i kalafior należą do grupy warzyw
Uroczysta kolacja obejmuje takie dania jak: galantyna drobiowa, sos cumberland, krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, sandacz w stylu polskim, ziemniaki drążone, bukiet warzyw, sałata zielona. Jakie wino powinno się zalecić?
Który zestaw zawiera wyłącznie produkty bogate w węglowodany?
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
Paprykarz z kurczaka to danie
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Do kategorii magazynów niezwiązanych z żywnością należy zaliczyć magazyn
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Do sporządzenia vol-au-vent należy stosować ciasto
Jaki dodatek skrobiowy wykorzystuje się do jaj poszetowych?
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze