Pytanie 1
Który z wymienionych pracowników odpowiedzialny jest za utrzymanie czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu o skomplikowanej strukturze organizacyjnej?
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z wymienionych pracowników odpowiedzialny jest za utrzymanie czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu o skomplikowanej strukturze organizacyjnej?
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
Jaką ilość wody oraz środka czyszczącego powinna wykorzystać osoba sprzątająca do umycia podłogi w hallu recepcyjnym o powierzchni 80 m2, jeśli zgodnie z procedurą sprzątania w hotelu na każde 10 m2 przypada 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego?
Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności
Naczynie do wody to
Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?
Pracownik obsługi pięter odpowiada w pełni majątkowo za mienie gościa w trakcie
Jak powinien się zachować bagażowy, gdy przed hotelem zauważy podejrzanie wyglądającą walizkę?
Aby pozbyć się plamy z pomadki do ust na dywanie, powinniśmy użyć
Jaki element wyposażenia dodatkowego w jednostkach mieszkalnych jest wymagany w hotelach wszystkich klas?
Przyjęcie rzeczy gościa hotelowego do przechowywania stanowi usługę
Co powinna zrobić korytarzowa, która podczas sprzątania w lobby hotelowym dostrzegła pozostawioną torbę podróżną?
W którym z poniższych miejsc osoba sprzątająca, przygotowując pokój dla gości, powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży i obuwia oraz igielnik?
Jakie służby w hotelu zajmują się dbaniem o czystość oraz estetykę obszarów wspólnych dla gości?
Usługa fryzjerska stanowi pewien typ usługi w hotelu?
Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.
Jakie informacje, według procedur hotelowych, nie są rejestrowane w protokole dotyczących znalezionych przedmiotów?
Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?
Pad to narzędzie stosowane przez pracowników służby pięter do
Jakie produkty nie nadają się do zamrażania?
Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?
W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?
Jakie dane powinna zawierać ogólna oferta dotycząca usług dodatkowych?
W którym z podanych miejsc pokojowa powinna umieścić zamieszczoną w ramce informację?
Drogi Gościu. W trosce o ochronę środowiska prosimy o współpracę. Ręczniki na wieszaku oznaczają – będę ich nadal używać. Ręczniki na podłodze oznaczają – proszę wymienić. Życzymy miłego pobytu! |
Jakie produkty, ze względu na mikrobiologiczne bezpieczeństwo, powinny być oddzielnie przechowywane?
Co to jest jajko po wiedeńsku?
Jaką z wymienionych usług każdy obiekt hotelowy zapewnia nieodpłatnie swoim gościom?
W hotelowej restauracji część dania została przyrządzona na oczach gości, używając wózka serwisowego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
Wskaż sposób przygotowania łóżka, w którym materac pokryty jest jednym prześcieradłem, a na nim umieszczone jest drugie prześcieradło, następnie kładzie się koc, który jest zawijany na końcu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora.
W potwierdzeniu dokonania rezerwacji sali konferencyjnej należy wskazać między innymi
Która z wymienionych technik jest najbardziej skuteczna w usuwaniu gumy do żucia przylepionej do tapicerowanej kanapy?
Jeśli blat kwadratowego stołu ma wymiary 80 x 80 cm, to jaki powinien mieć standardowy rozmiar obrus?
Jak długo należy gotować jajko w wrzącej, osolonej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?
Jakie urządzenie należałoby wykorzystać w hotelowej restauracji do serwowania jajecznicy w wielu porcjach?
W którym momencie powinno się przygotować w pokoju hotelowym powitanie dla gościa VIP, zawierające między innymi butelkę schłodzonego szampana oraz kosz z owocami i ciastkami?
Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek
Zadbanie o bezpieczeństwo gości oraz ich rzeczy, dyskretne monitorowanie osób znajdujących się w korytarzach, a także informowanie recepcji o łamaniach regulaminu hotelowego, to zadania
Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?
Przygotowując pokój dla gościa VIP, pracownik obsługi powinien przede wszystkim umieścić w nim