Pytanie 1
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Wynik: 10/40 punktów (25,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?
Do wyprodukowania 5 porcji klopsików wieprzowych wykorzystano łącznie 1050 g składników. Straty w masie w trakcie obróbki termicznej wyniosły 30%. Jaką masę ma jedna porcja potrawy gotowej do wydania?
Eklery oraz ptysie powinny być przygotowywane z ciasta
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Kawa serwowana w szerokich filiżankach z uchwytem, tworząca z ciepłym mlekiem trójwarstwowy napój, to kawa
Stary chleb razowy można wykorzystać
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Zasadnicze wyposażenie niezależnego pokoju w agroturystyce obejmuje:
Który z poniższych napojów nie jest fermentowanym produktem mlecznym?
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania befsztyku po angielsku?
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Jak należy podawać budyń serowy z sosem malinowym w wersji wieloporcyjnej?
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Suflet owocowy do spożycia powinien być serwowany
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
Pęczak wytwarzany jest
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Który składnik zawarty w mące przyczynia się do zagęszczania dań?